Jarenlang had ik maar 1 grote vraag: “Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?” Ik was er continu naar op zoek. Iedere (zakelijke) cursus, e-book of advies nam ik aan. Het liefste in een zo makkelijk mogelijke verpakking, want dat zou toch wel mogelijk kunnen zijn? Totdat ik na heel wat jaren zoeken het antwoord vond: door te gaan staan voor wie ik ben! In deze blog laat ik je zien hoe jij ook je zelfvertrouwen in jezelf kan vinden.

Zoals je misschien al wel in Mijn Verhaal hebt gelezen ben ik jarenlang gepest geweest. Niets aan mij was goed; alles werd onder een vergrootglas gelegd door mijn klasgenoten. Niet zo gek dus dat ik rond mijn 15e een flinke faalangst had ontwikkelt en me altijd onzeker voelde. Sinds die tijd liep ik dus continu rond met die éne vraag die jou ook bezig houdt: “Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?”.

Bij anderen lijkt het zo makkelijk te gaan en als vanzelfsprekend te zijn, dus waarom dan niet voor mij?

Ik bleef maar zoeken en alles uitproberen.

Zo kreeg ik meer zelfvertrouwen!

Uiteindelijk leidde mijn zoektocht mij tot een moment waarop ik niet anders meer kon dan op mezelf te vertrouwen en te gaan staan voor waar ik in geloofde. Ik deed op dat moment vrijwilligerswerk bij een organisatie die zulke hoge verwachtingen hadden dat ze nooit waar te maken waren. En tegelijkertijd ondersteunden zij vanuit de organisatie deze verwachtingen ook niet.

Ik had toen 2 keuzes: meegaan in wat anderen van mij verwachten, mijn grenzen (weer) verleggen en me schikken naar de wensen van een ander. OF te kiezen voor mijn waarheid, voor wat ik voel en geloof dat klopt en mijn grenzen te verdedigen.

Toen ik dat inzicht kreeg, wist ik wat mijn keuze was. Wat de keuze was die mij het meeste zou helpen. Waarschijnlijk voel je het verschil in kracht tussen de twee opties al.

Ik koos voor het laatste en toen ik dat deed, voelde ik EINDELIJK een bron van zelfvertrouwen in mezelf opkomen! Die bron waar ik altijd al naar op zoek was en nooit kon vinden omdat ik alleen maar bezig was met het weglopen voor mijn angsten.

Maar op die dag keek ik mijn angst om niet geaccepteerd te worden (en alleen te zijn) rechtstreeks in de ogen en zei ik hardop: “Nee, dit is niet het leven dat ik wil leiden. Ik weet dat het anders kan/is en ik ga staan voor waar ik in geloof, zelfs als ik daarmee goede vrienden verlies.”

Voor mezelf en mijn eigen leven kiezen was op dat moment belangrijker dan meegaan in mijn angst om alleen te zijn. En ja, ik verloor een goede vriendin die mijn keuze niet kon respecteren, maar de kracht die het mij gaf, is onbeschrijfelijk en heeft mij heel erg geholpen.

In je kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben, is ook voor jou mogelijk!
Daarom heb ik voor jou het GRATIS Zelfvertrouwen Toolkit gemaakt.
Met o.a. een meditatie en het e-book “In 3 stappen naar meer zelfvertrouwen”.

Schrijf je nu in voor deze toolkit!

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Door op jezelf te vertrouwen!

Ik deel dit verhaal niet voor niets met je, want ik hoop dat je er enkele dingen uit kan halen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Maar laat ik je ook nog een paar tips/stappen meegeven die mij hebben geholpen.

De eerste stap om meer zelfvertrouwen te krijgen is te beseffen waar je onzekerheid vandaan komt. Waar ben je zo bang voor? En wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wat zit er in die diepste laag in jou dat jou tegenhoudt om niet in jezelf te geloven?

De stap daarna is om te beseffen waar jij je aan een ander aanpast, meegaat in wat je eigenlijk niet wil of waar jij je onzekerheid laat bepalen wat je doet. Wat doet het met jou dat jij zo onzeker bent?

Die stap geeft namelijk automatisch de volgende stap: je kan gaan kiezen om het anders te doen. Je kan gaan kiezen om WEL in jezelf te geloven en op jezelf te vertrouwen. Je kan kiezen om wel te gaan staan voor waar jij in gelooft of wat jouw grenzen zijn. Als je dat kan, dan kan je namelijk die bron van zelfvertrouwen in jezelf vinden waarvan ik weet dat jij het ook hebt!

Ga de stappen zetten die goed voor jou voelen. Waarvan jij weet dat je daarbij op jezelf kan vertrouwen! Jouw intuïtie, jouw gevoel klopt echt. En hoe meer van die stappen jij durft te zetten, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.

Tools die helpen meer zelfvertrouwen te krijgen

Naast bovenstaande ervaring zijn er nog meer tools geweest die mij geholpen hebben met het vinden van het antwoord op de vraag “Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?”

De eerste tool is Human Design. Dit is een systeem dat jouw blauwdruk laat zien en laat zien hoe iedereen uniek is. Door de informatie uit mijn Human Design profiel helemaal uit te zoeken, begon ik te zien waar mijn kracht zat en vooral ook waar niet. Dit maakte dat ik me minder ging aanpassen of dingen ging doen ‘zoals het hoort’. Wil jij meer leren over Human Design, dan bied ik je graag een Human Design Reading aan! In deze reading leg ik je alles uit over jouw Human Design profiel en waar jouw kracht ligt.

Een andere tool die mij geholpen heeft om de trauma’s op te lossen die mij zo onzeker maakte is Breathwork. Dit is een techniek waarbij je met een speciale ademhalingstechniek door fysieke, mentale en emotionele trauma’s werkt en dingen verwerkt die vastzitten in je lichaam. Dit is een hele krachtige techniek om bij die bron van zelfvertrouwen te komen.

Wil jij graag leren leven en ondernemen vanuit zelfvertrouwen? Dan help ik je graag! Mijn spirituele coaching is precies gericht om jou daarmee te helpen en bevat natuurlijk ook bovenstaande tools. Vraag je dus niet meer af “Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?”, maar laat mij je helpen om echt in je zelfvertrouwen te stappen!

Veel liefs,

Mariska

Find Your Light Podcast

In deze aflevering van de Find Your Light Podcast, vertel ik over wat het gevoel van je niet goed genoeg voelen met je kan doen, waar het vandaan komt en wat je er mee kan doen. Maar vooral ook: hoe ik na jarenlang aan dit gevoel te hebben gewerkt er nu over denk. Met hopelijk nieuwe inzichten als jij dit ook voelt.

Kijk deze aflevering op Youtube:

Of luister naar de aflevering op Spotify: