Heb jij wel eens van Palo Santo gehoord of gekocht? En heb je geen idee hoe je het kunt gebruiken, weet je eigenlijk niet waarvoor je het nu precies gebruikt of lukt het je niet om de sticks die je in huis hebt goed te laten roken? In deze blog leg ik je precies uit waarvoor je dit heilige hout gebruikt en ik laat je in een paar stappen precies zien HOE je het gebruikt!

Wat is Palo Santo?

Palo Santo betekend heilig hout. In spirituele kringen staat het bekend als een stukje hout dat je aansteekt en laat branden om je eigen energie en de energie van je huis of omgeving te reinigen.

Deze stukjes hout (sticks) komen van de Palo Santo boom.

Deze boom komt vooral voor aan de kust van de Stille Zuidzee in Centraal Zuid-Amerika; in het Andesgebergte. Het is een hele bijzondere boom omdat de bloesem ontstaat gedurende de kerst-periode (een ongewone tijd voor bloesem, zelfs in Zuid-Amerika). Daarnaast heeft de rook van dit hout heeft een reinigende en genezende werking.

Daarom wordt er ook heel voorzichtig omgegaan met de boom en er is een hele speciale ‘oogst’ methode waarbij alleen het hout dat op de grond valt wordt geoogst (wanneer je puur en legaal Palo Santo hout hebt!). Dit afgevallen hout wordt daarna 4 tot 10 jaar gerijpt waardoor het hout de herkenbare geur en geneeskrachtige werking krijgt.

Je snapt dat dit heilige hout en deze bomen dus onder nauw toezicht staan van de regeringen in Centraal Zuid-Amerika. Hierdoor is het voortbestaan van deze bomen beschermt. Let dus op wanneer je deze houten sticks koopt dat erbij staat wat de afkomst is en dat het vanuit legale handel komt!

Waarvoor gebruik je het?

Palo Santo gebruik je om energie te reinigen.

Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken wanneer je bij andere mensen bent geweest en hun energie uit je aura wilt reinigen; wanneer je bezoek hebt gehad en die energie uit je huis wilt halen of wanneer je gewoon niet helemaal lekker voelt en negatieve energie uit je systeem wilt reinigen.

Heb je een nieuwe huis gekocht of gehuurd? Dan is het ook slim om even een rondje te maken met Palo Santo voordat je er gaat wonen, zodat alle energieën van de vorige bewoners weg zijn en jou niet beïnvloeden.

Hoe werkt Palo Santo?

Je denkt nu misschien: hoe kan zo’n stukje hout de energieën reinigen?

Heel simpel: je laat het hout branden zodat het gaat roken en die rook reinigt dan de lucht en dus de energieën in de lucht en je aura!

Omdat het heilig hout is, is de rook dus ook heel bijzonder. Ik heb wel eens gehoord dat iemand zegt dat de rook, ongeacht hoe veel of weinig, de geest van de Palo Santo bevat. Met het reinigen van de energie wordt je dus geholpen door deze geest.

Persoonlijk merk ik ook dat het werken met deze houten sticks mij terug bij mezelf brengt.

Even is er alleen de vlam en rook van dit hout. Even is er alleen de focus op mijn eigen energie.

Door dan de intentie te zetten dat je aura en chakra’s worden gereinigd, kan je al veel shiften in je systeem. Gewoon door hier even de tijd voor te pakken.

Waar kan je dit heilige hout het beste kopen?

Palo Santo kan je het beste kopen bij een spirituele winkel die jij vertrouwt en waar je bekend bent met de kwaliteit. Hoe beter de spirituele winkel kijkt naar de kwaliteit, hoe puurder het heilige hout is dat jij zal kopen.

Natuurlijk is het daarbij ook echt aan te raden om je lokale ondernemer te steunen! Zij werken er hard voor om jou van de juiste informatie te voorzien en te ondersteunen op je spirituele pad!

Gaat je voorkeur toch uit naar (grote) webwinkels en alles gemakkelijk thuis bezorgt te krijgen, dan kan je Palo Santo ook bestellen via Spiru.nl of bol.com!

Hoe gebruik je Palo Santo?

Nu je weet hoe Palo Santo werkt en waarom het zo bijzonder is, wil je natuurlijk weten hoe je het gebruikt.

Het is best simpel:

Steek het hout aan met een lucifer of aansteker en laat de rook rond je lichaam of huis gaan.

Je zal alleen zien wanneer je de eerste keer een stick gebruikt, dat dit heilige hout helemaal niet makkelijk brand.

Daarom heb ik een 3 stappenplan voor je gemaakt.

Maar voor je begint is de belangrijkste richtlijn altijd: Adem een paar keer goed diep in en uit, maak je geest leeg en kom helemaal terug in het moment van nu. Er is niets anders nu nodig. Daarna zet je de intentie om je energie te reinigen met dit hout.

Heilig hout gebruiken in 3 stappen

Steek het hout aan met een vlam

Palo Santo gaat het beste werken wanneer je het aansteekt met het ‘gele’ stuk van een vlam. Het bovenste stuk van de vlam, zeg maar.

Ik weet niet waarom dit het beste werkt, maar het verschil is heel groot.

Wanneer je het hout te dicht bij de start van de vlam houdt, wat eigenlijk het meest logische is, dan wil het niet goed vlam vatten. Er is zelfs de kans dat je vlam uitgaat door het heilige hout.

Om deze reden werkt het ook minder goed om je gasfornuis te gebruiken ;-) Een kaars is mijn inziens nog altijd de beste keuze. Dat scheelt ook in het gebruik van gas met een aansteker en beschermt je vingers wanneer je lucifers gebruikt.

Houdt de stick dus aan de bovenkant van de vlam en laat de vlam rond het hout gaan totdat het vlam vat.

Palo Santo gebruiken - De complete gids!

Laat het hout goed branden

Uiteindelijk zal je zien dat het hout de vlam overpakt. Dit is wat je wilt bereiken!

Belangrijk is nu dat je de kaars niet te snel wegpakt. Je zal zien dat de vlam dan weer dooft. Laat het dus goed doorbranden, zodat de vlam echt overgepakt is door het hout en het hout ‘zelfstandig’ brandt.

Als je goed kijkt, dan zie je ook dat dit een hele bijzondere vlam is. Het is net alsof dat de vlam niet op het hout zelf brand, maar dat er iets tussen zit.

Palo Santo gebruiken - De complete gids!

Laat de vlam nog even doorbranden en blaas het daarna uit

Wanneer de vlam helemaal over is op het hout, dan kan je de kaars weghalen en de vlam nog even laten doorbranden op het hout. Tip: blaas de kaars nog niet uit, zodat je de vlam opnieuw kan gebruiken wanneer de rook dooft.

Je kan het hout ook ronddraaien, zodat de vlam aan alle kant in het hout brand.

Wanneer je dit even volgehouden hebt, dan kan je de vlam uitblazen.

Je ziet dan dat het hout veel meer rookt dan wanneer je de Palo Santo maar even in de vlam hebt gehouden en het er dan al uithaalt. Die volle rook, die wil je hebben! Dan werkt het echt goed!

Heilig hout gebruiken in 3 stappen

Laat de rook langs je lichaam of door je huis gaan

Nu je die dikke rook hebt, kan je ermee langs de delen gaan die je wilt reinigen, zoals je huis. Laat de rook rustig rond gaan en geef extra aandacht aan de stukken waarvan jij voelt dat ze meer reiniging nodig hebben.

Begint de rook minder te worden? Dan kan je blazen op het hout om de rook te versterken. Of steek het hout opnieuw aan met de kaars.

Wanneer ik mijn lichaam reinig, dan ga ik met de rook langs mijn handen (vooral de binnenkant, waarmee je de hele dag door dingen vastpakt en aanraakt); mijn armen; mijn benen en daarna alle chakra’s. Ik gebruik mijn lege hand om de rook nog extra te sturen naar de plekken van de chakra’s zodat die goed gereinigd worden.

Vooral mijn hartchakra en derde oog chakra krijgen van mij altijd extra aandacht.

Natuurlijk kan je hierin je eigen gevoel volgen en doen wat voor jou goed voelt! Er is geen goed of fout!

Pak hier ook zolang de tijd voor als voor jou goed voelt.

Wanneer je klaar bent, dan kan je de stick in een asbak of andere vuurvaste schaal(tje) leggen zodat het uit kan branden. Voordat je het de volgende keer weer gebruikt is het wel aan te raden om eerst de as eraf te kloppen, zodat dat niet overal heen gaat wanneer je de reiniging doet.

Palo Santo opnieuw gebruiken

Je kan de Palo Santo steeds weer opnieuw gebruiken, zo vaak als je wilt! Er is geen richtlijn in hoe vaak je dit moet gebruiken. Daarin mag je je eigen intuïtie volgen. Je zal merken dat 1 stick echt lang mee gaat, dus gebruik het ook echt regelmatig!

Hoe vaker je het gebruikt, hoe vaker je het wilt gebruiken, want je gaat het verschil merken ;-)

Om de stick opnieuw te gebruiken steek je hem gewoon weer aan, aan dezelfde kant als de eerste keer. Je zal zien dat de vlam dan sneller oppakt omdat het hout al ‘ingebrand’ is.

Je kan de stick blijven gebruiken totdat het zo’n klein stukje is dat je je vingers verbrandt bij het aansteken. Dan wordt het tijd om een nieuwe te pakken!

Ik ben heel benieuwd hoe en waarvoor jij Palo Santo gebruikt. Hebben deze tips je geholpen? Of wat werkt het beste voor jou? Deel het in een reactie hieronder of stuur me een bericht via Instagram of e-mail!

Wil je na het lezen van dit verhaal ook aan de slag gaan met Palo Santo? Bestel dan meteen jouw houten sticks bij Spiru.nl of bol.com!

Veel liefs,

Mariska
Ontdek je Zielsmissie - Online Masterclass

Voel jij dat je een grotere missie in dit leven hebt dan dat je nu leeft?
Volg dan deze online masterclass!

Voel jij dat je een grotere missie in dit leven hebt dan dat je nu leeft? Maar heb je geen idee hoe je deze missie vorm kan geven? Of weet je niet goed waar je moet beginnen?

Volg dan de online masterclass “Ontdek je Zielsmissie”! En ontdek niet alleen je zielsmissie, maar krijg ook meteen een duidelijk beeld van hoe je deze vorm kan geven!

In deze masterclass krijg je binnen 2 uur de tools om:

  • Je zielsmissie in je leven te herkennen
  • Je zielsmissie vorm te geven op een manier die bij jou klopt
  • Meteen actie te ondernemen om je zielsmissie te gaan leven!

Het is nu meer dan ooit tijd dat jij je zielsmissie ontdekt en leeft! De wereld heeft het nodig. Doe je mee?