“Laat het maar gewoon los, want het dient je niet om je er druk over te maken.” Hoe vaak heb jij die uitdrukking al gehoord? Het klinkt zo makkelijk: laat het maar los. Maar hoe doe je dat? En wat is er voor nodig? In dit artikel neem ik je graag mee in hoe ook jij kan leren loslaten!

Wat is er voor nodig om te leren loslaten?

Loslaten, het klinkt zo simpel, maar het voelt vaak zo moeilijk. En dat is het vaak ook, omdat we niet geleerd hebben om er bewust mee bezig te zijn.

Terwijl loslaten zelf eigenlijk niet zo moeilijk is als het lijkt. Vergelijk het maar met een blad die je in het bos loslaat uit je handen en vervolgens niet aan denkt of niet meer naar gaat zoeken. Net zoals een boom bladeren loslaat en er niet over nadenkt waar ze terecht komen, zo werkt loslaten ook voor ons.

Alleen speelt er vaak nog iets anders…

Namelijk een angst, onzekerheid of misschien zelfs trauma dat we niet aan willen kijken. Juist datgene dat je los wilt laten, geeft nu veiligheid en bescherming tegen die pijn of angst. Het is niet meer of minder dan een veiligheidsmechanisme van jouw systeem om maar niet de onderliggende problemen te willen aankijken.

Stel je dus eens de vraag: Wat zit er onder dit stuk dat ik niet kan loslaten? Als ik dit wil leren loslaten, wat mag ik dan leren aankijken?

En ja, dat kan oprecht heel pijnlijk voelen en misschien kom je wel bij stukken waarvan je had gedacht dat je ze al lang geheeld had, maar die toch weer hun kop opsteken. Weet dan dat het okey is! En dat het juist een uitnodiging is om dit weer opnieuw op een diepere laag te helen!

In je kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben, is ook voor jou mogelijk!
Daarom heb ik voor jou het GRATIS Zelfvertrouwen Toolkit gemaakt.
Met o.a. een meditatie en het e-book “In 3 stappen naar meer zelfvertrouwen”.

Schrijf je nu in voor deze toolkit!

Cursus leren loslaten van Jan Bommerez

Om te leren loslaten op je eigen manier kan nog als een grote uitdaging voelen. Dat snap ik helemaal!

Gelukkig bestaat er inmiddels ook een cursus “Leren loslaten”! In deze cursus neemt Jan Bommerez je mee in wat loslaten is, hoe het werkt en welke oefeningen of technieken je kan toepassen om makkelijker je zorgen los te laten.

Op de pagina van de cursus kan je zelfs meteen 3 lessen gratis volgen die je al een voorproefje geven op deze prachtige cursus!

Ik heb deze lessen natuurlijk ook zelf bekeken en wat ik zo fijn vind is dat Jan in de eerste video duidelijk maakt hoe leren loslaten op energetisch vlak werkt. Wanneer jij iets vasthoudt, of dat nu zorgen zijn of dingen waar je aan gehecht bent, dan is dat (net zoals alles) energie. Die energie kan alleen niet stromen en zorgt voor spanningen. Jan geeft hierin prachtige synoniemen waardoor het heel duidelijk wordt.

De andere 2 videos geven technieken om meer in contact te komen met je lichaam. Die technieken helpen te voelen wat er in je lichaam speelt wanneer de energie blijft vastzitten en hoe je daarin meer tot ontspanning komt. Daarnaast heeft vooral de 3e video ook een hele fijne ontspanningsoefening die sowieso al gaat helpen. Al is het maar om even 15 minuten echt te ontspannen!

Veel plezier als je deze cursus gaat volgen.

Praat erover!

De laatste tip die ik je nog wil meegeven is om te praten over de zorgen waar je mee zit. Alleen al het uiten naar iemand die je vertrouwt kan helpen om je zorgen stukje bij beetje los te laten. Hou het dus niet voor je, maar praat erover! Vind iemand in je omgeving die je hierover in vertrouwen durft te nemen.

Is er niemand met wie je het gevoel hebt dat je hierover kan praten? En wil je wel leren hoe je deze stukken kan loslaten? Neem dan vooral ook contact met mij op. Ik bied je graag een luisterend oor en help je graag!

Veel liefs,

Mariska

In deze aflevering van de Find Your Light Podcast, neem ik je mee in het verhaal hoe ik mijn zelfvertrouwen opbouwde nadat ik het compleet kwijt geraakt was doordat ik jaren gepest was geweest.

Kijk deze aflevering op Youtube:

Of luister naar de aflevering op Spotify: