Ben jij geïntroduceerd in Human Design of heb je er een keer iets van gehoord, maar snap je er nog helemaal niets van?

Geen probleem! Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over dit krachtige systeem!

Wat is Human Design?

Human Design is een revolutionair systeem wat de oude Oosterse wijsheden als Astrologie en I-Ching samenbrengt met de Westerse wetenschap en laat zien welke unieke energie jij in dit leven hebt meegekregen vanuit de planeten om ons heen. Maar ook waar jij open staat voor de energie van anderen en waar jij weer anderen beïnvloed.

Het is geen complex systeem met planeten die in ‘huizen’ staan en waarbij er slechts 12 verschillende mogelijkheden zijn waar iedereen onder valt.

Nee!

Het is een heel diepgaand systeem met vele verschillende lagen waar je steeds weer nieuwe dingen in kan ontdekken. Maar het is ook al meteen herkenbaar is wanneer je slechts naar de eerste lagen kijkt.

Het is een heel compleet systeem dat echt op een diepere laag antwoorden geeft over jouzelf. Daarnaast is het vooral een bevestiging dat wat jij voelt en wat voor jou eigenlijk echt zo werkt, ook echt klopt. Ik heb nog niemand gesproken die zich niet herkent in zijn profiel.

En dat maakt het juist zo boeiend!

Lees hier nog meer over wat Human Design inhoudt!

Maar waar begin je dan?

Om te beginnen heb je je zogenaamde chart nodig. De chart is de berekening van jouw energie binnen het Human Design systeem en laat precies zien welke energie voor jou actief is.

Deze chart wordt berekent vanuit het moment van je geboorte. Je hebt dus je geboorte-datum, -tijd en -plaats nodig om je chart te berekenen.

Het is wel belangrijk dat vooral je geboortetijd zo nauwkeurig mogelijk is, zodat de informatie ook echt klopt. Een minuut verschil kan soms al een hele andere chart betekenen omdat net op dat moment een onderdeel verschoven is. Let hier dus wel op.

De informatie van je geboorte moment kan je invoeren op websites als mybodygraph.com en schoolofhumandesign.nl/chart. Deze websites laten meteen heel veel informatie zien over jouw profiel. Ook de Human Design App voor je telefoon is heel fijn. Deze is gratis voor Android en tegen een eenmalige betaling voor iPhones.

Wanneer je dan je chart berekent hebt, dan kan je alle onderdelen gaan uitpluizen. Wat alles betekent leg ik je hier graag uit!

Wil jij graag leren hoe je je Human Design profiel echt begrijpt en gaat leven?
Download dan mijn Human Design Stappenplan en leer in 5 stappen je profiel beter te begrijpen!

De vijf Human Design energietypes

Het belangrijkste aspect om naar te kijken wanneer je begint met Human Design is het energietype.

Zoals de naam al zegt laat dat precies zien hoe jouw energie stroomt. Daarbij geeft het ook aan wat jouw ‘rol’ is in de samenleving.

In totaal zijn er 5 verschillende energietypes:

 • Generators – Als een stroomtrein komen Generators ’s ochtends op gang en ze werken het liefste door totdat hun batterij leeg is. Dan kunnen ze met voldoening op de bank gaan zitten. Hierdoor zijn het echt de mensen die werk gedaan krijgen. Generators zijn dus ook heel goed in uitvoerende taken.
 • Manifesting Generators – Waar zij net zulke harde werkers zijn als Generators; zijn Manifesting Generators meer de sprinttreinen die graag met nieuwe ideeën komen. Ze krijgen energie van (nieuwe) uitdagingen. Bijna alle multi-passionate mensen zijn dus MG’s, want stilzitten is er echt niet bij.
 • Manifestors – Als enige energietype binnen Human Design kunnen Manifestors ideeën initiëren zonder dat ze daar iemand voor nodig hebben. Maar na het initiëren van een nieuw idee hebben ze echt rust nodig. Dan laad een Manifestor namelijk weer op voor het volgende idee.
 • Projectors – De beste adviseurs en coaches zijn Projectors. Zij zien namelijk vanuit een helicopterview heel goed wat er verbeterd moet worden of wat er nodig is voor meer succes in de wereld. Ze hebben niet de energie om altijd hard te werken; hun succes ligt dus echt in het helpen van anderen succesvol maken.
 • Reflectors – Het meest unieke energietype binnen Human Design zijn de Reflectors. Dit zijn de mensen die spiegelen aan de rest van de wereld wat er speelt, maar die geen eigen energie hebben. Zij maken dus altijd gebruik van de energie om hen heen. De chart van een Reflector is dan ook helemaal wit, zodat ze net zoals de maan het licht van anderen kunnen weerspiegelen.

Lees hier nog meer over deze prachtige energietypes!

Wat hebben de Human Design autoriteiten te vertellen?

Het volgende onderdeel wat belangrijk is, is de autoriteit. De autoriteit geeft aan hoe jij beslissingen maakt in je leven en wat je er voor nodig hebt.

De autoriteit wordt bepaalt vanuit het eerste centrum uit de volgende lijst dat jij actief hebt in je chart:

Reflectors hebben geen centra actief en hebben dus geen innerlijke autoriteit. Voor hen geldt dat ze de maanstanden als raadgever gebruiken voor het maken van keuzes.

