Heel lang heb ik mezelf bijna dagelijks bezig gehouden met de vraag: “Wat is er nodig om zelfverzekerd te worden?” En hoe doen anderen dat eigenlijk? In dit artikel neem ik je precies mee in wat ik ontdekt heb dat nodig is om de stap van onzekerheid naar zelfverzekerdheid te maken. En ik geloof absoluut dat jij deze stap ook kan maken! 

Wat is er nodig om zelfverzekerd te worden?

Wat is zelfverzekerd zijn eigenlijk?

Om te weten wat er voor nodig is om zelfverzekerd te worden, is het belangrijk om eerst te kijken naar wat zelfverzekerdheid eigenlijk is. Want dat bepaalt de punt op de horizon waar je naar toe wilt werken. En dus ook wat er nodig is om daar te komen.

Zelfverzekerdheid is de zekerheid in jezelf voelen dat wie jij bent helemaal goed is en je alles aan kan in het leven.

Het woord zelfverzekerd zegt het namelijk al: zeker zijn over jezelf.

Maar helaas is dat minder makkelijk dan het lijkt. Want we maken allemaal dingen mee in ons leven waardoor we minder zeker zijn over onszelf dan we eigenlijk zouden willen.

Of dat nu komt vanuit dat je ouders zeiden dat je dingen verkeerd deed, dat je op school slechte cijfers haalde of in de pubertijd gepest werd vanwege puistjes; we hebben allemaal een verhaal waardoor we twijfelen aan onze eigen kracht.

Waardoor we dus op zoeken moeten gaan naar manieren om weer zelfverzekerd te worden.

En ja, ik zeg bewust WEER. Want ik geloof dat iedereen van nature, als kind, zelfverzekerd geboren worden. Dat is onze normale staat van zijn. Want waarom zouden we van nature aan onszelf twijfelen? Dat wordt van buitenaf beïnvloed. Dat is ook waarom ik het gevoel heb dat onzekerheid en jezelf niet goed genoeg voelen zo’n belangrijk deel van ons leven kan beïnvloeden, omdat het ons juist ver uit onze eigen natuurlijke kracht haalt.

De eerste stap: Wat heeft je onzeker gemaakt?

De eerste stap naar zelfverzekerd worden is dan ook om te gaan kijken naar de stukken die jou onzeker hebben gemaakt.

Wat komt er in je op wanneer je contact maakt met het gevoel van onzekerheid in jezelf?

Hoor je dan de stem van één van je ouders die commentaar had op je? Zie je weer die situatie voor je toen je gepest werd? Voel je weer de afwijzing van de slechte cijfers die je op school haalde? Of misschien is het wel een moment uit je volwassen leven met een (ex-)partner of collega die zegt dat je niet goed genoeg bent.

Wat de situatie ook is, het is helemaal prima. Want er is in die situatie iets in jou geraakt wat jou het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent. Dat de JIJ die je echt bent, niet okey is in de ogen van de ander.

Aangezien we nog steeds in een samenleving leven en van oudsher afhankelijk waren van de mensen om ons heen, is die mening van een ander dus nog steeds heel belangrijk voor ons. Dan willen we er voor zorgen dat die mening bijgesteld wordt en een ander ons wel weer okey vindt.

Het inzien van wat ons onzeker heeft gemaakt, is dus de eerste stap naar zelfverzekerd worden. Want het is het exacte tegenovergestelde.

In je kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben, is ook voor jou mogelijk!
Daarom heb ik voor jou het GRATIS Zelfvertrouwen Toolkit gemaakt.
Met o.a. een meditatie en het e-book “In 3 stappen naar meer zelfvertrouwen”.

Schrijf je nu in voor deze toolkit!

De volgende stap: Hoe ga je je weer zelfverzekerd voelen?

Wanneer je je beseft waardoor je onzeker bent geworden, kan je gaan werken aan de stappen naar zelfverzekerd worden.

Heel simpel gezegd hoef je alleen maar het tegenovergestelde te doen van wat je onzeker heeft gemaakt.

