Vind jij het leven soms maar wat zwaar en vraag je je af hoe een lichter leven mogelijk is? Dan neem ik je graag mee in mijn formule. Want ook ik heb een leven wat vaak genoeg zwaar aanvoelt, maar waardoor ik juist wel manieren heb gevonden om daar anders mee om te gaan. Manieren die zo simpel lijken, dat je denkt dat het niet werkt. Maar juist doordat ze zo simpel zijn, werkt het wel!

Wat is een lichter leven?

Voordat we aan de slag gaan met de formule die zorgt voor een lichter leven, is het belangrijk om te bepalen wat deze term voor jou is. Want wat voor mij een leven is dat licht aanvoelt, is misschien niet voor jou hetzelfde.

Maar ik denk dat er wel een paar aspecten zijn die voor iedereen hetzelfde zijn.

Een lichter leven is …

 • een leven waarbij er meer leuke dan minder leuke momenten zijn.
 • fijner, leuker en gemakkelijker dan hoe we het leven nu ervaren.
 • gevuld met mooie momenten waar we met plezier op terugkijken en de mensen waar we van houden.
 • een leven waarbij oude pijn ons niet meer beperkt in het ervaren van vreugde in het huidige moment.
 • beter passend bij wie we echt zijn.

Het is bovenal een leven waar we veel meer van kunnen genieten dan dat we het nu doen.

Waarom ervaren we dit lichter leven nu nog niet dan?

De vraag waarom we het leven nu als een zwaar leven ervaren is natuurlijk de belangrijkste vraag richting een lichter leven. Want het antwoord geeft meteen ook antwoord op wat je nodig hebt.

Volgens mij ervaren we (bijna) allemaal dat we een zwaar leven hebben door de negatieve dingen die we meemaken en hoe ons hoofd, hart en lichaam daar mee om gaat.

De meeste negatieve dingen kunnen we van ons af gooien. Maar de echt pittige dingen, die worden opgeslagen. Niet alleen in ons hoofd als herinneringen, maar ook in ons lichaam en in ons hart.

Pijn (lichamelijk en/of geestelijk), verdriet, woede, trauma’s; noem het maar op.

Idealiter leren we onszelf hoe we dit moeten loslaten uit ons systeem. Zoals met meditatie, breathwork of therapie. Maar de meeste van ons leren dat niet.

Met als gevolg dat we al die stukken bij ons blijven dragen.

Dat maakt ons leven zwaar!

Het antwoord hoe je een lichter leven creëert zit dus in het loslaten van die stukken en zorgen dat ze niet meer terugkomen.

Ik heb daar inmiddels een formule voor ontwikkelt:

Mijn formule naar een lichter leven:

Ik zie deze formule als 3 rondjes die samenkomen in het midden. De aparte onderdelen zijn:

 • Makkelijker
 • Leuker
 • Lichter

Doordat ze in het midden samenkomen, kom je hiermee uit op een lichter leven.

Dus laten we eens kijken naar die 3 verschillende onderdelen:

Deel 1: Kies voor een makkelijk leven

Zeg nu eerlijk: het liefste leiden we allemaal een makkelijk leven. Alleen… met makkelijk bedoel ik dan niet dat je niet meer naar de sportschool hoeft te gaan, niet meer hoeft te werken of niet aan je persoonlijke ontwikkeling moet blijven werken.

Nee, want dat geeft juist een moeilijker leven!

Met makkelijker bedoel ik dat je focust op de stukken die UITEINDELIJK ervoor zorgen dat je leven makkelijker maakt.

Zo wordt het makkelijker om naar een pretpark te gaan wanneer je spieren goed getraind en je conditie op peil is. Dan hou je het veel makkelijker de hele dag vol. Dus naar de sportschool gaan om te trainen zorgt voor een makkelijker leven.

Op de bank ploffen maakt misschien nu je leven iets makkelijker, maar morgen, volgende week of over een jaar heb je er waarschijnlijk spijt van dat je steeds voor de bank gekozen hebt.

Hetzelfde geldt ook voor het aankijken van je trauma’s en pijnstukken met therapie, breathwork of jouw andere favoriete spirituele tools. Het voelt soms heel zwaar en moeilijk, maar uiteindelijk wordt het makkelijker.

Probeer dus tijdens je dag te kiezen voor opties die (uiteindelijk) je leven makkelijker maken en ga daar voor!

