Het moment dat je geboren wordt bepaalt veel voor je leven. Ik geloof oprecht dat je dit moment bewust als ziel kiest, omdat de stand van de sterren, de datum en plaats uiteindelijk ondersteunen aan je zielsmissie. Human Design kijkt er ook op die manier naar. Het gaat uit van de blauwdruk die je bij je geboorte hebt. Als je daar naar leeft, dan sta je helemaal in je kracht en leef je naar je potentieel. Wanneer we dit allemaal gaan doen, dan creëren we een wereld in voorspoed en vrede. Daarom vind ik het persoonlijk belangrijk om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met Human Design. 

Wat is Human Design?

Human Design is een relatief nieuw systeem dat in 1987 op Ibiza is ontwikkeld door een Canadese natuurkundige, een man die zich daarna Ra Uru Hu noemde.

Hij heeft alle informatie over dit systeem ontvangen (vanuit zijn intuïtie/kanaal?) en uitgewerkt.

Het bijzondere aan dit systeem is dat het een combinatie is van genetische wetenschap en oude wijsheden, waaronder de I-Ching, astrologie, de Kaballah, het chakra model en andere fundamentele-mystieke wijsheden. Daardoor is het erg compleet en klopt het voor mijn gevoel ook helemaal.

Human Design gaat uit van de blauwdruk die aanwezig was in jou op het moment dat je geboren bent. Dus van je geboortedag, -tijd en -plaats. Net zoals bij astrologie bepaalt dat namelijk echt heel veel. Dat is immers ook het moment dat JIJ bepaald hebt om op deze aarde te komen! Ja, trust me, het moment dat jij geboren bent is geen toeval, hoe die geboorte ook verlopen is! Zelfs als het gepland was!

Aan de hand van de gegevens van je geboorte wordt dus je Human Design profiel opgemaakt.

Jouw Human Design Profiel

Het belangrijkste gegeven in het Human Design profiel is het energytype. Er zijn 4 types bepaalt binnen Human Design waar iedereen onder valt: (Manifesting) Generator (70% van de mensen), Manifestor (8% van de mensen), Projector (21% van de mensen) en Reflector (1% van de mensen).

Dit energietype zegt al veel over wie jij bent, hoe jouw energie werkt en hoe je op werkgebied in elkaar zit.

Daarnaast zijn er 9 centra in je fysieke systeem bepaalt (vergelijkbaar met de chakra’s die je hebt). Hiervan zijn enkele centra gedefinieerd (ingekleurd) en andere zijn open. Tenzij je een reflector bent, dan zijn alle centra in je profiel ongedefinieerd/open.

Ieder centra heeft een bepaalde energie en afhankelijk of het gedefinieerd is of open is, geeft dat iets aan over jouw energie en kracht. In deze blog laat ik je de hoofdlijnen van de verschillende energietypes zien. In nieuwe blogs zal ik nog dieper duiken in de andere onderdelen!

Op internet vind je tal van websites waar je je profiel kunt opvragen. Mijn favoriet is de Human Design App (beschikbaar voor zowel Android als Apple). Daar kan je per onderdeel van je profiel ook erg veel informatie vinden. Een andere websites die een heel compleet beeld geeft is MyBodyGraph.com.

Op bol.com vind je ook verschillende goede boeken over Human Design!

De 4 energietypes van Human Design

(Manifesting) Generator (70% van de mensen) – De uitvoerders

Al jaren zeg ik dat mijn familie de beste werknemers zijn. Sinds ik Human Design heb ontdekt, snap ik ook waarom. Zowel mijn ouders als mijn broer zijn namelijk (Manifesting) Generators.

Werken (voor een baas en van 9 tot 5) is 1 van de grootste krachten van een Generator.

Bij Generators is namelijk het sacraal centrum gedefinieerd. Bij de andere energietypes is dit centrum altijd open. Voor Generators betekent dit dat ze van nature energie hebben om in te zetten voor het werk waar ze blij van worden.

Een Generator komt hierbij beste tot uiting wanneer hij/zij kan reageren. Reageren op een vraag van een een werkgever, de ideeën van een klant of een suggestie van een vriend. Klopt het voor een Generator? Dan zal die vraag, idee of suggestie binnen no time uitgevoerd zijn!

