De verbonden ademhaling is eigenlijk direct verbonden met ademwerk (of breathwork in het Engels). Het is namelijk de techniek die het meest gebruikt wordt bij ademsessies en dat is niet voor niets. Het is namelijk een hele effectieve manier en ik leg je in dit artikel graag uit waarom.

Wat is de verbonden ademhaling en hoe werkt het?

De verbonden ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij je je ademhaling letterlijk ‘verbind’.

Maar wat wordt daar mee bedoelt?

Onze normale manier van ademhalen is met tussenpauzes. Wanneer je yoga of mindfulnes gedaan hebt, dan heb je dit waarschijnlijk zelfs bewust ingezet. Je ademt in, houdt je adem even vast (pauze), je ademt uit en je wacht even voordat je weer inademt (nog een pauze).

Dit doen we van nature altijd zo, maar kan je ook bewust inzetten om je hoofd leeg te maken.

Met de verbonden ademhaling haal je echter de tussenpauzes weg. Hierdoor wordt de inademing direct opgevolgd met een uitademing en andersom. Daarnaast ga je de ademhaling ook versnellen. Je ademt dan in ongeveer 2 seconden in en in 2 seconden uit.

Door zo te ademen, komt er veel meer zuurstof in je longen en daardoor ook in je bloed. Die zuurstof komt terecht in de cellen van je lichaam en dat maakt dat spanningen, trauma’s of angsten die vastzitten in die cellen, los kunnen komen. Hierdoor is de verbonden ademhaling een hele goede techniek om te gebruiken wanneer er dingen zijn die je tegenhouden en die je graag wilt verwerken.

Wat zijn de voordelen van de verbonden ademhaling?

Het grootste voordeel van de verbonden ademhaling te gebruiken met een ademsessie is dat je contact maakt met je onderbewustzijn. Hier zit immers veel informatie opgeslagen dat je enerzijds nu kan tegenhouden, maar anderzijds ook juist vooruit kan helpen. Door hierin de diepte in te gaan met behulp van je ademhaling kom je bij die stukken waar je niet met je hoofd bij kan.

Hierdoor kunnen dingen echt verwerkt worden en kan je tot nieuwe inzichten komen.

Een ander voordeel is dat de ademhaling zo duidelijk aanwezig is, dat je makkelijker met je aandacht daarbij kan blijven. Je hoofd heeft de eerste 5 tot 10 minuten nog wel wat in te brengen. Daarna zal je merken dat de ademhaling en alles wat er in je lichaam gebeurd de aandacht overneemt en je gedachten rustig worden.

Ademwerk met de verbonden ademhaling is dus ook een hele goede techniek wanneer je moeite hebt met mediteren!

Wil jij ook een ademsessie ervaren met deze techniek?

De breathwork/ademsessies die ik geef zijn allemaal met de verbonden ademhaling. Mijn persoonlijke ervaring is namelijk dat deze techniek echt heel krachtig is in het verwerken van trauma’s en angsten en daardoor een krachtige tool is om echt in je kracht te gaan staan.

En dat bied ik jou ook graag!

Daarom bied zowel 1 op 1 sessies als groepssessies aan. Dan kan jij bepalen wat je voor jezelf het fijnste vindt. Sommige vinden het namelijk fijn om ‘anoniem’ in een groep breathwork uit te proberen, terwijl anderen weer liever eerst 1 op 1 begeleid worden voordat ze in een groep mee doen. Kies daarin vooral wat jij het fijnste vindt!

Lees ook mijn andere artikelen als je meer wilt lezen over ademsessies en wat ademwerk voor je kan doen!

Veel liefs,

Mariska

PS ben je nog meer benieuwd naar wat ademwerk met je kan doen? Op bol.com vind je verschillende toffe boeken over ademhaling en ademwerk! Zoals “Het nieuwe Ademen” van James Nestor!