Is dit herkenbaar? Je bent super enthousiast en wilt zo graag werken aan een nieuw project of plan. Je hebt zelfs een duidelijke visie voor ogen waar je over een jaar (of langer) wilt staan. Maar uiteindelijk komt er helemaal niets uit je handen, want het is niet duidelijk wat de volgende stap is. Er zijn te veel mogelijkheden waardoor je niets doet… De visualisatie in deze blog helpt daarmee!

Waarom grote doelen (vaak) niet werken

Ik zal eerlijk zijn: ik heb denk ik wel 20 productiviteitscursussen gedaan. Allemaal omdat ik het gevoel had niet productief te zijn en dat doelen behalen mij niet lukte. En ongeveer iedere cursus begint met hetzelfde: stel jezelf een (SMART-)doel. Zo’n mooi en machtig doel. Een punt op de horizon waar je naar toe gaat werken. 1-, 3- en 5 jaar-plannen, ik heb ze gemaakt. Goed-, Beter- en Best-doelen? Check!

Ik ben super visueel (tja, waarom denk je dat ik fotograaf ben geworden ;-) ) en het bedenken van waar ik naar toe wil is nooit een probleem geweest. Ik heb de mooiste plannen gemaakt. Van fotograaf zijn op de Olympische Spelen, een ton omzet halen tot minimaal ieder jaar 6 maanden reizen voor mijn werk; die doelen stellen voor over enkele jaren schudde ik zo uit mijn mouwen.

Maar dan?

Nou, doelen maken voor over 6 maanden, dat lukt ook nog wel. Voor over 3 maanden wordt al lastiger. Bepalen wat ik deze of volgende week moet doen om dat doel over 5 jaar te halen… Dat vind ik het aller moeilijkste. Te veel mogelijkheden, te veel wegen die naar Rome leiden. En dan bevries ik. Ik zie de stip op de horizon, maar ik zie de weg er naar toe niet.

Met als gevolg dat doelen behalen een grote uitdaging voor mij is. Ik word overweldigd door opties en ideeën en bevries op mijn plaats. Kom daar nog maar eens uit…

Automatische reacties rondom de volgende stap zetten

Fight, Flight or Freeze

Iedereen kent ze wel: de fight or flight reactie bij een situatie die ‘gevaarlijk’ is. Je systeem kiest ervoor om te vechten of te vluchten. Daarnaast is er ook de Freeze reactie; je bevriest en doet helemaal niets meer. Je gaat niet voor- of achteruit en komt helemaal tot stilstand.

Wanneer je in je hoofd vastzit met een probleem, zijn er dezelfde reacties:

Fight – Je gaat het ‘gevecht’ aan met het probleem. Meestal betekent dat dan volle bak aan de slag, super productief worden en juist actie ondernemen. Zijn er verschillende keuzes? Waarom kiezen als het ook allemaal kan? Gaan met die banaan en kei hard werken is een typische fight-reactie.

Flight – Hallo Netflix! In plaats van te werken is het bingen van Netflix opeens veel interessanter. Ach, nog 1 aflevering. Werken kan dadelijk nog wel. Maar die ene aflevering is zo een heel seizoen en uiteindelijk heb je nog niet gewerkt. Morgen maar weer. Want wat is het heerlijk om even je werk te ontvluchten en nergens aan te hoeven denken. Zeker niet aan de doelen die je wilt behalen.

Freeze – Wat ga ik vandaag doen? Een blog schrijven? Insta posts inplannen? Mijn Pinterest account opzetten? Laat ik maar even een lijst maken voor het overzicht. Hoewel dit lijkt op een Flight, is een freeze-reactie voor mijn gevoel net wat anders. In plaats van te vluchten, wil je wel werken aan het doel. Het blijft maar rond tollen in je hoofd. Allerlei opties komen op, de lijsten met mogelijkheden worden steeds langer en ergens ben je wel geïnspireerd, maar toch komt er niets van.

Ik snap het probleem helemaal. Voor mij is juist die Freeze-reactie mijn ‘standaard’ reactie. Ik loop over in mogelijkheden, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Het is allemaal onoverzichtelijk en iedere optie hangt weer vast aan een andere optie en voelt als een project op zich. Niet iets wat in 5 minuten gedaan is.

