Word jij al misselijk van het idee om een presentatie te houden? Voel je pijn in je buik wanneer je te horen krijgt dat je meer zichtbaar moet zijn op social media? Dat heeft niets met je buik te maken, maar alles met de zonnevlechtchakra die ‘toevallig’ precies op dezelfde plek in je lichaam zit. Die chakra gaat over je zelfvertrouwen, overtuigingen, angsten en je verbinding met de buitenwereld. In deze blog lees je er alles over en geef ik een stappenplan hoe je hier mee om kan gaan.

Basis informatie over de zonnevlechtchakra

Sanskriet naam: Manipura chakra
Locatie in het lichaam: Tussen de navel en het hart
Kleur die aan deze chakra verbonden is: Geel
Kernwoorden: Mentaal, ego, zelfvertrouwen, angsten, overtuigingen, buitenwereld
Edelstenen ter ondersteuning: Gele Aventurijn, barnsteen, citrien

De energieën van de zonnevlechtchakra

De zonnevlechtchakra is de chakra die (naar mijn idee) het meeste overgeslagen wordt. Vooral voor lichtwerkers zijn de chakra’s vanaf het hart naar boven natuurlijk de leukste. Daarnaast is de wortelchakra ‘nodig’ om hier op aarde te leven en de sacraalchakra is handig om emoties in balans te hebben.

Maar de zonnevlechtchakra? Daar willen de meeste mensen niet naar kijken. Want de zonnevlechtchakra gaat helemaal over wat er in je hoofd afspeelt, welke angsten keuzes bepalen, hoeveel je je laat beïnvloeden door de buitenwereld (of te wel: hoe de verbinding met de buitenwereld is) en hoe sterk het ego is. Dat zijn niet de leukste onderwerpen.

En juist daarom super belangrijk!

Hoewel het onlogisch klinkt dat de chakra tussen de navel en het hart juist vooral gaat over je hoofd, is het ergens ook wel logisch. Dit is namelijk je krachtcentrum. Echte (oer)kracht zit helemaal niet in je hoofd of je hart, maar in je buik.

En persoonlijke kracht wordt ‘beheerst’ door de gedachten die in je hoofd spelen. Want die gedachten zijn de overtuigingen die jij gelooft, over zowel jezelf als de wereld om je heen.

Wanneer de energie in de zonnevlechtchakra geblokkeerd is of niet vloeiend stroomt, dan zal je mentaal ook niet goed in balans zijn. Wellicht zit je veel in je hoofd, blijven de gedachten maar door je hoofd spoken of kan je niet in je kracht gaan staan omdat je overtuigen of angsten gelooft.

Is de energie in de zonnevlechtchakra wel in balans en kan deze onbeperkt stromen, dan voel je je in je kracht staan. Je hoofd is helder en positief gestemd en je ziet duidelijk in wat niet-kloppende overtuigingen zijn of angsten die ongegrond zijn.

Het kan dus ook helpen om even je handen om je buik te leggen net boven je navel en ontspannend naar je handen te ademen wanneer je helemaal vast zit in je hoofd of angsten voelt opkomen.

Werken aan je overtuigingen en gedachten

De belangrijkste stap om je zonnevlechtchakra beter in balans te brengen is dus ook om met je gedachten om te gaan. De beste oefening hiervoor is “The Work” van Byron Katie. Dit is een meditatie-oefening met enkele vragen en een oefening die je laat inzien wat je denkt. Door regelmatig je gedachten te achter vragen met deze stappen, ga je inzien wat je denkt en of dit ook echt klopt.

 • Begin met een lijst te maken van je gedachten. Wat speelt er in je hoofd? En wat is de gedachten die het belangrijkste is? De veroorzaker van de andere gedachten, zeg maar.
 • Bij die gedachten stel je de volgende vragen:
  • Is het waar wat ik denk?
  • Is het ECHT waar? Kan ik 100% zeker weten dat het echt waar is?
  • Hoe reageer ik als ik deze gedachten geloof? Wat doe ik als ik deze gedachten geloof?
  • Wie zou ik zijn zonder deze gedachten? Hoe zou mijn leven zijn als ik deze gedachten niet heb?
 • Nu je de gedachten achterhaald hebt, ga je hem omdraaien.
  • Wat is het tegenovergestelde van de gedachten? Kom met zoveel mogelijk verschillende omkeringen.
  • En is/zijn deze tegenovergestelde gedachten OOK waar?

Zodra je gaat zien dat de omkeringen OOK waar zijn, klopt het dus niet wat je gelooft en wat je allemaal in je hoofd denkt.

YES!

Dan hoef je niet te geloven wat je denkt!

Check vooral de website van Byron Katie of haar boeken voor nog meer aanvullende informatie en oefeningen rondom The Work.

Wil je leren te werken met de energie van de solar plexus chakra of The Work?

Dan ondersteun ik je graag met mijn spirituele coaching.

Tijdens deze sessies kijken we samen naar wat jij op dat moment nodig hebt, kan ik je ondersteunen om nog verder te werken met The Work en openen we de energie van je chakra’s.

Ik ondersteun je op energetisch niveau en laat doorkomen wat jij op dat moment nodig hebt. Hierdoor is iedere sessie op maat en kan je echt stappen maken om de connectie te maken met je hart.

Benieuwd naar wat de andere chakra’s voor jou doe? Check dan het complete chakra-overzicht.

Ben jij al bekend met de vragen van The Work? Of heb jij een andere manier om met je gedachten om te gaan? Deel het hieronder in de reacties of stuur me een bericht op Instagram of per mail! Ik hoor graag van je.

Veel liefs,

Mariska