Of te wel: wanneer je onzeker bent geworden doordat je slechte cijfers op school haalde, ga dan eens dingen leren waar je WEL goed in bent. Waardoor je wel ’10-en’ kan halen en het gevoel kan krijgen dat je goed genoeg bent.

Of wanneer je onzeker bent geworden doordat de mensen om je heen zeiden dat je niet goed genoeg bent; ga je dan eens omringen met mensen die WEL positief over jou praten. Die jou supporten en gelukkig willen zien! Die zijn er echt. Heb je ze nog niet gevonden? Wordt dan lid van de Lichtwerkers Community, daar zijn er sowieso al een hoop!

Je gaat zien dat deze bewuste stappen in de tegenovergestelde richting je al gaan helpen om echt dat gevoel van zelfverzekerdheid in jezelf te laten groeien.

Tools die je verder helpen

Daarnaast zijn er ook tal van tools die je helpen om naar die onzekerheid te kijken en zelfverzekerd te worden.

De belangrijkste tools die mij heel veel geholpen hebben zijn:

Overtuigingen aankijken met The Work van Byron Katie – dit systeem geeft je met 4 simpele vragen en een korte oefening de tool in handen om te zien dat wat jij over jezelf denkt eigenlijk helemaal niet klopt. Dat het maar een gedachte is die gebaseerd is op een overtuiging. Maar dat het tegenovergestelde net zoveel klopt als wat jij nu denkt. Hierdoor ga je stap voor stap werken naar een beter gevoel over jezelf!

Breathwork – Mijn favoriete tool om de diepte in te gaan en echt trauma’s en pijn aan te kijken is toch wel met breathwork. D.m.v. een versnelde ademhaling ga je voorbij de gedachten in je hoofd en juist op diepere lagen (vaak van je onderbewustzijn) werken aan de dingen die er echt toe doen. Die jou echt tegenhouden om een leven van zelfverzekerdheid te leven.

Inner Child healing – In dit artikel liet ik je al kennis maken met het stuk in jou dat geraakt was door een bepaalde situatie en daardoor onzeker was geworden. Door bewust terug te gaan naar die situatie en die jongere versie van jou te troosten en te helpen, kan je dat deel nog meer helen. Dit wordt een Inner Child healing genoemd, omdat je vaak met een kind-stuk van jezelf werkt. Dit is een hele krachtige techniek om bewust oude stukken te helen en los te laten.

Voel vooral ook welke tools jij fijn vindt! Door steeds weer voor jezelf te kiezen, ga je ook zelfverzekerd worden!

Hulp om zelfverzekerd te worden

Vind Jouw Licht - Kom in je kracht staan! - Zelfvertrouwen Cursus

In deze cursus ontdek je dat je zelfvertrouwen al in je zit en hoe je daar bij komt! O.a. via Human Design EN breathwork!

Aangezien ik zelf ook bijna 30 jaar van mijn leven onzeker ben geweest en op zoek was naar manieren om zelfverzekerd te worden, help ik je nu graag hiermee.

In de zelfvertrouwen cursus “Vind je Licht” help ik jou te ontdekken wat jij nog meer nodig hebt om vol zelfvertrouwen te kunnen leven.

In deze cursus ontvang je sowieso de tools die ik hierboven heb genoemd: een werkblad voor het werken met overtuigingen, een volledige breathwork sessie van een uur en een helende Inner Child meditatie.

En daarnaast ga je ook kijken naar:

  • Wat is jouw echte kracht in dit leven?
  • Waardoor weet je al dat je op jezelf kan vertrouwen vanuit resultaten uit het verleden?
  • Hoe ben jij uniek waardoor je jezelf niet hoeft te vergelijken met anderen?

Dit alles wordt afgesloten met een unieke bonus-module over Human Design, waarbij jij nog meer jouw eigen kracht kan ontdekken en omarmen!

Benieuwd?

Begin dan vandaag meteen met deze cursus om je zelfvertrouwen op te bouwen!

Ik wens je heel veel succes met zelfverzekerd worden! Jij kan het ook!

Veel liefs,

Mariska