INFJ, ESTJ of ENTP, heb jij wel eens zo’n 4 letterige afkorting gezien (in iemands bio) en je afgevraagd wat het betekent? Dit zijn mogelijke uitslagen uit de 16 persoonlijkheden test. Deze 4 letters geven aan wat bij jou de meest sterker karakter eigenschappen zijn! Door dit te weten kan je beter kiezen wat voor jou werkt! Benieuwd? Ik leg het je graag uit!

16 Persoonlijkheden test – Mijn Favoriete Persoonlijkheidstest

De 16 Persoonlijkheden Test (16 Personalities) is een online test die je gratis kan doen op de website www.16personalities.com (Nederlandse versie beschikbaar!). De test duurt ongeveer 10 minuten om in te vullen bestaat uit ruim 80 stellingen waarvan je aangeeft op een schaal van eens naar oneens wat voor jou klopt.

Er zijn 3 gradaties van Eens, dan een neutrale optie en 3 gradaties van Oneens. Hoe meer je het eens of oneens bent met een stelling, hoe verder je naar links of rechts een bolletje kiest voor je antwoord. Je kent het wel.

De stellingen lopen heel erg uiteen en er zitten geen categorieën in de vragenlijst. Hierdoor kan je soms het gevoel hebben dat je een stelling al gehad hebt. Steeds opnieuw mag je gewoon je gevoel volgen en het antwoord kiezen dat het beste bij jou past.

Wanneer je alle stellingen gehad hebt, dan komt er een uitslag uit die bestaat uit 4 letters, een streepje en dan nog 1 letter. Meestal wordt er alleen naar de eerste 4 letters gekeken, maar ook de letter na het streepje is een mooie toevoeging.

Wat betekenen de letters van de 16 persoonlijkheden test?

De uitslag van deze test is opgebouwd uit 4 onderdelen. Bij ieder onderdeel kan je een schaal zien. Aan de ene kant staat de ene optie en aan de andere kant de andere optie. Waar jij je op die schaal begeeft, bepaalt de letter:

  • Introvert (I) of Extrovert (E): De eerst letter is altijd een I of E en geeft aan of jij naar binnen of buiten gericht bent en waar jij je energie vandaan haalt. Ben je een introvert? Dan haal jij jouw energie uit jezelf. Je laadt op door alleen te zijn en tijd te hebben om alles een plekje te geven. Ben je extrovert? Dan haal je je energie juist uit de wereld om je heen en uit contact met andere mensen. Je hebt vaak dan ook andere mensen nodig om mee te sparren en tot ideeën te komen.
  • Observerend (S) of Intuïtie (N): De volgende letter geeft aan of jij naar feiten en details of naar je intuïtie en het globale plaatje kijkt. Wanneer je observerend bent, dan gaat jouw voorkeur uit naar feiten, details en ervaringen die je eerder hebt opgedaan. Daar krijg jij je informatie uit. Wanneer je vanuit je intuïtie werkt, dan ga je veel meer af op je gevoel, wat je van binnen weet en wat de globale informatie is. Je weet het eigenlijk toch al, dus de details zijn minder belangrijk.
  • Denken (T) of Voelen (F): De derde letter geeft aan hoe jij beslissingen neemt. Wil je daarover ga denken of maak je ze op basis van je gevoel? Wanneer jij graag wilt nadenken over beslissingen, dan ga je vaak uit van de feiten en wat rationeel klopt. Wanneer jij op je gevoel de keuzes maakt, dan focus je meer op wat voor jou persoonlijk het beste werkt. Vaak kan je het ook niet uitleggen waarom je iets kiest.
  • Oordelend (J) of Waarnemend (P): De laatste letter kan verwarrend zijn. Ik dacht zelf namelijk dat oordelend en waarnemend ging over hoe je naar een ander kijkt. Maar dat klopt niet. Het gaat namelijk over hoe jij je leven leidt. Heb je de voorkeur voor een gestructureerd leven met duidelijke plannen? Dan zal je oordelend scoren in deze test. Ben je meer van go with the flow, flexibel zijn en je opties openhouden? Dan ben je waarnemend ingesteld.
  • Assertief (A) of Turbulent (T): Soms gebruiken mensen de complete reeks met het streepje en daarachter de A of T. Die letter laat zien hoe zelfverzekerd (assertief) of onzeker (turbulent) je bent over je beslissingen. Hierover staat ook een mooie uitleg op de site van deze test!

Weet wel: je zit altijd ergens op een schaal bij deze 16 persoonlijkheden test. Ben jij bijvoorbeeld 61% introvert, dan begint jouw profiel met een I. Maar dat betekent niet dat je nooit extrovert kan zijn of daar niet ook energie uit kan halen.

Het is niet zo zwart/wit als het lijkt!

16 persoonlijkheden test – Archetypes bij de uitslagen

Naast die vier letters heeft iedere uitslag ook een archetype die het karakter van de persoonlijkheid verbeeld. Zo is INFJ een advocaat, ENTP is een debater en ISFP is een avonturier.

Super grappig om te zien!

Natuurlijk betekent het niet dat iedereen advocaat INFJ is of dat je perse avonturier moet worden wanneer je ISFP als uitslag hebt is deze test. Alles behalve!

Het geeft vooral de kracht aan van het profiel dat uit je test is gekomen, zodat je er een beeld bij kan krijgen!

Het zegt toch wel meer dan die paar letters ;-) Op de site van 16personalities.com vind je het complete overzicht van alle profielen met bijbehorende archetypes.

Je vindt ook per profiel een uitgebreide uitleg van de kracht en ‘standaard patronen’ die bij het betreffende profiel passen! Echt de moeite waard om te lezen als je de test hebt gedaan, of wanneer je van iemand anders het profiel weet.

INFJ – Mijn persoonlijkheid

Zelf kom ik steeds weer opnieuw uit op de uitslag INFJ: introvert, intuïtief, voelend en oordelend.

Hoe meer ik er over leer, hoe meer ik het ook echt passend vind!

Ik ben echt een rasechte introvert. Ik vind het heerlijk om de hele dag alleen thuis te zijn en na een drukke dag of week dan moet ik alleen naar het bos of op de bank liggen om weer mijn energie op te laden.

Daarnaast heb ik een hele sterke intuïtie. Ik gebruik het ook steeds bewuster om keuzes te maken en om te bepalen wat er mag gebeuren in mijn leven 💝

Door die intuïtie maak ik ook mijn keuzes op mijn gevoel. Zelfs als niemand anders het snapt omdat het rationeel gezien niet altijd de ‘slimste’ keuze is.

En daarnaast heb ik echt structuur nodig. Hoe meer structuur of hoe concreter het plan, hoe beter het voor mij werkt. Door dat te weten kan ik het ook bewuster inzetten en gebruik maken van dat ik dat nodig heb.

Zo heb ik soms te-doen-lijstjes voor mijn vrije dagen. Is dat raar? Nope! Op die manier ervaar ik meer rust en heb ik een voldaan gevoel aan het einde van de dag, doordat ik alles gedaan heb wat ik wilde doen.

Waarom deze test en wat heb je aan het antwoord?

In mijn e-book “In je kracht staan – Spiritueel handboek voor meer zelfvertrouwen” heb ik een heel hoofdstuk geweid aan je persoonlijkheid en daarin komt deze 16 persoonlijkheden test ook terug. Ik heb namelijk gemerkt dat het veel helpt om te weten hoe je echt in elkaar zit.

Wat zijn je voorkeuren voor dit leven?

Hoe laad jij je energie op?

Hoe maak jij beslissingen?

Door dit soort dingen over jezelf te weten, kan je makkelijker kiezen voor wat echt goed voor jou is. Het helpt om te bepalen hoe je dingen aan gaat pakken en hoe je je tijd indeelt. Daardoor kom je meer in je kracht te staan!

Ik heb dan ook het gevoel dat als je nu een -T hebt achter je profiel, dat dat nog verandert kan worden naar een -A wanneer je meer vanuit jezelf gaat leven! Vol zelfvertrouwen in het leven staan betekent ook dat je vol zelfvertrouwen keuzes kan gaan maken!

Mijn e-book is helemaal geschreven over hoe jij dat voor elkaar kan krijgen. Een onderdeel daarvan is dat we kijken welke aspecten je daarin mag gaan ontdekken van jezelf! Te beginnen met deze 16 persoonlijkheden test natuurlijk ;-)

Wil jij ook meer in je kracht gaan staan?

Welke uitslag heb jij uit de 16 persoonlijkheden test gekregen? Kan je je hierin vinden of twijfel je nog? Deel vooral je bevindingen in een reactie onder deze blog of stuur me een bericht! Ik help je graag om te zien hoe dit profiel echt bij jou past.

Veel liefs,

Mariska