Wat kan je het beste doen wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt? Je zelfverzekerd voelen lijkt zo ongrijpbaar te zijn wanneer je leeft in het gebrek eraan. Ik weet precies hoe het voelt, want ik heb ruim 20 jaar dat gevoel ook gehad. Ik had het zelfs zo erg dat ik mezelf letterlijk (zoals de foto hierboven) verstopte achter mijn camera. Maar er is een licht aan het einde van de tunnel! In dit artikel lees je enkele dingen die mij geholpen hebben om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Het klinkt zo simpel om maar gewoon vol zelfvertrouwen de wereld in stappen. Waarom zou je dat niet doen?

Maar als jij een gebrek aan zelfvertrouwen voelt, dan is dat alles behalve normaal.

Dus werk aan de winkel! Beginnend met deze vraag:

Waar komt een gebrek van zelfvertrouwen vandaan?

Iedereen die een gebrek aan zelfvertrouwen ervaart, heeft daarvoor een onderliggende reden. Ik geloof namelijk oprecht dat zelfvertrouwen iets is wat als mens in ons zit.

Kijk maar naar hoe kinderen vol zelfvertrouwen dingen ondernemen.

Maar vaak zit precies in de kindertijd ook de bron van een gebrek aan zelfvertrouwen. Want dat is de tijd dat we het meest kwetsbaar zijn voor invloeden van buitenaf.

Wanneer je in je kindertijd steeds opnieuw hoort dat je iets niet goed doet of iets niet kan, dan ga je dat geloven. Dan brokkelt je zelfvertrouwen steeds wat meer af totdat er niets meer van over is.

En dan moet je je leven gaan opbouwen vanuit een gebrek aan zelfvertrouwen… Niet de meeste ideale uitgangspositie. Maar we doen allemaal ons best om er toch iets van te maken.

Maar het belangrijkste is eigenlijk wel dat je je bewust wordt van dat gebrek aan zelfvertrouwen en van daaruit gaat werken naar een nieuwe vorm van zelfvertrouwen.

Wat kan je doen bij een gebrek aan zelfvertrouwen?

Successen gaan zien

Ik weet niet waarom, maar als mens vinden wij het oh zo makkelijk om te focussen op de negatieve dingen. De fouten die we maken. Negatieve reacties van anderen… Zeker wanneer je onzeker over jezelf bent, dan zijn dat juist de dingen waar je vaak in vast blijft hangen.

Maar om je zelfvertrouwen echt op te gaan bouwen, is het OOK belangrijk om de dingen te zien die wel goed gaan!

Dus kijk eens naar je successen.

Wanneer heb je dingen gedaan die WEL goed gingen? Heb je je eigen grenzen verlegd? Kreeg je een compliment van iemand om je heen?

Dit soort successen vormen de zaadjes voor jouw zelfvertrouwen. Dus ga ze eens echt zien.

Je kan het ook vergelijken met een bankrekening. De negatieve dingen die je meemaakt, dat zijn de momenten dat er geld afgeschreven wordt. De positieve momenten zijn de momenten dat er geld bij komt.

Wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, dan staat je bankrekening als het ware in het rood.

Maar wanneer je dan bewust je successen gaat zien, dan komt er elke keer wat geld bij op je bankrekening. Zodat je uiteindelijk steeds meer naar de plus gaat en dus naar het gevoel van zelfvertrouwen.

Dat kan niet in 1x. Want wanneer je altijd in het rood staat en dan opeens een flink geldbedrag ontvangt, dan wil je toch (onbewust) weer terug naar de situatie die je kende. Het is dus veel beter om stapje voor stapje naar een positiever banksaldo (= zelfvertrouwen) te werken.

In je kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben, is ook voor jou mogelijk!
Daarom heb ik voor jou het GRATIS Zelfvertrouwen Toolkit gemaakt.
Met o.a. een meditatie en het e-book “In 3 stappen naar meer zelfvertrouwen”.

Schrijf je nu in voor deze toolkit!

Wordt je bewust van je angsten

De volgende stap is vervolgens om je bewust te worden van je angsten. Die angsten liggen namelijk ten grondslag aan jouw gevoel van onzekerheid.

Misschien ben je in het verleden gepest geweest; heb je een moeilijke gezinssituatie gehad; of heeft je eerste partner je misbruikt. Allemaal redenen waardoor er angsten in jou zijn ontstaan. De angst om niet goed genoeg te zijn. De ander om te falen. Of welke andere angst jou dan ook maar beperkt om op jezelf te vertrouwen.

Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van die angsten. Want wanneer je je hiervan bewust wordt, dan kan je de angst gaan herkennen.

En stapje voor stapje gaan werken naar het dealen met die angst.

Maar als je de angst niet onder ogen ziet, dan wordt het juist alleen maar groter onder het oppervlakte en houdt het je klein.

Grenzen aangeven en beseffen dat je ieder moment een keuze hebt

Een belangrijke stap die ik gezet heb toen ik aan mijn zelfvertrouwen werkte, was door te gaan staan voor mijn grenzen.

Ik kwam in een situatie waarbij ik bewust zag dat anderen over mijn grenzen heen gingen. Iets wat al vaak gebeurd was. Maar deze keer was ik er niet meer okey mee.

Dus ik ging voor mijn grenzen staan en gaf dat ook aan.

Het gevoel wat ik toen kreeg door te beseffen dat ik een keuze heb hierin was zo krachtig! Ik besefte me dat het niet hoeft om altijd maar een ander te pleasen, maar dat ik mezelf kan beschermen.

Dat gevoel zal ik altijd blijven onthouden, want dat maakte dat ik eindelijk mijn zelfvertrouwen voelde.

Ik voelde dat juist mensen over mijn grenzen heen laten gaan, zorgde voor mijn gevoel van onzekerheid. Want ik voelde me er niet goed bij, maar een ander gaf aan dat het juist wel zo hoorde.

Maar toen ik mijn grenzen ging aangeven, ging ik op mezelf vertrouwen.

En ik geloof ook echt dat dat voor ons allemaal werkt. Dus kijk eens naar waar jij een ander over jouw grenzen heen laat gaan en hoe je daar mee om kan gaan.

Bonus tip: Ga er actief mee aan de slag met deze zelfvertrouwen cursus

Vind Jouw Licht - Kom in je kracht staan! - Zelfvertrouwen Cursus

In deze cursus ontdek je dat je zelfvertrouwen al in je zit en hoe je daar bij komt! O.a. via Human Design EN breathwork!

Wil jij echt af van je gebrek aan zelfvertrouwen? Volg dan de Vind Jouw Licht zelfvertrouwen cursus!

In deze cursus neem ik je stap voor stap mee door de manieren die mij hebben geholpen om eindelijk mijn onzekerheid in te ruilen voor zelfvertrouwen.

Ik laat je kennis maken met wie jij ECHT bent via visualisaties, Human Design en tools om je gedachten te doorzien.

Maar ook zit er een breathwork sessie in deze cursus, waarmee je je angsten kunt verwerken en loslaten.

Breathwork is volgens mij één van de beste en meest diepgaande tools die je kan gebruiken wanneer angsten jou tegenhouden om je leven op jouw manier te leiden. En daarom kan deze sessie niet ontbreken in de cursus.

Dus wil jij ook aan de slag met het oplossen van jouw gebrek aan zelfvertrouwen?

Volg dan nu de cursus! Je kan vandaag nog beginnen! 

Veel liefs,

Mariska

Find Your Light Podcast

In deze aflevering van de Find Your Light Podcast, vertel ik over wat het gevoel van je niet goed genoeg voelen met je kan doen, waar het vandaan komt en wat je er mee kan doen. Maar vooral ook: hoe ik na jarenlang aan dit gevoel te hebben gewerkt er nu over denk. Met hopelijk nieuwe inzichten als jij dit ook voelt.

Kijk deze aflevering op Youtube:

Of luister naar de aflevering op Spotify: