Ik mag dan een haat-liefde verhouding hebben met Instagram, maar deze keer ben ik het algoritme echt dankbaar! Via Instagram ben ik namelijk de medische Daith piercing tegengekomen. Er was een post waarin een influencer schreef over dat zij deze piercing had laten zetten omdat ze snel overprikkeld was. Dat piekte mijn interesse. 2 dagen later (en veel uitzoekwerk later) stond de afspraak en binnen een week had ik de piercing laten zetten. Dit is mijn verhaal en de informatie die ik heb gekregen rondom deze piercing en zijn werking.

Wat is een medische Daith piercing?

Waarschijnlijk heb je een gewone Daith piercing wel eens gezien. De piercing wordt, zoals je hierboven kan zien, gezet in de ronding van je oor boven de gehoorbuis. Dit heet de Daith (spreek je uit als Deet). Dus dat is ook de naam van de piercing.

Naast dat je deze piercing voor de sier kan laten zetten bij een piercingshop, kan je ook kiezen voor een kliniek waardoor er een medische kant bij komt kijken.

Een medische Daith piercing brengt de Nervus Vagus weer in balans. De Nervus Vagus is één van de grootste zenuwen in ons lichaam en o.a. de zenuw die in ons hoofd zit, onze organen controleert en onze stress reacties reguleert.

Wanneer deze zenuw niet meer goed zijn werk doet, kan er chronische pijn, overprikkeling en veel stress ontstaan. Je lichaam gaat dan in een soort constante staat van alertheid, omdat het het signaal doorkrijgt dat er gevaar is.

Bij een medische Daith piercing wordt de piercing op de optimale plek voor jou gezet in de buurt van de Nervus Vagus. Doordat deze plek eerst getest wordt, weet je welk oor het beste voor jou is en wat het effect op je lichaam is.

Deze piercing kan dus helpen bij klachten als hoofdpijn, chronische pijn, overprikkeling, depressie, fibromyalgie en andere (vage) klachten.

Waarom ik deze piercing liet zetten

Hoewel ik er weinig over deel, kamp ik eigenlijk al mijn hele leven met problemen met mijn lichaam. Ik heb het zogenoemde hypermobiliteitssyndroom. Dit betekent dat ik zeer flexibel ben in mijn gewrichten en daardoor snel mijn lichaam overbelast omdat mijn spieren extra hard moeten werken. Hierdoor heb ik vaak last van pijn, vermoeidheid en vage klachten die niet te achterhalen zijn.

Zo heb ik al vanaf mijn 10e ongeveer een pijn in mijn pols die ze in het ziekenhuis niet kunnen uitleggen.

Ook heb ik veel last van hoofdpijn en overprikkeling.

Dingen als pretparken, de stad of andere intensieve dagen zijn voor mij fysiek en mentaal een grote uitdaging.

Dus toen ik zag dat deze piercing precies op deze punten inspeelt en er veel positieve verhalen op internet staan, heb ik niet lang getwijfeld en een afspraak ingepland bij een kliniek voor deze medische Daith piercing.

Ik dacht dat de kans dat het zou helpen wel behoorlijk groot is.

Wat ik merkte bij het testen

En bij het testen bleek dat ook al. De pijn in mijn pols was meteen weg en mijn hoofdpijn zakte. Maar bovenal was de reactie op de drukpunten een stuk minder.

Voordat de plek van de piercing getest werd, werd er namelijk een onderzoek gedaan op enkele drukpunten rondom mijn nek, ribben en onderrug. Hoewel er niet hard gedrukt werd, ging ik door de grond van de pijn. Het voelde alsof ze met een rubberen hamer op mijn lichaam aan het inwerken waren.

Na het zetten van de eerste acupunctuur naald in mijn linker oor voor de test, was die pijn meteen zo goed als weg.

Ook voelde ik me steviger op mijn benen staan. Ik kon opeens staan i.p.v. dat ik zoals altijd sta te zoeken naar steun en onrustig ben wanneer ik moet staan.

Daarna werd ook rechts getest en beide oren samen, maar daar was het effect minder. Bij beide oren struikelde ik zelfs bijna weer, wat geen goed teken was.

Om het zeker te weten werd er links nog een extra naald bijgezet en dat was voor mij de doorslaggevende factor. Zeker omdat toen het laatste beetje pijn bij de drukpunten test verdween.

Dus werd de piercing in mijn linker oor gezet.

Eerlijk is eerlijk: het zetten deed wel heel goed zeer. Maar sinds die pijn gezakt is, voelt de piercing prima. En mijn lichaam een stuk beter. Zie ook onderaan mijn updates.

Waar heb ik mijn medische Daith piercing laten zetten?

De kliniek waar ik mijn medische Daith piercing heb laten zetten is bij VNS Daith in Uden. Dit is een kliniek die echt gespecialiseerd is in het zetten van deze piercings EN het uitzoeken van de beste plek voor de piercing. Ook kijken ze eerst naar de klachten die je hebt en of deze piercing hierbij gaat helpen. Ik vermoed dat als je klachten er niet bij aansluiten, dat ze dat ook zeker zullen zeggen.

VNS Daith heeft ook locaties in Assendelft en Leeuwarden. Maar voor mij was Uden zo goed als om de hoek en daardoor voelde het ook goed. Daarnaast is het een kliniek die verbonden is met een organisatie in Engeland die hier meer onderzoek naar gedaan heeft en ook de opleidingen geeft.

In Eindhoven en/of Veldhoven zitten ook vergelijkbare klinieken, maar daar ben ik niet bekend mee.

Doe dus vooral je eigen onderzoek naar welke kliniek voor jou goed voelt!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kliniek en hoeveel kost de behandeling?

Het belangrijkste als je op zoek gaat naar een plek voor het zetten van een medische Daith piercing, is dat ze ook echt de plek testen waar de piercing geplaatst moet worden.

Dat maakt het verschil tussen dat het je echt kan helpen of dat de piercing alleen maar voor de sier is.

Ga ook niet uit van je eigen ideeën over de kant waar de piercing moet komen, maar laat je daarin echt helpen door de professionals.

De dame die mijn piercing heeft gezet (Tanja!) had al meteen door aan welke kant de zenuw bij mij minder goed werkte. Dit heeft ze mij niet gezegd, maar echt laten ervaren met het testen.

Mijn gevoel zegt dat hierdoor de piercing echt het gewenste resultaat heeft en ik er dus ook meer profijt van heb.

Dit onderzoek en de piercing laten zetten is helaas niet goedkoop. Ik betaalde € 155,- voor de behandeling (testen en zetten – in totaal duurde het ongeveer 1,5 uur) en € 40,- omdat ik een luxere oorbel wilde. Maar de basis prijs is dus wel € 155,- bij VNS Daith. Ik zag zulke prijzen ook bij andere klinieken langskomen.

Helaas kan je deze kosten niet declareren bij de zorgverzekering of eigen bedrijf (ik heb het gevraagd ;-) ).

Voor mij voelt het wel als een prijs die ik graag over heb voor me beter te voelen!

Hoe gaat het herstel van de medische Daith piercing?

Een piercing in je kraakbeen duurt behoorlijk lang om te helen. Het is dus ook belangrijk om daar bewust van te zijn.

Ik heb een flesje met olie gekregen die ik iedere avond aanbreng op mijn piercing en die helpt bij het herstel. Vanuit de kliniek geven ze ook duidelijke instructies mee.

Het lastigste vind ik dat je de druk op je oor zo lang mogelijk moet vermijden.

Nu slaap ik regelmatig op mijn linkerzij, dus uiteindelijk heb ik een constructie gemaakt met 3 kussens waar ik soort van tussenin lig zodat mijn oor wel vrij is, maar mijn hoofd verder wel op een kussen kan steunen.

Oordopjes en oortjes voor je muziek kan je het beste ook zo lang mogelijk vermijden in je oren, omdat die tegen de piercing aan kunnen duwen. Gelukkig valt mijn favoriete Sony noise reduction koptelefoon precies over mijn oren heen. Hierdoor kwam er geen druk op mijn oor/de piercing en kon ik toch naar muziek blijven luisteren. En de buitenwereld afsluiten ;-)

Deze koptelefoon is sowieso echt een aanrader als je veel last van overprikkeling hebt. De noise reduction is zo goed dat het helpt met de prikkels, zelfs als je er geen muziek op zet!

