De Human Design Definities zijn een belangrijk, maar vaak onderschoven kindje binnen je chart. Immers, het leren begrijpen van je energietype en autoriteit is het belangrijkste. En vervolgens kan je leren over de gedefinieerde en ongedefinieerde centra, de pijlen, je omgeving en vertering, de poorten en kanalen, oh ja, en de planeten. Genoeg te ontdekken in jouw chart dus. Toch is het ook heel krachtig om jouw definitie te begrijpen, zodat je weet hoe jouw energie stroomt: kan alles in elkaar overlopen of heb jij meerdere ‘eilanden’ met energie? In dit artikel lees je het antwoord!

Wat zijn de Human Design Definities?

Met de Human Design Definities wordt gekeken hoe de energiestroom via de kanalen tussen jouw actieve centra gaan.

Zijn alle centra met elkaar verbonden vanuit kanalen die doorlopen van het ene centrum naar het andere? Of zijn ze losgekoppeld van elkaar?

Wanneer je alle gedefinieerde centra af kan zonder vast te lopen, dan heb je een aaneengesloten definitie (single definition). Wanneer je twee of meerdere groepjes centra hebt die niet met elkaar verbonden zijn, dan krijg je een gespleten, driedelige of vierdelige gesleten definitie. Een Reflector heeft geen kanalen en daardoor dus altijd geen definitie.

Je kan deze Human Design Definities ook makkelijk zelf herkennen wanneer je vanuit één centrum met je vinger over je profiel naar het volgende centrum gaat via de ingekleurde kanalen. Kan je alle centra afgaan met je vinger (eventueel ook door terug te gaan via een kanaal)? Of zit er tussen verschillende centra witte stukken waardoor je niet verder kan?

In het voorbeeld hieronder zie je bijvoorbeeld dat er geen verbinding is tussen het Keel centrum en het Hart of Sacraal centrum. Daardoor is dit het profiel van een Generator met een gespleten definitie.

Human Design Definites - Hoe is jouw energie verdeelt?

Wat betekenen de verschillende Human Design Definities dan voor jouw energiestroom?

In totaal zijn er dus vijf verschillende mogelijke Human Design Definities: Aaneengesloten, Gespleten (twee groepjes met actieve centra), Drievoudig Gespleten (drie groepjes met actieve centra), Viervoudig Gespleten (vier groepjes met actieve centra – het minst voorkomend) of Geen Definitie.

Dus laten we eens kijken wat deze definities zeggen over hoe jouw energie stroomt en wat de uitdagingen zijn hierin:

Aaneengesloten Definitie

Met een aaneengesloten definitie zijn alle gedefinieerde centra in jouw profiel aan elkaar verbonden. De energie stroomt moeiteloos van het ene naar het andere centrum door. Hierdoor kan jij optimaal gebruik maken van je gedefinieerde centra en de energie in je systeem.

Omdat alles aaneengesloten is, heb je van nature een gevoel dat jij één bent, helemaal compleet. Je hebt niemand nodig die als brug voor jou dient van het ene centrum naar het anderen (zoals bij een gespleten definitie).

Doordat alle actieve centra aan elkaar verbonden zijn, kan je van alle centra tegelijkertijd gebruik maken. Je mag hierin voor jezelf gaan ontdekken hoe deze centra samenwerken en elkaar versterken. Door de uitleg van de centra concreet te krijgen voor jezelf, kan je deze energie specifieker in gaan zetten en daardoor voor jezelf gaan gebruiken.

Wil jij graag leren hoe je je Human Design profiel echt begrijpt en gaat leven?
Download dan mijn Human Design Stappenplan en leer in 5 stappen je profiel beter te begrijpen!

 

De (drie-/viervoudig) Gespleten Human Design Definities

Of je nu een Gespleten Definitie hebt (dus twee groepen met actieve centra) of een viervoudige gespleten definitie, het concept van hoe jouw definitie werkt blijft hetzelfde.

Doordat jij meerdere groepen met actieve energie hebt zonder dat daar een verbinding tussen zit, kan jij op het ene moment makkelijker bij de ene energie en op andere momenten makkelijker bij de andere energie.

Binnen Human Design wordt dit ook vaak vergeleken met eilanden. Jij hebt twee, drie of vier eilanden met een specifieke energie tot je beschikking, maar tussen die eilanden zijn alleen tijdelijke bruggen. Dus als jij op het ene eiland bent, heb je alleen beschikking tot de energie van dat eiland tenzij er een brug gemaakt wordt.

