Geloof jij dat stemmetje in je hoofd dat overal wel een oordeel over heeft en leeft op overtuigingen? Hoeveel helpt dat stemmetje jou echt? Ik durf zeker te zeggen dat die stem jou niet helpt. Daarom zijn de 4 vragen van Byron Katie belangrijk om hier mee aan de slag te gaan. Juist hardnekkige overtuigingen loslaten lukt het beste met deze vragen. Met deze vragen kijk je naar de gedachten en overtuigingen die je hebt en wat hierin voor jou beter werkt! In deze blog leg ik de vragen precies uit.

Wat zijn de 4 vragen van Byron Katie?

De kans dat je al eens gehoord hebt van deze 4 vragen is best groot. Ze zijn namelijk wereldwijd heel bekend.

Waarom?

Omdat ze echt werken!

De 4 vragen van Byron Katie heten “The Work” en gaan over het achterhalen of je gedachten en overtuigingen wel ECHT kloppen, hoe die gedachten voor je werken en wat het tegenovergestelde is. Perfect voor diepe overtuigingen loslaten!

Met als doel om er voor te zorgen dat je de gedachten van je ego niet meer blijft geloven, overtuigingen kan loslaten en daardoor vrijer wordt. Je ego heeft namelijk eigenlijk nooit gelijk en houdt je vooral tegen. Je ego is namelijk echt egoïstisch en wil vooral zorgen dat het niet veel hoeft te doen.

In mijn e-book “In Je Kracht Staan” gebruik ik ook deze vragen, omdat het mijn inziens heel belangrijk is dat overtuigingen die je tegenhoudt loslaat en gaat zien dat je wel echt bijzonder bent!

Dit zijn de 4 vragen:

 1. Is deze gedachte of overtuiging waar?
 2. Is deze gedachte of overtuiging ECHT waar? Kan ik 100% zeker zijn dat dit waar is?
 3. Hoe reageer ik wanneer ik deze gedachte geloof? Wat doe ik? Hoe voelt mijn lichaam? Wat zeg ik? Welke emoties ervaar ik?
 4. Wie zou ik zijn zonder deze gedachte? Hoe zou ik me voelen als ik deze gedachte niet zou hebben?

Daarna komt de belangrijkste stap:

Draai de overtuiging 180 graden om.

Wat is het tegenovergestelde van de gedachte waarmee je werkt? Dit kunnen meerdere opties zijn.

Overtuigingen loslaten met deze 4 vragen van Byron Katie

Om te beginnen met een gedachte of overtuiging los te laten is het belangrijk om duidelijk te krijgen welke gedachten en overtuigingen er in je hoofd spelen.

Begin daarom altijd met een lijst maken van alle gedachten die NU in je hoofd spelen

Probeer hier echt diep mee te gaan en steeds weer de ‘onderliggende’ gedachte op te halen.

Is je lijst compleet? Kies dan de belangrijkste gedachte of overtuiging waar je het meeste last van hebt en wilt loslaten.

Oh ja: deze 4 vragen van Byron Katie werk je uit op papier!

Probeer ze niet in je hoofd op te lossen, maar pak echt pen en papier erbij en werk alles uit. Dan kom je een stuk dieper dan wanneer je het in je hoofd houdt. Daarnaast is je hoofd niet bedoelt om dingen in op te slaan. Daar is het niet echt zo goed in en zorgt ervoor dat je met dezelfde dingen bezig blijft ;-)

Begin dan met het beantwoorden van de vragen:

Vraag 1: Is deze gedachte of overtuiging waar?

Is de gedachte die je gelooft waar?

Denk jij dat deze gedachte waar is?

Dat mag een JA zijn. Het is niet zo dat je deze gedachte of overtuiging niet mag geloven, want dan zou je tegen liegen. De kans is groot dat je wel gelooft dat het waar is. Dat is helemaal okey!

Is het antwoord NEE, ook dan mag je de volgende vraag beantwoorden.

Vraag 2: Is het ECHT waar? Kan ik 100% zeker zijn dat dit waar is?

Nu wordt het leuk! Want van hoeveel gedachten kan jij 100% zeker weten dat ze waar zijn?

Omdat dit proces werkt op gedachten en overtuigingen die je over jezelf of een ander kan hebben, is het antwoord op deze vraag eigenlijk altijd NEE.

Nee, het is niet waar. Niet 100% zeker waar in ieder geval.

Natuurlijk kan en mag het altijd wel een stuk waar zijn, maar 100% zeker waar zijn je gedachten of overtuigingen meestal niet.

Alleen in jouw hoofd GELOOF je die overtuigingen. Dat is iets heel anders dan dat ze 100% waar zijn.

Ben jij ECHT niet goed genoeg? Kan jij het ECHT niet?

Tuurlijk niet! Ook jij bent goed genoeg en je kan het echt wel! Alleen je gelooft dat je het niet kan of dat je niet goed genoeg.

Top! Nu we weten dat het niet 100% waar is, gaan we kijken naar de volgende vraag:

Vraag 3: Hoe reageer ik wanneer ik deze gedachte geloof?

Deze vraag is simpel: wat is jouw reactie wanneer je deze gedachte of overtuiging gelooft? Kijk eens puur met een open blik naar je reactie, zonder oordeel of het meteen te willen veranderen.

Deze vragen kunnen ook helpen om deze vraag uit te diepen: Wat doe ik wanneer ik deze gedachte of overtuiging geloof? Hoe voelt mijn lichaam? Wat zeg ik? Welke emoties ervaar ik?

Welke standaard reacties herken je hierin van jezelf?

Misschien zijn er wel dingen die je vaak doet wanneer je een terugslag hebt, een bepaalde overtuiging gelooft of ergens tegenaan loopt. Door hier naar te kijken zonder oordeel, zal je patronen gaan herkennen.

Dit helpt je weer vooruit, omdat je waarschijnlijk die patronen ook wilt loslaten. Je wist alleen niet dat dat samengaat met overtuigingen loslaten.

Heb je je lijst compleet? Dan is het tijd voor de laatste vraag.

Vraag 4: Wie zou ik zijn zonder deze gedachte? Hoe zou ik me voelen als ik deze gedachte niet zou hebben?

Zeg eens eerlijk: hoe zou het voelen als je deze gedachte of overtuiging niet gelooft?

Voelt dat vrijer? Of voel je je dan misschien vrolijker, opgelucht of simpelweg gelukkiger?

Stel je eens voor dat deze gedachte of overtuiging gewoon NOOIT in je hoofd omhoog zou komen en hoe dat dan voor je is. Hoe je leven dan zou zijn wanneer je niet tegengehouden zou worden door dat stemmetje die deze dingen zegt.

Ik weet dat het voor mij altijd een gevoel van VRIJHEID geeft als ik me besef hoe ik me zou voelen zonder zo’n gedachte of overtuiging.

En dat wil je toch?

Hopelijk geeft dit je al een goede reden om voor het loslaten van die gedachte of overtuiging.

Maar het echte werk komt nu eigenlijk pas: na de 4 vragen heeft Byron Katie namelijk de meeste belangrijke stap gezet!

Draai de gedachte of overtuiging 180 graden om

Wat is het tegenovergestelde van de gedachte of overtuiging waar je mee werkt?

Vaak kom je daar al bij door bijvoorbeeld Ik met Een ander te verwisselen, niet door wel, nooit door altijd of fout door goed te vervangen. Of andersom natuurlijk.

Zoals deze voorbeelden:

 • Ik doe het ook nooit goed.
  • Ik doe het altijd goed.
  • Een ander doet het nooit goed.
  • Ik doe het nooit fout.
  • Ik doe altijd mijn best en dat is het beste dat ik kan doen.
 • Mijn ouders waarderen mij niet.
  • Ik waardeer mezelf niet.
  • Ik waardeer mijn ouders niet.
  • Mijn ouders waarderen mij wel.
  • Ik waardeer mijn ouders wel.

Geef nu 3 redenen per gedachte/overtuiging waarom dat deze nieuwe gedachte ook of zelfs MEER waar zijn dan de originele gedachten.

Dit helpt je om te zien dat wat je dacht niet klopt en dat er andere manieren zijn om naar een situatie te kijken die ook waar zijn.

Hierdoor kan je overtuigingen loslaten die je niet meer dienen, omdat je weet dat je het ook anders kan zien en er meerdere opties zijn. Vooral wanneer je gedachten over jezelf gaat omdraaien, dan ga je echt stappen maken!

Het is dan net alsof de gedachten en overtuigingen in duigen vallen aan je voeten. Pak dan lekker de bezem erbij en veeg de boel maar op zodat je het in de prullenbak kan gooien! Ben je daar ook weer vanaf! YES!!

Wil je nog meer gedachten of overtuigingen loslaten of meer weten over de 4 vragen van Byron Katie?

Wil je nog dieper in deze 4 vragen van Byron Katie duiken? Lees dan ook vooral haar boek “Vier vragen die je leven veranderen” of kijk op haar website TheWork.com (in het Nederlands beschikbaar) voor gratis werkbladen!

In mijn e-book “In Je Kracht Staan – Spiritueel handboek voor meer zelfvertrouwen” ga ik nog veel dieper in op het stuk van het ego, waarom dat het deel van jouw systeem is en hoe gedachten, overtuigingen en angsten je tegenhouden om in je kracht te staan en zelfvertrouwen te hebben. Hopelijk helpt dit e-book jou ook!

Ik ben heel benieuwd wat jij aan deze 4 vragen van Byron Katie, samen met natuurlijk de omkering (!), hebt gehad! Zijn er nog tips of tricks die jou geholpen hebben? Deel het in een reactie hieronder of stuur me een berichtje. Ik ben heel benieuwd.

Veel liefs,

Mariska

In je kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben, is ook voor jou mogelijk!
Daarom heb ik voor jou het GRATIS Zelfvertrouwen Toolkit gemaakt.
Met o.a. een meditatie en het e-book “In 3 stappen naar meer zelfvertrouwen”.

Schrijf je nu in voor deze toolkit!

Find Your Light Podcast

In deze aflevering van de Find Your Light Podcast, vertel ik over wat het gevoel van je niet goed genoeg voelen met je kan doen, waar het vandaan komt en wat je er mee kan doen. Maar vooral ook: hoe ik na jarenlang aan dit gevoel te hebben gewerkt er nu over denk. Met hopelijk nieuwe inzichten als jij dit ook voelt.

Kijk deze aflevering op Youtube:

Of luister naar de aflevering op Spotify: