Uit je hoofd, in je hart gaan. Het klinkt zo mega makkelijk. Gewoon even stoppen met denken en contact maken met je hart. That’s it. Niet zo moeilijk! Totdat er weer een gedachten opkomt. “Want dit of dit of … moet nog gedaan worden. Oh ja, en dan …” En toen zat je dus weer in je hoofd. In deze blog leg ik uit wat het verschil is tussen leven vanuit je hoofd en hart en geef ik tips om makkelijker vanuit je hart te leven.

Uit je hoofd in je hart – Waarom is het zo belangrijk?

We zijn in Nederland opgegroeid in een prachtig land, met heel goed onderwijs. Maar 1 ding hebben we niet geleerd: luisteren naar ons hart en gevoel. In plaats daarvan hebben we met z’n alle geleerd hoe we met theorie, feiten en statistieken om moeten gaan en daarop ons leven kunnen bepalen.

We hebben geleerd hoe we vanuit ons hoofd moeten leven.

Daardoor zijn we vergeten dat we van nature contact hebben met een bron van wijsheid die het eigenlijk veel beter weet dan ons hoofd. Die bron van wijsheid kunnen we raadplegen via ons hart. Ons hart is namelijk de poort naar onze intuïtie en spirituele begeleiding. Onze connectie met het Universum!

Wanneer we daar contact mee kunnen maken, dan kunnen we die wijsheid raadplegen en keuzes maken of inzichten krijgen die voor het Hoogste en Beste Goed zijn. Super belangrijk dus!

Of te wel: tijd voor uit je hoofd, in je hart te gaan!

Wanneer zit je in je hoofd?

Om uit je hoofd in je hart te gaan, is het belangrijk om te weten wanneer je in je hoofd zit. Het is namelijk belangrijk om het te gaan herkennen, zodat je er uit kan stappen!

Wanneer je in je hoofd zit, dan ben je volop aan het denken. Er komt een gedachten en daar ga je verder mee. Dit wordt ook wel een gedachtentrein genoemd. Je denkt aan het ene en gaat dan weer door naar het andere en voor je het weet zit je in gedachten over iets totaal anders na te denken. Sommige mensen doen dit ook gemakkelijk in gesprekken.

En het is helemaal niet erg dat dat gebeurt, want zo is het systeem van onze gedachten nu eenmaal.

Wel is het belangrijk om te herkennen wanneer je meegesleurd wordt in gedachten, want dan kan je er uitstappen.

Dan kan je STOP zeggen en iets anders kiezen.

Dan kan je kiezen om naar je hart te gaan.

Wanneer zit je in je hart?

Je heb contact met je hart wanneer je volledig aanwezig bent in het hier en nu.

Wanneer de focus in een gesprek bij de ander ligt, zonder alvast een reactie te bedenken of te verzinnen wat jij graag wilt vertellen.

Als je door het bos loopt en voelt hoe je voeten op de grond komen, hoe de wind door de bladeren gaat en er ergens iets ritselt omdat er een diertje zich verstopt.

In je hart zijn betekent dat jouw aandacht aanwezig is bij het moment waar je nu in zit, bij je hart en gevoel. Er is geen verleden of toekomst. Er is niets anders wat op dit moment om aandacht vraagt, alleen het huidige moment.

En juist dan worden er veel meer dingen duidelijk. Want dan gaat de aandacht naar de dingen die echt belangrijk zijn. Zoals de pracht van het bos waar je doorheen wandelt, de liefde voor de andere persoon EN vooral ook de boodschappen die dan doorkomen vanuit intuïtie.

Want wanneer het hoofd stopt met denken en ‘hard roepen’, dan kan de stem van intuïtie doorkomen en met een zachte fluistering een boodschap doorgeven.

Hoe maak je verbinding met dat prachtige hart?

Voor de ene is het super makkelijk, voor de ander is het een mooie uitdaging om stil te worden en dieper contact te maken met zijn/haar hart.

Aangezien jij nu deze pagina leest, vermoed ik dat je wel wat hulp kan gebruiken. Dus ik deel graag mijn beste tips:

  • Iedere keer dat je bewust bent van een gedachtentrein kan je STOP zeggen. In je hoofd of hardop, dat maakt niet uit. Maar door bewust stop te zeggen, creëert de mogelijkheid om er uit te stappen.
  • Focus op ademhalen. Het is heel simpel, maar heel doeltreffend. Tel bijvoorbeeld iedere ademhaling of focus hoe de ademhaling door je lichaam gaat. Dit helpt om de gedachtestroom te onderbreken.
  • Leg je handen op je hart. Daardoor maak je bewust contact met je hart en je hele lichaam is gefocust op het hartgebied. Persoonlijk leg ik altijd mijn linkerhand onderop, omdat dat de gevoelskant is. Maar voel hierbij wat het beste voor jou werkt. Je handen in gebedspositie voor je borst houden kan natuurlijk ook. Probeer uit wat voor jou het beste werkt!
  • Ben je visueel ingesteld? Dan kan de volgende visualisatie ook helpen. Stel voor dat je in je hersenen bent en voor je een lift ziet. Die lift gaat open en je stapt naar binnen. Er is slechts 1 knop aanwezig in de lift: een mooie grote knop met daarop een prachtig hart 💖 Door op die knop te drukken gaat de lift dalen. En nog verder dalen. Hij daalt nog verder op een rustig tempo. Totdat de deuren open gaan en je naar buiten loopt. Je ziet daar het prachtige hart wat jou al ieder moment van jouw leven helpt en voor jou klopt! Er zit een deurtje in dat hart en daardoor ga je naar binnen. Zucht, daar ben je dan eindelijk weer in je hart! Geniet ervan en voel de liefde die hier stroomt.

En het aller belangrijkste: wees lief voor jezelf en vier de keren dat het wel lukt om in je hart te zijn. Het is namelijk een grote valkuil om te focussen op de keren dat het niet lukt en daar een oordeel over te vellen. Maar lieverd, je bent (nog) geen boeddhistische monnik. Het is okey als het niet meteen lukt. Weet dat juist wanneer zo’n oordeel opkomt, dat ook een idee is van het hoofd.

Hopelijk hebben deze tips geholpen. Heb jij nog andere manieren om in je hart te zijn? Deel ze in de reacties!

Masterclass “Je hart als Kompas”

Je Hart als Kompas: De Reis van Hoofd naar Hart - Online Masterclass

Je Hart als Kompas: De Reis van Hoofd naar Hart – Online Masterclass

Wil jij echt leren je hart te volgen en je hoofd niet meer de leiding laten hebben over je leven?

Dan is mijn online masterclass “Je hart als Kompas” echt iets voor jou!

In deze masterclass krijg je antwoord op vragen als:

  • Waarom lukt het maar niet om mijn hoofd stil te krijgen?
  • Wat kan ik doen om wel contact te maken met mijn gevoel?
  • Wat is het verschil tussen wat mijn hoofd en mijn hart zegt?
  • Wat heeft mijn hart eigenlijk echt te vertellen?
  • Hoe kan ik mijn hart of gevoel gebruiken als kompas in dit leven?

En natuurlijk zit er ook een hele fijne meditatie bij deze masterclass om je te helpen de controle van je hoofd over te geven aan de kracht van je hart! 

Veel liefs,

Mariska