Wanneer de lente aanbreekt betekent dat voor mij maar 1 ding: eindelijk weer mediteren in een hangmat! Zodra als het kan, zet ik mijn hangmat weer op in mijn tuin en ga ik er zo vaak als mogelijk in liggen. Soms om te werken op mijn laptop, maar vaak ook om te mediteren. Waarom vind ik mediteren in mijn hangmat zo fijn? Ik leg het je graag uit.

Mediteren in een hangmat

Waar denk jij aan bij een hangmat? Waarschijnlijk komen er woorden op als vakantie, zomer en relaxen. Fijn hè!

Dat betekent dus dat als je in een hangmat gaat liggen of zitten, je eigenlijk al meteen een ontspannen en vrolijk gevoel hebt, want dat is de associatie die je erbij hebt.

Daarom vind ik het zo fijn om te mediteren in mijn hangmat! Het geeft namelijk meteen een ontspannen gevoel. Alsof mijn lichaam automatisch al meer ontspannen is.

Meer bewust zijn van je lichaam

Wanneer je gaat mediteren is het belangrijkste doel vooral om bij het moment te zijn. Om bewust te zijn van het hier en nu en niet in gedachten af te dwalen naar andere momenten.

Een hangmat helpt daar juist heel goed bij, omdat iedere beweging die jij of de wind maakt, meteen voelbaar is. Dit helpt zo veel om bewust bij het moment te zijn.

Soms gebruik ik het zelfs in mijn voordeel door juist wat te schommelen tijdens het mediteren, om nog makkelijker met mijn aandacht erbij te blijven.

Heerlijk!

Nog een paar tips om te mediteren in een hangmat

Wil jij ook gaan mediteren in een hangmat? Dan heb ik nog een paar tips voor je:

  • Kies een plek waar je niet gestoord wordt. Op vakantie hangen hangmatten vaak op drukke plekken. Dat kan fijn zijn om te relaxen, maar het is niet handig als je wilt mediteren.
  • En kies een plek waar je je veilig voelt. Wanneer je continu bang bent dat je uit de hangmat valt, heb je er niets aan. Mediteren is wel bedoelt als (mentale) ontspanning.
  • Vind een liggende of zittende houding die goed voelt en die lange tijd vol te houden is. Voorkom hierbij dat je knieën over-strekt liggen. Dat gaat na een tijdje zeer doen (ik weet er alles van 😅)
  • Denk er wel aan om te aarden. Als je zo’n stukje boven de grond zweeft, kan het zijn dat je automatisch nog meer ‘omhoog’ gaat met je aandacht. Energetisch contact maken met de aarde is dan wel belangrijk. Check hiervoor deze visualisatie.

Hangmat-standaard
Heb jij ook geen bomen in je tuin? Geen probleem. Ga dan voor een handige hangmatstandaard. Die gebruik ik zelf ook en werkt echt perfect. En een groot voordeel aan een standaard: je kunt hem verzetten. Dus je bepaalt zelf of je in de zon gaat liggen, of niet (zoals ik doe 😂).

 

Wat zijn jouw ervaringen met mediteren in een hangmat? Deel het hieronder in een reactie of stuur me een bericht.

Veel liefs,

Mariska