Heb jij ook het gevoel dat je anders bent dan anderen?
En dat je hier bent met een missie om de wereld mooier te maken?
Word dan lid van de Find Your Light Lichtwerkers community!

Deel 2: Kies voor een leuker leven

Soms vraag ik me af waarom we met z’n allen vergeten zijn dat het leven ook leuk mag zijn. Dat we mogen blijven spelen. Dat we plezier mogen hebben in sporten, werken en met de mensen om je heen.

Ook ik ben de meeste dagen volop met serieuze dingen bezig. Ik heb immers een bedrijf te runnen zodat ik mijn hypotheek kan betalen.

Maar als ik terugdenk aan het moment dat ik een paar weken geleden tijdens een spiritueel retreat in Portugal met een groep prachtige (volwassen) mensen aan het zwembad met een bal stond over te gooien en daar de grootste lol mee had; dan voelde mijn leven toen lichter dan nu ik op kantoor aan het werk ben om deze blog te schrijven.

Plezier maken is zo belangrijk!

Daarom dat ik sinds een paar maanden ook weer Zumba lessen volg. Helpt dat voor mijn conditie? Ja hoor. Helpt dat voor mijn spieropbouw? Hopelijk. Stap ik na iedere les met een grote glimlach weer op mijn fiets of in mijn auto? Dat vooral!

En de rest van de dag blijft die glimlach vaak ook! En het geeft weer zoveel nieuwe energie!

Dus kijk eens naar welke dingen je kan doen, gewoon omdat het leuk is. Omdat je er plezier in beleeft. Voeg die eens meer toe aan je leven!

Een goede manier om erachter te komen wat deze dingen zijn, is om terug te denken aan wat je leuk vond om te doen als kind. Meestal vind je die dingen nu nog steeds (stiekem) leuk ;-)

Deel 3: Kies voor een lichter leven

Uiteindelijk heeft een lichter leven ook meer lichte onderdelen nodig. En hierbij bedoel ik met licht zowel de tegenhanger van zwaar, als de tegenhanger van donker.

Het laatste onderdeel van de formule is dus om te kiezen voor de tegenhanger van de zware en donkere dingen in je leven.

Voelt het zwaar of donker om (iedere week) bij je familie op bezoek te gaan? Kies dan voor een lichtere optie door bijvoorbeeld maar 1x per maand te gaan.

Voelt het zwaar of donker om te sporten bij de sportschool om de hoek? Kies dan een andere sportschool, zelfs al moet je daar iets verder voor rijden/wandelen/fietsen; en ja, ook als die sportschool duurder is. Waarom zou je betalen om naar een plek te gaan waar jij het zwaar en/of donker ervaart?!

Voelt het zwaar of donker om steeds maar opnieuw tegengehouden wordt door je angsten en overtuigingen? Ga er dan aan werken! Dit is meteen de overlap met het eerste deel van deze formule, maar geldt hier ook voor. Je mag er voor kiezen om stap voor stap daar aan te werken en het los te laten.

Kijk dus hoe je meer licht in je leven kan brengen. Alsof je een lamp aanzet of de zon meer gaat schijnen. Want zeg nu zelf: in de zomer voelt alles lichter aan ;-)

Creëer een lichter leven door je zielsmissie vorm te geven!

Ontdek je Zielsmissie - Online Masterclass

Voel jij dat je een grotere missie in dit leven hebt dan dat je nu leeft?
Volg dan deze online masterclass!

Voel jij dat je een grotere missie in dit leven hebt dan dat je nu leeft? Maar heb je geen idee hoe je deze missie vorm kan geven? Of weet je niet goed waar je moet beginnen?

Volg dan de online masterclass “Ontdek je Zielsmissie”! En ontdek niet alleen je zielsmissie, maar krijg ook meteen een duidelijk beeld van hoe je deze vorm kan geven!

In deze masterclass krijg je binnen 2 uur de tools om:

 • Je zielsmissie in je leven te herkennen
 • Je zielsmissie vorm te geven op een manier die bij jou klopt
 • Meteen actie te ondernemen om je zielsmissie te gaan leven!

Het is nu meer dan ooit tijd dat jij je zielsmissie ontdekt en leeft! De wereld heeft het nodig. Doe je mee?

Veel liefs,

Mariska