Problemen met inslapen, doorslapen en uitslapen… Ik heb ze al heel wat jaren. Ik kan zelfs niet geloven dat mijn moeder in mijn foto-album schreef dat ik overal kon slapen. De natuurlijke (en medische) slaappillen heb ik dan ook altijd op voorraad liggen. Maar gelukkig zijn die inmiddels niet meer nodig. Ik heb namelijk EINDELIJK de oplossing gevonden: een verzwaringsdeken! In dit artikel leg ik je precies uit waarom een verzwaringsdeken onmisbaar is als je moeite hebt met slapen.

Wat is een verzwaringsdeken?

We zijn allemaal inmiddels wel gewend om te slapen onder een dekbed. Zeker in de winter is het extra lekker om onder een dik dekbed te kruipen en heerlijk in slaap te vallen.

De comfort van een dekbed is de basis van het idee achter een verzwaringsdeken. Baby’s ontspannen namelijk het beste wanneer ze geknuffeld worden of ‘ingepakt’ worden in een dekentje.

Maar waarom zou dat voor volwassenen niet meer gelden?

Een verzwaringsdeken is de volwassen-versie van ingepakt worden in een dekentje (er zijn ook kleine varianten voor kinderen).

Dit deken bestaat namelijk uit allemaal kleine vakjes met daarin kraaltjes of gruis. Die kraaltjes geven het extra gewicht aan het deken. Doordat het deken uit allemaal vakjes bestaat, blijven de kraaltjes ook goed op hun plaats. Het gewicht zorgt er vervolgens voor dat het deken goed om jou heen valt en als het ware een cocon om jou heen vormt.

De geborgenheid die het geeft, zorgt ervoor dat je gaat ontspannen en daardoor dus makkelijker en dieper slaapt.

Waarom heb je een verzwaringsdeken nodig?

Waarschijnlijk heb je inmiddels wel in de gaten dat we in een wereld leven waar veel van ons verwacht wordt.

We staan op en binnen een paar minuten staan we ‘aan’ om de berichten en prikkels van onze smartphone te verwerken. En dat gaat de hele dag door… We haasten ons naar het werk, door de files of bomvolle treinen heen, zijn de hele dag druk, druk, druk en vervolgens zitten de avonden ook vol met plannen of prikkels van de tv en telefoon.

En dan duiken we ons bed in om snel te gaan slapen en op te laden voor de volgende dag… Maar hoe vaak lig jij na zo’n volle dag klaarwakker in je bed omdat je niet tot rust kunt komen? Dat je hoofd maar door blijft gaan of dat je lichaam geen rust kan vinden?

Dat is precies waar een verzwaringsdeken mee helpt!

Door niet je dekbed maar een verzwaringsdeken over je heen te leggen, krijgt je lichaam het signaal dat het tijd is om te rust. Je lichaam wordt letterlijk in je bed geduwd. Bewegen is moeilijker en je hartslag gaat automatisch omlaag omdat je lichaam ‘zwaarder’ wordt.

Hierdoor gaat alles in je lichaam er voor zorgt dat het in een stand komt om te gaan slapen. En voila! Je valt veel makkelijker in slaap!

Dus als jij veel last hebt van stress of spanningen, moeilijk in slaap kan komen, niet goed een nacht kan doorslapen of een HSP-er bent, dan is een verzwaringsdeken echt onmisbaar!

Dit deken is de natuurlijke oplossing om te ontspannen en tot rust te komen!

Waar moet je op letten bij het kopen van een verzwaringsdeken?

Er zijn een paar dingen belangrijk bij het kopen van een verzwaringsdeken:

