We willen allemaal de mooiste teksten schrijven voor onze websites, Social Media profielen en in persoonlijke berichten. Maar hoe doe je dat? Simpel! Door te schrijven vanuit je hart! Echt waar, zo moeilijk is het niet! En ik leg graag uit hoe ik het doe.

Een paar dagen geleden lanceerde ik deze website. Wat kreeg ik veel mooie reacties! Vooral ook over de teksten. Daar ben ik zo dankbaar voor en vond ik zo speciaal, want teksten schrijven is nooit mijn grootste hobby geweest.

Wat voor mij het belangrijkste is, is dat ik de teksten schrijf vanuit mijn hart. Daarom deze blog met mijn stappenplan en inspiratie hoe jij ook vanuit je hart kan schrijven.

Schrijven vanuit je hart – wat is dat?

Denk met je hart, voel met je hoofd.” .

Die uitspraak is het exacte tegenovergestelde van wat we altijd geleerd hebben. Want denken gaat standaard met je hoofd (en daardoor ook vooral vanuit het ego) en voelen met je hart.

Maar wat als we het zouden omdraaien en we luisteren naar wat ons hart ‘denkt’?

Wat ik ervaren heb, is dat er dan prachtige wijsheden doorkomen die niet in mijn hoofd opkomen.

Daar gaat schrijven vanuit je hart helemaal over naar mijn idee. Dat de inspiratie/wijsheden vanuit het hart komen en dat opgeschreven wordt.

Dus niet gaan bedenken wat je moet schrijven, bepaalde technieken of structuren gebruiken en schrijven ‘wat iedereen adviseert’. Maar op laten komen wat er gedeeld mag worden en contact maken met het gevoel van de boodschap.

Dan schrijf je namelijk JUIST de teksten waar jouw klanten of lezers het meeste aan hebben! En dat gaat meer helpen dan welke bedachte techniek of structuur dan ook.

Hoe schrijf je teksten vanuit je hart?

Waarschijnlijk denk jij nu: “Heel mooi hoor, dat schrijven vanuit je hart. Maar mijn hart kan toch niet praten of schrijven? Hoe doe ik dat dan?”

Nou, ook jouw hart heeft echt wel een stem hoor! Alleen praat die meestal IETS zachter dan je hoofd, waardoor de fluisteringen niet opvallen of te horen zijn.

Daarom is het belangrijk om contact met je hart te maken voordat je gaat schrijven.

Even tot rust komen en ‘naar je hart’ zakken en van daaruit de inspiratie te laten opkomen. Als je dit vaak genoeg doet, dan zal je zien dat die stem steeds duidelijker wordt!

Schrijven vanuit je hart – Mijn stappenplan

Benieuwd hoe jij ook kan schrijven vanuit je hart? Dit is mijn persoonlijke stappenplan:

  • Ik sluit mijn ogen en adem een paar keer bewust in en uit (soms met een heerlijke zucht). Zo kom ik uit mijn hoofd en in mijn lichaam. Een uitgebreide meditatie kan ook helpen, maar is vaak niet nodig.
  • Ik maak contact met mijn hart door mijn handen op mijn hart te leggen en mijn hart te voelen. Hoe klopt het? Hoe voelt het vandaag?
  • Als dit niet lukt, dan stel ik me voor dat ik in mijn hersenen ben en daar een lift zie. Ik stap in de lift en druk op de knop met het hartje ❤. Die lift brengt mij rechtstreeks in mijn hart waar ik bewust uitstap en mijn hart voel.
  • Wanneer ik helemaal contact heb met mijn hart, vraag ik: “Waar mag ik een nieuwe blog/Social Media post over schrijven?” Of: “Wat kan ik reageren op dit bericht/deze e-mail?”
  • Soms komt dat antwoord meteen, soms duurt het even. Wanneer er geen antwoord komt, dan laat ik het los. De inspiratie komt dan wel wanneer het moment beter is.
  • Als er wel inspiratie is, dan is het een kwestie van schrijven en de woorden laten opkomen! Simpel genoeg dus!
  • En wanneer ik merk dat ik weer terug in mijn hoofd ben en vanuit mijn hoofd verder aan het schrijven ben; dan leg ik mijn handen weer op mijn hart, zucht ik even en laat ik de woorden weer vanuit mijn hart komen.

Pas de stappen aan naar jouw manier!

Deze stappen zijn wat ik persoonlijk doe. Voel je vrij om te voelen en proberen wat voor jou het beste werkt! Practice makes perfect!

Je zal zien dat wanneer je dit vaker doet, het steeds makkelijker wordt. Verwacht geen wonderen bij de eerste keer oefenen, maar blijf het wel volhouden!

Hoe meer contact jij maakt met je hart en echt gaat luisteren, hoe duidelijker die stem gaat worden.

Voor mij is het ook een lang proces geweest. En nog steeds is het soms zoeken wanneer ik de stem vanuit mijn hart hoor of dat het toch mijn ego is. Maar het verschil wordt steeds duidelijker en ik heb steeds vaker door wanneer ik een ingeving vanuit mijn hart/intuïtie heb.

Hoe voelt die ingeving?

Een goede manier om te onderscheiden of een gedachten uit je hoofd of hart komt, is door te voelen hoe die ingeving voelt.

Gedachten zijn namelijk vaak gebaseerd op angst en prestige (jezelf boven of onder iets/iemand zetten). Terwijl ingevingen/intuïtieve gedachten vanuit liefde komen. Ze zijn zacht, liefdevol en bedoelt om een ander te helpen.

Het is dus goed om te voelen hoe een ingeving of gedachten voelt om zo duidelijker te krijgen waar het vandaan komt.

Boek: Schrijven vanuit je Hart

Toen ik deze blog ging schrijven, was ik even benieuwd naar wat er al te vinden is over Schrijven vanuit je Hart. En wat blijkt: er is zelfs een boek over geschreven!

Het boek heet (natuurlijk) Schrijven vanuit je Hart en is geschreven door Nathalie Goldberg. Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar heb het boek wel op mijn verlanglijstje gezet.

Wil jij dit boek (ook) lezen? Het is te vinden op Bol.com.

Heb jij dit boek al wel gelezen? Ik ben heel benieuwd wat je er van vond! Laat het even weten.

Veel liefs,

Mariska

PS nog benieuwd naar een voorbeeld over hoe dat schrijven vanuit je hart werkt? Het idee voor deze blog was begonnen als een post voor op Instagram en Facebook. Tot ik me besefte dat ik een een prachtige blog aan het schrijven was ;-) Zo zie je maar dat de inspiratie op bijzondere manieren kan ontstaan!

PS2 Wil je nog duidelijker leren hoe je de boodschappen van je hart kan horen? Lees dan ook mijn blogs over leven vanuit je hart, je intuïtie ontwikkelen, welke paranormale gaven jij kunt hebben en je hartchakra. Deze blogs gaan ook over contact maken met je hart en Inner Weten!