Is naast het sacraal centrum ook het keel centrum gedefinieerd EN verbonden met een motor centrum (het wortel, sacraal, emotie of ego centrum), dan is iemand een manifesting generator. Er zijn dan ook aspecten van een Manifestor actief. Zoals meer initiatief nemen, het voortouw pakken en uiten wat nodig is. Hierin zit dus wel een verschil tussen Generators en Manifesting Generators.

Wil je weten of jij op de goede weg zit? Kijk dan naar hoe je je voelt. Voor Generators is het gevoel Voldoening een teken dat ze op de goede weg zijn. Het gevoel van Frustratie geeft aan dat je niet jezelf bent.

Manifestor (8% van de mensen) – De ondernemers

Waar mijn familie de beste werknemers zijn, ben ik bijna het tegenovergesteld. Ik heb al vaak geprobeerd voor een baas te werken, maar steeds opnieuw ging het binnen no time tegen staan. Human Design heeft uitgelegd waarom: ik ben een Manifestor!

Manifestors zijn de zelfstandige ondernemers van deze wereld. Nike’s slogan Just do it! is het perfecte advies. Als enige type binnen Human Design kunnen zij vanuit zichzelf dingen initiëren. Ze hebben daarbij zeker wel de andere types nodig als ondersteuning, maar de ideeën en plannen komen vanuit zichzelf.

Toen ik dat over mezelf leerde verklaarde het een hoop.

Ik ben al sinds 2009 bezig in mijn eigen bedrijf en in de banen die ik heb gehad, vond ik het het leukste als ik zelfstandig kon werken zonder dat iemand mij iets oplegde of als ik met ideeën kwam die succesvol uitgevoerd werden. Typisch Manifestor dus!

Het verschil tussen een manifestor en een (manifesting) generator is hierbij dat het sacraal centrum niet is gedefinieerd. Een manifestor heeft dus niet zomaar de (werk) energie van een generator. Wel is het keelcentrum gedefinieerd EN verbonden met een motor-centrum, net zoals bij een Manifesting Generator.

Doordat dit keelcentrum geactiveerd is, kunnen manifestors dus ook hun ideeën en plannen uiten.

Van alle energietypes heeft de Manifestor ook het meest gesloten aura, waardoor ze makkelijker mensen afstoten die niet passen bij de Manifestor. Dit kan soms heel pijnlijk zijn, waardoor Manifestors ook snel pleasers zijn om maar mensen bij zich te houden.

Dit komt vanuit het gevoel van Vrede dat voor een Manifestor aangeeft dat ie op de goede weg is. Wanneer een Manifestor niet zichzelf is, dan is Woede juist het gevoel dat opkomt en aangeeft dat het niet klopt. Mijn ouders kunnen beamen dat dat klopt 🤣

Projector (20% van de mensen) – De adviseurs

Wanneer jouw Human Design geen sacraal centrum en/of keelcentrum verbonden aan een motor centrum gedefinieerd hebt, maar wel enkele centra gedefinieerd (ingekleurd) heeft, dan ben je een projector.

Projectors kunnen makkelijker vanuit een helicopter view kijken naar wat er speelt en dit ook laten weten. Dit komt omdat ze minder beïnvloed worden door de motor centra om te werken. De projectors die ik tot nu toe ben tegengekomen hebben ook maar een paar centra gedefinieerd, minder dan de Generators of Manifestors.

Projectors en Reflectors worden ook wel de niet-energie types genoemd, omdat ze uit zichzelf geen centrum actief hebben wat ze energie geeft. Hierdoor zijn ze dus ook niet gemaakt om de harde werkers of initiators te zijn. Natuurlijk kunnen Projectors ook gewoon werken, maar liever een paar uur minder per dag. De tijd die ze ‘overhouden’ kunnen ze beter besteden om dicht bij zichzelf te blijven en weer op te laden.

Voor Projectors is het dan ook het beste om te wachten op de uitnodiging om iets te doen. Wanneer ze gevraagd worden om advies of ondersteuning te geven, dan gaan ze echt in hun kracht staan!