Waarom er geen wetenschappelijk onderzoek naar de werking van deze medische Daith piercing is

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over de medische Daith piercing, dan kom je artikelen tegen die het een placebo noemen omdat er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is.

Dat is niet helemaal waar. In Engeland is er een onderzoek gedaan naar de effecten van deze piercing bij hoofdpijn/migraine klachten. 80% van de mensen had resultaat en 60% had geen migraine klachten meer gehad. Dit werd mij verteld tijdens mijn afspraak.

Maar wat Tanja ook heel begrijpelijk vertelde, is dat onderzoek bijna niet mogelijk is.

Ten eerste is er weinig bekend over de werking van de Nervus Vagus en welke klachten verbonden zijn aan het inactief zijn van deze zenuw. Daarnaast moet er voor een wetenschappelijk onderzoek niet alleen een onderzoeksgroep zijn, maar ook een controlegroep.

Als je nagaat dat mijn pols-problemen bij het ziekenhuis niet eerder bekend waren (en zo kan ik nog wel wat klachten opnoemen waar ze in het ziekenhuis niet bekend mee zijn), dan kan je indenken dat een controlegroep niet echt mogelijk is.

Daarnaast zou je ook per klacht een onderzoek moeten doen. Dat is nogal een klus…

Maar dat betekent niet dat het een placebo is! Als je kijkt hoeveel positieve verhalen er op internet staan, dan zegt dat ook al veel.

Mijn ervaring met de Medische Daith Piercing

Eerste update: 1 week later

Het is nu een week geleden dat deze piercing is gezet en ik ben nu al blij dat ik gedaan heb.

De piercing zelf is goed aan het genezen. Op de tweede dag ging de wond wel spontaan bloeden, wat even schrikken was. Uiteindelijk is het gestold door er keukenrol tegenaan te houden.

Verder voel ik het bijna niet dat de piercing er zit. Ik heb er geen pijn meer aan. Alleen in de eerste 12 uur deed de piercing nog pijn. Soms moet ik me zelfs bewust blijven dat ik niet alsnog aan mijn oor kom als ik iets voel kriebelen. Jeuken doet het namelijk soms wel, maar dat is een teken dat het geneest.

Qua fysieke en mentale gesteldheid merk ik wel een groot verschil.

De pijn in mijn rechterpols is helemaal weggezakt, net als in mijn linker knie. Pijn die er bijna altijd was. Soms voel ik het weer even opkomen, altijd in momenten van stress of paniek. Word ik weer rustig, is de pijn weg.

Ook mijn hoofdpijn is veel minder (nog niet helemaal weg). Daarnaast voelt mijn hoofd helderder.

En ik merk dat mijn uitstelgedrag minder aan het worden is. Dat ik weer meer energie heb en eerder kleine klusjes oppak die ik eerder kon blijven uitstellen. Zoals de was wassen en opvouwen.

Dit laatste geeft mij vooral aan dat mijn hoofd weer meer ruimte heeft en mijn lichaam weer meer energiebalans heeft om het leven aan te kunnen.

Of dit zo blijft en hoeveel het te maken heeft met de piercing, ga ik ervaren.

Volgende update komt binnenkort!

Ik ben heel benieuwd of jij aan de hand van dit verhaal ook kiest voor een medische Daith piercing.

Sowieso wens ik je veel succes met het onderzoeken van je klachten en de oplossing daarvoor. Er zijn ook andere manieren om aan de Nervus Vagus te werken als een piercing nu nog te heftig voor je is. Wellicht is dat een eerste stap.

Veel liefs,

Mariska

In je kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben, is ook voor jou mogelijk!
Daarom heb ik voor jou het GRATIS Zelfvertrouwen Toolkit gemaakt.
Met o.a. een meditatie en het e-book “In 3 stappen naar meer zelfvertrouwen”.

Schrijf je nu in voor deze toolkit!