Lees ook mijn complete overzicht van alle autoriteiten!

Wil jij graag leren hoe je je Human Design profiel echt begrijpt en gaat leven?
Download dan mijn Human Design Stappenplan en leer in 5 stappen je profiel beter te begrijpen!

Nog meer informatie over Human Design

Wanneer je het energietype en autoriteit begint te begrijpen, dan komt er langzaamaan duidelijkheid rondom je Human Design chart. Maar er is nog veel meer te vertellen:

De negen verschillende centra

In totaal heeft Human Design negen centra waar vanuit je energie kan stromen. Ieder centrum heeft meerdere poorten die aansluiten op andere centra via kanalen.

Wanneer aan beide kanten van een kanaal een poort actief is, dan kan de energie doorstromen en zijn de 2 centra actief.

De negen verschillende centra zijn:

 • Hoofd
 • Ajna
 • Keel
 • Identiteit/G
 • Hart/Ego
 • Milt
 • Sacraal
 • Solar Plexus (emotie)
 • Wortel

Als je bekend bent met de zeven chakra’s, dan zal dit lijstje je bekend voorkomen. Alleen het Identiteit en Milt centrum zijn extra binnen Human Design.

Lees ook mijn uitgebreid artikel over alle negen centra binnen Human Design!

Het incarnatie kruis binnen Human Design

Een ander belangrijk onderdeel van je chart is het zogenaamde Incarnatie kruis. Dat is de combinatie tussen de vier belangrijkste poort van je chart.

Dit incarnatie kruis wordt bepaald vanuit de poorten waar de zon en aarde stonden bij je geboorte (bewuste (zwarte) kant) en het moment ongeveer 88 dagen voor je geboorte wanneer je ziel in je lichaam is getreden (onbewuste (rode) kant).

Deze 4 poorten vormen samen een kruis wanneer je jouw chart bekijkt vanuit de Rave Mandala. Daarom dat dit het incarnatie kruis wordt genoemd.

De samenkomst van jouw vier poorten heeft een speciale titel die aangeeft of jij meer op jezelf gericht bent (Right Angle Cross) of meer op de samenleving gericht bent (Left Angle Cross). Heel soms komt er ook het Juxtaposition Cross voor. Dit zijn mensen die heel standvastig zijn in wat ze hier te doen hebben.

Na die Left of Right Angle Cross komt dan een titel die jou een idee geeft van wat de samenvatting is van de 4 poorten. Het geeft je een mooie indruk van wat voor jou belangrijk is.

De diepere uitleg van de 4 poorten geeft de informatie die je nodig hebt om je Incarnatie Kruis vorm te geven.

Lees ook de complete uitleg van het incarnatie kruis!

De vier pijlen rondom het hoofd

Wanneer je je Human Design chart bekijkt, dan zie je ook dat er vier pijlen rondom het hoofd getekend staan. Dat worden ook wel de Variabelen genoemd.

Deze pijlen geven aan hoe jouw hoofd werkt en wat je bewust (zwart/rechts) en onbewuste (rood/links) nodig hebt in je leven.

Hoe verwerk je eten en informatie? Wat heb je nodig in je omgeving? Hoe actief of passief is je hoofd? En wat is jouw perceptie van het leven?

Dat zijn vragen waar deze pijlen antwoord op geven.

De pijlen wijzen altijd naar links of naar rechts. Wanneer een pijl naar links wijst betekent dat een meer actieve/gerichte energie. Een pijl die naar rechts wijst betekent een meer passieve/vloeiende energie.

Welke pijl/variabel voor welk onderdeel staat, lees je hier!

De Human Design Transits

Net zoals dat de planeten bij jouw geboorte op een bepaalde positie stonden, zo staan ook de planeten op ieder moment in een bepaalde positie (poort). Daarmee beïnvloeden ze jouw energie.

De huidige stand van de planeten wordt binnen Human Design de Transits genoemd. Het laat zien hoe de planeten zich bewegen en wat dat betekent qua energie.

Die transits kan je aansluiten op jouw eigen chart om te zien waar bijvoorbeeld nieuwe kanalen tijdelijk actief worden of waar ongedefinieerd (witte) centra in jouw chart ingekleurd worden. Die energie kan jij dan zeker wel ervaren, maar omdat het niet jouw eigen energie is, is het moeilijker om daar mee om te gaan.

Zeker voor Reflectors is het belangrijk om de transits in de gaten te houden, omdat zij vanwege hun open energie het meest beïnvloed worden hierdoor.

Maar voor iedereen is het interessant om te zien welke energie er actief wordt die jij niet van nature hebt.

Meer weten over de Transits? Lees dan dit artikel!

Human Design Blog – Alle informatie over Human Design op een rij

Human Design is een prachtig systeem om jezelf beter te leren kennen. Maar waarschijnlijk is het ook compleet onoverzichtelijk wanneer je er voor het eerst mee in aanraking komt. Wat zeggen de energietypes? Wat zijn de centra? Op deze Human Design blog vind je de antwoorden op al je vragen!

Bereken eerst hier jouw Human Design chart (profiel) om te zien welke onderdelen voor jou van toepassing zijn!