Leven vanuit je hart. Het is een prachtig advies dat de meeste mensen minimaal één keer in hun leven wel hoort. Voor sommige klinkt het super simpel en voor anderen weer heel complex. Hoor jij bij die laatste groep? Dan gaat dit artikel je helpen om te snappen wat het betekent om vanuit je hart te leven en hoe je dat doet!

Wat is leven vanuit je hart?

Om te spannen hoe je kan leven vanuit je hart, is het eerst belangrijk om te snappen wat het is.

Naar mijn idee is leven vanuit je hart dat je niet je hoofd de keuzes laat maken in je leven, maar dat je de wensen van je hart volgt.

Maar hoe zit dat dan precies?

Ik geloof dat wij als mens uit 3 delen bestaan: ons fysieke lichaam dat we kunnen waarnemen met onze zintuigen, ons ego (ook wel mind, gedachten of hoofd genoemd) en onze ziel.

Iedereen is bekend met het lichaam dat we hebben. Dat is namelijk het makkelijkste waar te nemen. Maar wanneer het gaat over het ego en ziel, dan wordt het lastiger.

Toch is het eigenlijk best simpel: het ego is een onderdeel van ons bestaat dat er voor zorgt dat wij overleven. Dit systeem zorgt ervoor dat wij er aan denken om te eten, dat we vluchten bij gevaar en dat we informatie kunnen opslaan en op een later tijdstip weer kunnen gebruiken.

Het is dus echt de werking van ons hoofd.

Daarnaast hebben we een ziel. Dit is een energie van onze ware ik. Die ziel is hier om een leven te ervaren en zich verder te ontwikkelen.

De verbinding met je ziel bevindt zich in je hart! Dus wanneer het gaat over leven vanuit je hart, dan gaat het dus eigenlijk over leven vanuit je ziel.

Dit betekent dat je dan dus leeft en keuzes maakt vanuit wat jouw ziel wil. Vanuit wat je doorkrijgt vanuit je intuïtie (de stem van je ziel) en niet de ideeën van je hoofd volgt.

Hoe kan je leven vanuit je hart?

Hopelijk snap je nu het idee, maar waarschijnlijk heb je geen idee hoe je dit kan aan pakken.

Top!

Daar help ik je graag mee.

Het leven vanuit je hart gaat vooral over 2 stappen:

  1. Beseffen wat er in je hoofd omgaat en welke keuzes je maakt vanuit je hoofd
  2. Luisteren naar de stem van je hart/intuïtie en die volgen

Je zal merken dat hoe meer je je bewust wordt van de eerste stap, hoe makkelijker de tweede stap is.

Beseffen wat er in je hoofd omgaat

We leven bijna allemaal in ons hoofd. Dat is wat we met z’n allen geleerd hebben in onze opvoeding. Maar dat werkt niet meer, daarom is het belangrijk bewust te worden wat er precies in je hoofd omgaat.

Dit kan je doen door te gaan schrijven wat je denkt. Zet pen op papier en schrijf ALLES op wat je denkt. Begin gewoon ergens en schrijf minimaal 1 pagina in je notitieboekje vol. Wil je echt doorpakken? Schrijf dan minimaal 3 pagina’s vol.

Je zal merken dat dit al veel nieuwe inzichten en ruimte in je hoofd geeft.

Doe dit zo vaak als je nodig hebt!

Daarnaast kan je ook schrijven over de keuzes die je hebt gemaakt. Hoe ben je tot die keuze gekomen? Welke gedachten speelde er? Welke zorgen had je over het effect van die keuze?

Probeer voor jezelf bewust te worden wat er allemaal in je hoofd speelt.

Het doel is hierbij niet om je gedachten te veranderen of te stoppen met denken. Veroordeel jezelf ook niet op de dingen die naar boven komen.

Je hebt al zo lang onbewust vanuit je hoofd geleefd, dat dit gewoon onbewust was.

Dat is helemaal okey!

In je kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben, is ook voor jou mogelijk!
Daarom heb ik voor jou het GRATIS Zelfvertrouwen Toolkit gemaakt.
Met o.a. een meditatie en het e-book “In 3 stappen naar meer zelfvertrouwen”.

Schrijf je nu in voor deze toolkit!

Leer luisteren naar de stem van je hart en intuïtie

Wanneer je je bewust wordt van wat er in je hoofd om gaat, dan ga je ook vaak iets anders merken:

Naast de stem van je hoofd is er ook de stem van je hart!

Die stem is meestal veel meer een fluistering. Een zachte stem die met informatie komt die jij niet met je hoofd kon weten. Dingen die misschien niet logisch zijn, maar wel kloppend voelen.

Dat is de stem van je ziel.

Precies dat is waar we naar op zoek zijn wanneer het gaat over leven vanuit je hart! Want wanneer je gaat leven vanuit je hart, dan volg je simpelweg die stem.

De oefening is dus om ruimte te maken dat die stem kan doorkomen.

Bijvoorbeeld door regelmatig te mediteren, waarbij je focust op je ademhaling en de gedachten die opkomen vanuit het ego los te laten. Dan creëer je ruimte om de stem van je hart te volgen.

Daarnaast kan die stem ook doorkomen op momenten waarbij je niet volop aan het nadenken bent. Bijvoorbeeld wanneer je aan het autorijden bent, onder de douche staat of naar bed gaat.

Momenten waarop je de beste ideeën krijgt!

Als je zo’n moment meemaakt, sta dan eens stil wat je ervaart. Dat helpt om de stem van je hart nog meer te leren herkennen.

Lees dit artikel voor meer tips om uit je hoofd en in je hart te komen!

Wat houdt je nog tegen?

Wanneer je met de oefeningen hierboven aan de slag gaat, dan komen er waarschijnlijk blokkades omhoog. Blokkades die jou tegenhouden te leven vanuit je hart.

Wat zijn die blokkades?

Bijna altijd zijn dat angsten. Angsten die gebaseerd zijn op pijn of levensbedreigende ervaringen die je eerder hebt meegemaakt.

Jouw ego is erop gericht om je leven zo in te richten dat je die angsten niet opnieuw meemaakt. Want het doel van het ego is om te overleven. En angsten zijn bijna altijd gebaseerd op situaties waarin jij het gevoel had dat je leven op het spel stond.

Hier zitten trouwens ook angsten bij die vanuit de oertijd al in ons leven. Zoals de angst om er niet bij te horen (niet goed genoeg te zijn voor anderen). In de oertijd was je ten doden opgeschreven wanneer je niet bij een groep hoorde, omdat je de mensen om je heen nodig had om genoeg voedsel en bescherming te hebben.

Die angsten leven nu nog steeds.

Terwijl het al niet meer geldt voor de levens zoals wij ze nu leven. Als volwassenen kan jij je prima redden met slechts een paar vrienden die je niet dagelijks ziet en spinnen zijn inmiddels ook niet meer zo eng.

Daarom is het belangrijk om te beseffen dat die angsten slechts angsten zijn. Dat het enige doel is om jou in leven te houden, maar dat het niet vanuit je ziel of hart komt, maar vanuit je ego.

Beseffen dat een angst je dus tegenhoudt geeft je ook de mogelijkheid om een andere keuze te maken. Om te kiezen voor wat er in je hart leeft en dat te volgen.

Om dus te leven vanuit je hart!

Leer leven vanuit je hart met deze masterclass!

Masterclass “Je hart als Kompas”

Je Hart als Kompas: De Reis van Hoofd naar Hart - Online Masterclass

Je Hart als Kompas: De Reis van Hoofd naar Hart – Online Masterclass

Wil jij echt leren je hart te volgen en je hoofd niet meer de leiding laten hebben over je leven?

Dan is mijn online masterclass “Je hart als Kompas” echt iets voor jou!

In deze masterclass krijg je antwoord op vragen als:

  • Waarom lukt het maar niet om mijn hoofd stil te krijgen?
  • Wat kan ik doen om wel contact te maken met mijn gevoel?
  • Wat is het verschil tussen wat mijn hoofd en mijn hart zegt?
  • Wat heeft mijn hart eigenlijk echt te vertellen?
  • Hoe kan ik mijn hart of gevoel gebruiken als kompas in dit leven?

En natuurlijk zit er ook een hele fijne meditatie bij deze masterclass om je te helpen de controle van je hoofd over te geven aan de kracht van je hart! 

Ik wens je heel veel plezier met alle mooie ontwikkelingen die jij gaat ervaren wanneer je kiest om je hart te volgen!

Veel liefs,

Mariska