Onderaan je ruggenwervel vind je de wortelchakra (of rootchakra als je liever de Engelse termen gebruikt). Deze chakra is letterlijk de wortel die jou met de aarde verbindt en waar vanuit de levensenergie van de aarde in je systeem stroomt. Vooral voor lichtwerkers is het een lastige chakra, omdat de verbinding naar de aarde niet makkelijk is. Daarom geef ik je in deze blog niet alleen informatie over deze chakra, maar ook een visualisatie die je kan helpen.

Basis informatie over de wortelchakra

Sanskriet naam: Muladhara chakra – Muladhara betekent wortel
Locatie in het lichaam: Onder aan de ruggenwervel bij je stuitje
Kleur die aan deze chakra verbonden is: Rood
Kernwoorden: Gronding, fysieke lichaam, onderrug, veiligheid, aarde
Edelstenen ter ondersteuning: Rode Jaspis, hematiet, robijn, versteend hout en zwarte toermalijn

De energieën van de wortelchakra

De wortelchakra wordt door veel mensen ook de eerste chakra genoemd omdat deze chakra helemaal onderaan de ruggenwervel zit (hoewel die cijfers niet helemaal kloppen, zoals je in de overzichtsblog over chakra’s kan lezen). Ondanks dat die nummers niet helemaal kloppen, is de wortelchakra wel de eerste chakra die belangrijk is om aan te werken, omdat deze chakra gaat over je verbinding hier op aarde en met je fysieke lichaam.

Hoe fijn het als lichtwerker ook is om met je hoofd in de ‘wolken’ van de spirituele wereld te zijn; zonder goed gegrond (of geworteld) te zijn in deze fysieke wereld, kan je niet doen waar je hier voor bent!

Je bent immers naar deze wereld gekomen om te ondersteunen in de prachtige processen die momenteel gaande zijn en dat doe je met beide voeten op de grond en door echt aanwezig te zijn op aarde ;-)

Daarnaast geeft het je ook een gevoel van veiligheid wanneer je goed geworteld bent hier op aarde. Als je namelijk met je beide benen stevig staat, dan is de kans dat je valt of dat je het gevoel hebt dat de wereld onder je vandaan wegvalt, veel minder groot.

Hoe zorg je hier voor? Met een gronding-visualisatie

Om dat gevoel van veiligheid en contact met de aarde te krijgen, is het belangrijk om te beginnen met meer contact te hebben met je fysieke lichaam. Dit is de brug tussen jou als Ziel en de aarde.

En dat begint met je ademhaling. Ja, dat is misschien niet wat je wilt horen, want werken aan de chakra’s klinkt veel hipper dan op je ademhaling letten. Maar toch begint het daar mee.

Dus ga eens ontspannen ergens zitten. Het beste zou zijn op een meditatiekussen op de vloer en (als het mogelijk is) op de begaande grond, zodat je zo dicht mogelijk bij de aarde bent. Kan je buiten op het gras of in het bos gaan zitten, dan is dat natuurlijk helemaal ideaal!

Na een tijdje op je ademhaling te hebben gelet, laat je je aandacht via je ruggengraat zakken naar je stuitje, naar de wortelchakra. Visualiseer een wit of rood licht op deze plek en voel of je de energie van de chakra kan voelen. Dat witte of rode licht laat je vervolgens als een lichtstraal naar beneden zakken, als een wortel die de aarde in gaat. Laat het licht zakken. Nog verder zakken. Laat het zakken totdat het uitkomt bij de Kristallen Kern van Moeder Aarde.

Daar verbind je de lichtstraal met Moeder Aarde. Het maakt niet uit hoe je dit doet, als het maar voor jou goed voelt en een sterke verbinding is die niet zomaar verbroken kan worden.

Is die verbinding gemaakt? Laat dan je aandacht weer via die lichtstraal omhoog komen naar je lichaam tot de wortelchakra. Nu mag je voelen hoe de chakra nu voelt. Stroomt de energie? Zit er nog iets geblokkeerd? Probeer het niet met je hoofd te bedenken, maar voel wat er is. En wat is er nodig om het beter te maken?

Laat de antwoorden in je opkomen en blijf met je aandacht erbij zolang als je nodig hebt.

Lukt dit niet? Dan kan wandelen (op blote voeten) en je bewust zijn van iedere stap die je zet en de aarde onder je voeten voelen ook erg helpen!

Ontvang hulp bij het gronden

Lukt het je niet om goed te gronden? Dan help ik je graag met spirituele coaching.

Tijdens deze sessies kijken we samen naar wat jij op dat moment nodig hebt, waarom dat je zoveel moeite hebt met gronden en openen we de energie van je chakra’s.

Ik ondersteun je op energetisch niveau en laat doorkomen wat jij op dat moment nodig hebt. Hierdoor is iedere sessie op maat en ontvang je de ondersteuning die je op dat moment nodig hebt.

Wil je meer weten over je andere chakra’s? Lees dan vooral ook mijn complete chakra-overzicht!

Ik ben heel benieuwd of deze visualisatie je geholpen heeft en hoe jouw verbinding met je wortelchakra is. Je kan altijd reageren op deze blog of een bericht sturen op Instagram of via e-mail.

Veel liefs,

Mariska