Want dan krijgen ze de ruimte en worden ze gezien voor wat ze te bieden hebben. Anders zouden ze niet gevraagd worden ;-)

Dit geeft Projectors dan ook het gevoel van Succes, wat het teken is dat het klopt wat ze doen. Wanneer Projectors juist reageren of niet wachten op de uitnodiging, dan geeft dit vaak een gevoel van Bitterheid, wat juist het teken voor Projectors is dat ze niet op de goede weg zitten.

Iets wat voor veel Projectors ook heel herkenbaar is!

Reflector (2% van de mensen) – De spiegels

Het laatste energietype in Human Design zijn de Reflectors. Deze groep is het meest zeldzaam en tegelijkertijd ook het makkelijkste te herkennen wanneer je hun profiel ziet. Alle vlakjes zijn namelijk wit.

Een Reflector heeft geen gedefinieerde centra, waardoor ze letterlijk de spiegels zijn van de samenleving. Omdat ze niet vanuit hun eigen energie worden gevoed, worden ze altijd beïnvloed door de energie om hun heen. Het kan niet anders dan dat ze dat dan ook reflecteren.

Omdat Reflectors dus zo beïnvloed worden door hun omgeving is het belangrijk dat zij zich genoeg terugtrekken uit de omgang met anderen en veel tijd in de natuur besteden. Dit is voor iedereen goed om op te laden, maar voor Reflectors juist extra om alle invloed van zich af te laten vloeien.

De natuur is immers neutraal en heeft dus geen invloed op een Reflector.

Dit ontladen van alle invloeden geeft ze de kans om echt in zichzelf te voelen hoe het er voor staat en van daaruit weer verder te gaan.

Reflectors hebben daardoor ook de meeste tijd nodig om keuzes te maken, omdat zij zo makkelijk beïnvloedbaar zijn.

Wanneer een Reflector dingen doet die kloppen, dan is er een gevoel van Verrassing. Reflectors zijn verrast door de schoonheid en wonders die ze om zich heen ervaren. Ze kunnen daar dan natuurlijk ook intens van genieten. Daar tegenover staat het gevoel van Teleurstelling wanneer ze dingen doen die niet kloppen voor ze. Vaak zijn ze dan teleurgesteld in de mensen om hun heen omdat die niet zien wat er allemaal mogelijk is of hoe mooi het kan zijn.

Hoe kan Human Design je helpen op je spirituele pad?

Persoonlijk vind ik Human Design een fijne tool om meer bij mezelf te komen. Om echt te kijken naar wat voor mij werkt en hoe ik in elkaar zit. Het is niet voor niets dat ik deze tool ook als handvat geef in mijn e-book “In Je Kracht Staan – Spiritueel handboek voor meer Zelfvertrouwen”.

Wat vooral bijzonder is, is dat Human Design er vanuit gaat dat we allemaal anders zijn!

Ja, je krijgt een ‘label’ in de vorm van het energietype, maar er wordt juist ECHT gekeken naar jouw persoonlijke profiel! Naar de gedefinieerde en open centra; de autoriteit die bepaalt hoe je het beste keuze maakt; hoe anderen een effect op je hebben en je kan zelfs uitrekenen hoe 2 profielen samen komen!

Hierdoor kijk je vanuit een profiel dus veel meer naar wat voor jou werkt, wat jij nodig hebt op het gebied van relaties en werk en wat je te bieden hebt aan de wereld! Dat is toch mega bijzonder?!

Hierdoor leer je jezelf ook beter kennen en kan je daardoor makkelijker kiezen wat voor jou werkt en wat jij nodig hebt.

Heb jij je Human Design profiel al berekent? Deel het vooral in de reacties hieronder wat jouw energietype is en hoe deze wetenschap jou helpt in je leven.

Veel liefs,

Mariska

PS veel Human Design coaches of programma’s zeggen dat kinderen momenteel opgevoed worden als manifestors. Dat dat het ideaal beeld is in deze wereld. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens… Met een familie van Generators om mij heen, zie ik steeds dat 5 dagen per week hard werken en steeds maar doorgaan het ideale beeld is. Waarschijnlijk is Manifesting Generator hierin dus het ideaal beeld. Hopelijk helpt Human Design dat we dat met z’n allen steeds meer loslaten en iedereen in zijn kracht laten staan!

E-book: In je kracht staan - Spiritueel handboek voor meer zelfvertrouwen