Die bruggen kunnen gemaakt worden via de energie van de mensen in jouw omgeving of de stand van de planeten (dit worden de Transits binnen Human Design genoemd). Wanneer de energie van de planeten of de mensen om je heen aansluiten op jouw energie, wordt de brug gemaakt en kan jouw energie doorstromen. Je hebt dan toegang tot al jouw energie.

In het voorbeeld hierboven wordt bijvoorbeeld een brug gemaakt via de kanalen tussen het Keel en Identiteit centrum (kanalen 1 – 8, 7 – 31, 13 -33 en 10 – 20) of het kanaal tussen het Keel en Sacraal centrum (kanaal 20 – 34).

Had deze persoon ook poort 8 in het Keel centrum actief gehad, dan was alleen poort 1 in het Identiteit centrum al een brug geweest.

Je kunt deze bruggen dus herkennen door te kijken welke poorten en kanalen aansluiten op jouw energie.

Heb jij het Hoofd/Ajna centrum gedefinieerd en verder onder het Keel centrum ook twee of meerdere centra, maar een ongedefinieerd Keel centrum? Dan zijn er meerdere poorten/kanalen nodig om een brug te maken, omdat het Keel centrum overbrugt moet worden.

De uitdagingen van een (drie-/viervoudig) Gespleten Definitie

Zoals je je kan indenken is het een behoorlijke uitdaging wanneer jij een (drie-/viervoudig) Gespleten Definitie hebt, omdat je dus maar op één eiland tegelijkertijd kan zijn met je energie (wanneer er geen bruggen zijn).

Omdat wij allemaal leren in deze Westerse wereld om vooral bezig te zijn met ons hoofd, zal je daar ook sneller vast zitten wanneer je die centra actief hebt op een eiland. Contact maken met je lichaam is dan moeilijk.

Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een Emotionele Manifesting Generator bent waarbij je geen verbinding hebt tussen je Sacraal en Emotioneel centrum (door bijvoorbeeld een combi van gedefinieerd Keel/Solar Plexus (emotioneel) centrum en gedefinieerd Sacraal/Milt centrum), dan heb je een uitdaging. Het is namelijk voor jou belangrijk om keuzes te maken door te wachten op helderheid vanuit je emoties. Dat is je autoriteit. Maar tegelijkertijd is jouw strategie om te reageren vanuit het Sacraal centrum.

De oplossing hierin zit om bewust te worden van wanneer er wel en geen bruggen voor jou beschikbaar zijn (via de Transits of mensen om je heen). En op welk eiland jij je bevindt wanneer er geen bruggen actief zijn.

Hoe meer je je hier bewust van wordt, hoe duidelijker jij voelt wanneer je energie doorstroomt. Op de momenten dat de energie helemaal doorstroomt kan je dan de beslissingen maken vanuit je autoriteit en je strategie volgen!

Geen Definitie

Doordat jij als Reflector geen kanalen of gedefinieerde centra hebt, heb je ook geen definitie. Hierin komt dus ook jouw natuurlijke staat als spiegel weer terug. Jij weerspiegelt op ieder moment de energie van de mensen om je heen en voelt die energie ook het meest sterk van alle profielen in je eigen energie.

Omdat jij geen groepen van gedefinieerde centra hebt, heb jij ook niet het gevoel dat je heel bent of heel gemaakt moet worden. Het is voor jou niet meer dan normaal dat er geen energiestromingen zijn, want dat is voor jou altijd al zo geweest.

Voor jou is het belangrijk om je te beseffen dat je jij van nature niet de behoefte hoeft te hebben om je heel te voelen of door anderen heel gemaakt te worden. Je mag hierin lekker je eigen plan trekken dat precies bij jouw strategie en autoriteit van Reflector past.

Meer weten over jouw Human Design chart en de Human Design definities?

Persoonlijk Human Design e-book

In dit persoonlijke Human Design boek staat alle uitleg over jouw chart!

Wil jij weten welke uitdagingen er precies bij jouw definitie passen? En welke poorten of kanalen de brug creëren tussen jouw eilanden?

Bestel dan vandaag nog jouw persoonlijke Human Design boek! In dit uitgebreide e-book ontvang je de uitleg van alle aspecten van jouw chart, prachtig opgemaakt en in begrijpbaar Nederlands (vergelijkbaar met dit artikel).

Daarnaast kan je bij je bestelling ook aangeven welke vragen je over jouw chart en/of jouw leven hebt. Deze vragen beantwoord ik persoonlijk in jouw boek a.d.h.v. de informatie uit jouw chart.

Hierdoor krijg je een heel persoonlijk en compleet boek waar je nog jarenlang plezier van hebt om te ontdekken hoe jouw energie voor jou werkt!

Ik wens je veel succes met het verder ontdekken van hoe de Human Design Definities voor jou werken!

Veel liefs,

Mariska