Wanneer ik mensen die nog niet bekend zijn met breathwork vertel over de sessies die ik geef, dan krijg ik vaak de vraag “Is breathwork gevaarlijk?” Het klinkt namelijk helemaal niet veilig om sneller en dieper te gaan ademhalen. En al helemaal niet als je dan ook nog lichamelijke sensaties krijgt daarbij. Daarom leg ik je in dit artikel graag uit waarom dat breathwork helemaal niet zo gevaarlijk is al het van de buitenkant lijkt! 

Het beeld dat mensen hebben bij breathwork

Wanneer je met de meeste mensen (zeker degene die niet bekend zijn met spiritualiteit) praat over ademwerk of breathwork, dan is er vaak één duidelijk beeld. Namelijk dat van Wim Hof die met een speciale ademhaling in een zwembroek in het ijskoude water springt.

De meeste mensen vinden dat knettergek en denken dus dat het helemaal niet zo gezond kan zijn.

Jammer genoeg is dit vooral een beeld dat in de media gedeeld wordt. Mensen die bizarre kou aankunnen omdat ze iets anders met hun ademhaling zouden doen.

Daarnaast wordt versneld ademhalen gezien als hyperventilatie. En we hebben allemaal geleerd dat dat ongezond is.

Dus tja, als dat het enige is dat je ziet, dan snap ik dat beeld ook goed.

Niet raar dat dan de vraag opkomt:

“Is breathwork gevaarlijk?”

Het antwoord is echter nee. Breathwork is niet gevaarlijk.

De belangrijkste reden waarom het niet gevaarlijk is, is omdat het ten eerste een natuurlijk proces is om adem te halen. En daarnaast stuur jij tijdens een ademsessie zelf je ademhaling. Voelt het tijdens zo’n sessie toch niet meer goed? Dan ga je weer gewoon normaal ademhalen en kom je langzaamaan weer uit het proces!

Hierdoor is het dus een techniek die juist heel veilig is. Je hebt het helemaal zelf in de hand.

Daarnaast ben je na een breathwork sessie ook weer helemaal helder en kan je gewoon verder gaan met je dag als je dat wil. De sessie werkt zeker nog wel door na afloop, maar dat is meer op een onbewust niveau. Er is dus ook weinig effect dat meegenomen wordt na de sessie. Iets wat bijvoorbeeld al anders is met plantmedicijnen die ten eerste al veel langer werken en daarnaast ook minder snel uitgewerkt zijn.

En als laatste zijn er eigenlijk geen bijwerkingen. De kans is groter dan je lichaam juist het eigen herstellend vermogen meer activeert doordat het meer zuurstof binnen krijgt.

Dit zijn dus alleen maar pluspunten voor breathwork als techniek voor bijvoorbeeld trauma-verwerking tegenover de westerse geneeskunde met antidepressiva of therapieën die lang niet zo krachtig zijn.

Waarom denken mensen dan toch dat breathwork gevaarlijk is?

Tja, de eerste reden waarom dat mensen denken dat breathwork gevaarlijk is, is waarschijnlijk omdat het nog niet heel toegankelijk is. Het zit nog in de alternatieve hoek, dokters schrijven het nog niet voor (ik kan niet wachten totdat dat moment wel komt!) en de meeste mensen staan niet open voor dingen die ze nog niet kennen.

Daarnaast hebben we (zoals ik al eerder zei) geleerd dat hyperventileren ongezond is. Wat het natuurlijk ook is wanneer je er in blijft hangen. Bij breathwork wordt vaak het beeld geschetst dat het gelijk is aan hyperventilatie. Dus dan is ook breathwork niet gezond…

En als laatste is het beeld dat naar buiten wordt gebracht over breathwork niet heel erg ideaal… Mensen die in ijsbaden zitten of huilend en schreeuwend op de grond liggen… De meeste mensen willen dat liever niet zien.

Terwijl daar juist de kracht van ademwerk in zit!

Want door in dat ijsbad te gaan en de stem in je hoofd los te laten; of door te schreeuwen, te schoppen en te huilen tijdens een breathwork sessie laat je juist de dingen los die je niet meer dienen! Dat is juist waarom dat de meeste mensen een breathwork sessie doen.

Uiteindelijk denk ik dat je pas echt kan oordelen of iets gevaarlijk is, wanneer je het zelf ervaren hebt. Dus ik nodig je graag uit om een (online) breathwork sessie te komen ervaren en dan te bepalen of het gevaarlijk is of niet!

Hopelijk tot snel.

Veel liefs,

Mariska

PS wil jij ook een breathwork sessie ervaren? Dan help ik je graag! Check mijn uitgebreide breathwork pagina over deze mooie techniek. Of lees meer over de verbonden ademhaling, wat ademwerk is of hoe je je voorbereid op een ademsessie!

Heb jij ook het gevoel dat je anders bent dan anderen?
En dat je hier bent met een missie om de wereld mooier te maken?
Word dan lid van de Find Your Light Lichtwerkers community!