De volgende stap bepalen vanuit je intuïtie en gevoel – Visualisatie

De laatste weken ben ik juist gaan kijken wat hierin voor mij werkt. Wat helpt dan wel om uit die bevroren stand te komen en dingen te doen?

Daarin heb ik een simpele visualisatie gemaakt die jij ook kan doen! Het doel is om contact te maken met je hart en te voelen wat jij echt graag WILT gaan doen. Vanuit je gevoel en intuïtie, niet vanuit je hoofd die het altijd beter denkt te weten.

Voor mij werkt het goed om vooraf te mediteren zodat ik een goede verbinding heb met mijn hart. Maar het kan ook ‘tussendoor’ als je NU verder wilt!

Stap 1: Maak contact met je hart

Om je intuïtie goed te kunnen horen is het belangrijk om eerst contact te maken met je hart.

Dit kan je heel simpel doen door een paar keer goed in en uit te ademen en je handen op je borst te leggen. Voel de hartslag en ademhaling. Laat gedachten los, ook de nieuwe gedachten die opkomen.

Voel jezelf rustig worden en bewust in je lichaam zijn.

Stap 2: Doelen opnieuw bepalen

De volgende stap is om het eerst volgende doel te bepalen. Niet een 5-jaren-plan, maar gewoon wat je nu graag zou willen bereiken.

Vraag hardop: “Wat wil ik echt? Wat is binnen handbereik om nu mee aan de slag te gaan?”

En voel vooral ook wat dit idee of doel met jou doet. Gaat je hart er harder van kloppen? Wordt je er enthousiast van en kan je niet wachten om er mee te beginnen? Of komt het gevoel dat je dit MOET doen en heb je eigenlijk de puf niet of komt er veel angst bij op?

Kies het doel of idee waar je echt enthousiast van wordt! Waarschijnlijk zit het precies in lijn met het grote doel dat er al was en anders gaat het sowieso iets brengen!

Stap 3: Wat is de eerst volgende stap om te zetten?

Stel jezelf vervolgens de vraag: “Wat is de eerst volgende stap voor dit doel of idee?” En laat rustig de suggestie opkomen. Komen er meerdere ideeën op? Vraag dan wat nu het meest belangrijke is.

Laat intuïtie spreken en hou je gedachten rustig. Je hoeft geen oordeel te vellen over wat je hoort.

En ook hierbij geldt: volg jouw gevoel! Wordt je echt blij van het maken van deze stap? Gaat de energie stromen? Kan je niet wachten totdat je er mee aan de slag kan? Dan is het goed! En lekker gaan doen!

Krijg je een suggestie door voor de volgende stap en voel je alle energie wegstromen uit je? Vraag dan of het wel echt de beste stap is en wat nog meer mogelijk is.

Ik geloof oprecht dat een stap nemen die goed voelt, veel beter werkt dan iets wat niet goed voelt. Want stappen die niet goed voelen, leiden vaak tot uitstelgedrag.

Stel je voor dat je deze vragen aan iemand stelt wiens advies jij vertrouwt

Kom je er niet uit met de stappen van hierboven? Dan kan je ook in gedachten iemand voor je zien wiens advies jij vertrouwt.

Stel die persoon de vragen: “Wat is de eerst volgende stap voor mij? Wat kan ik nu het beste gaan doen?”

Je intuïtie zal namens die persoon antwoorden en met de mooiste ideeën komen!

Juist deze stap kan soms helpen om meer uit je eigen hoofd te komen en echt te gaan luisteren. Je wilt immers het antwoord horen van de andere persoon!

Ga lekker aan de slag!

Ik hoor heel graag of deze stappen jou helpen in het bepalen van jouw volgende stap! En wat die volgende stap is geworden.

3x raden wat ik als antwoord kreeg toen ik deze week zelf deze vragen stelde. Juist: dat ik deze blog mocht schrijven 😍

Heel veel liefs,

Mariska

PS loop jij toch helemaal vast en weet je niet wat de volgende stap is die je kan zetten in je bedrijf of persoonlijke ontwikkeling? Dan help ik je graag met spirituele coaching die helemaal op jou afgestemd is!