  • Het gewicht: Je wilt namelijk niet een deken kopen dat te licht is (geen effect) of te zwaar is (tegenovergestelde effect). De richtlijn is dat je een deken kiest dat ongeveer 10% van je lichaamsgewicht is. Weeg jij bijvoorbeeld 80 kilo? Dan is een deken van ongeveer 8 kilo ideaal voor jou. Je kan er ook voor kiezen om te beginnen met een lichter deken om het op te bouwen. Vertrouw hierop op je intuïtie!
  • Het formaat: Er zijn verschillende formaten van verzwaringsdekens. De kindermaten zijn ongeveer 1 x 1,5 meter. Voor volwassenen zijn de dekens meestal 1,5 x 2 meter voor een eenpersoonsdeken en 2 x 2 meter voor een tweepersoonsdeken. Kies dus wat jij het liefste wilt en zorg ervoor dat het deken niet groter is dan je bed. Je wilt namelijk voorkomen dat het deken over de rand van je bed komt te liggen. Dit kan voor zorgen dat het deken van je bed af glijdt.
  • Het materiaal: Er zijn verschillende materialen beschikbaar. Het meest voorkomende is katoen, polyester en bamboe. Deze keuze is heel persoonlijk en het ene is niet beter dan het andere.
  • De afwerking: Omdat verzwaringsdeken behoorlijk zwaar zijn, is het wel belangrijk dat de afwerking goed is gedaan. Dubbele stiksels zijn heel standaard, maar niet overal gebruikt. Lees vooral ook de reviews om te kijken of er klachten zijn over bepaalde dekens. Als er veel klachten in reviews te lezen zijn, dan kan je beter op zoek gaan naar een ander deken. En onthoudt hierbij ook: goedkoop is vaak duurkoop.

Ik heb zelf dit verzwaringsdeken gekocht: Kustaa Bamboe deken via bol.com

Kan je zo’n deken ook gebruiken bij lichamelijke klachten?

Het klinkt misschien fijn, zo’n zwaar deken over je heen leggen. Maar is het ook fijn wanneer je herstellende bent van een blessure of standaard pijn in je lichaam hebt vanwege bijvoorbeeld reuma of fibromyalgie?

Het simpele antwoord is: ja, waarschijnlijk wel.

Het minder simpele antwoord is natuurlijk dat het heel persoonlijk is. Voor de ene blessure of klacht zal het fijner zijn dan voor de andere.

Zelf heb ik vaak pijn in mijn lichaam omdat ik het hypermobiliteitssyndroom heb. Dit betekent dat mijn gewrichten over bewegelijk zijn en mijn spieren harder moeten werken.

Spierpijn en gewrichtspijn zijn mij dus wel bekend.

Het gebruik van een verzwaringsdeken was in het begin daardoor wel wennen. Maar na een tijdje merkte ik dat het juist fijner is dan een normaal dekbed wanneer ik spierpijn heb. Juist omdat ik meer ontspanning ervaar wanneer ik onder zo’n deken lig, werd mijn spierpijn ook minder.

Dezelfde ervaringen heb ik ook gehoord van mensen met reuma en andere klachten.

Maar om het zeker te weten wat het voor jou doet, is het het beste om het zelf uit te proberen.

Moet je er aan wennen?

De kans zit er wel in dat je moet wennen aan een verzwaringsdeken.

Waarom?

Omdat het toch anders en zwaarder is dan wat je gewend bent van een normaal dekbed.

Je lichaam kan bijvoorbeeld ‘s nachts minder makkelijk bewegen en je ligt anders in je bed. Als je gevoelig bent voor veranderingen dan kan het er voor zorgen dat het in het begin nog niet zo makkelijk slaapt.

Zelf heb ik er echt wel aan moeten wennen en werd ik de eerste paar nachten rond 2 of 3 uur ‘s nachts wakker. Het gewicht werd dan te veel en ik verwisselde het deken om met een normaal dekbed. Dat is even jammer van het wakker worden, maar ik sliep verder wel goed tijdens die nachten.

Na een paar weken het verzwaringsdeken regelmatig (maar niet iedere nacht) te hebben gebruikt, merkte ik dat mijn lichaam eraan gewend was en ik de hele nacht doorsliep. En ‘s ochtends fitter en uitgerust wakker werd!

EINDELIJK!

Mijn ervaring is dat een verzwaringsdeken dus echt onmisbaar is als je geen goede slaper bent!

Ik wens je hele fijne nachten toe!

Veel liefs,

Mariska

Wil je het gaan proberen? Check dan vooral bol.com, die tal van verzwaringsdekens aanbiedt. Dan kan je precies uitproberen welk deken voor jou het beste voelt!

Dit is mijn persoonlijke favoriet: