Heb jij net, via via, gehoord over Human Design en heb je je zogenoemde chart opgevraagd, maar kom je er nu helemaal niet uit wat het nu allemaal betekent? Geen probleem! Ik denk dat iedereen die de eerste keer hun Human Design opende hetzelfde hebben gedacht. Daarom vind je in dit artikel de complete Human Design chart uitleg aan de hand van jij voor je ziet wanneer je jouw profiel berekent! Stap voor stap en op een duidelijke manier, zodat jij ook weet wat je ziet.

Overzicht

Waar begin je?

Voor het berekenen van je Human Design profiel of chart heb je een rekentool nodig. Deze rekent aan de hand van jouw geboortedatum, -tijd en -plaats uit wat jouw profiel is. Zo’n rekentool vind je bijvoorbeeld op deze pagina. Het laten uitrekenen van je profiel of chart is helemaal gratis! Er zijn ook betaalde opties, maar dit is dus niet nodig.

De juiste geboortetijd is hierbij heel belangrijk. De chart wordt namelijk berekent vanuit de plek waar de planeten stonden (vanuit de aarde gezien) op het moment van je geboorte. Sommige planeten circuleren heel langzaam, waardoor er weinig verschil is gedurende de dag. Maar bijvoorbeeld de maan gaat heel snel en verandert daarom gedurende de dag vaak. De juiste tijd zorgt er dus voor dat je de juiste gegevens ziet.

Je kan je geboortetijd vaak terugvinden in je foto-albums, gegevens van het consultatiebureau (als je ouders die bewaard hebben) of in het geboorteregister van de gemeente.

De geboorteplaats is minder nauwkeurig, aangezien er gekeken wordt naar de tijdszone waarin je geboren bent. Is jouw geboorteplaats niet bekend? Dan kan je dus ook een stad in de buurt kiezen of zelfs bijvoorbeeld Amsterdam invoeren wanneer je in Nederland geboren bent.

Human Design Chart Uitleg: Wat krijg je te zien?

Wanneer je je gegevens invoert, dan krijg je een plaatje te zien die vergelijkbaar is met het plaatje hierboven, samen met een hoop gegevens. Maak je niet druk, in dit artikel vind je de uitleg van al die onderdelen van de Human Design chart.

Het plaatje wat je te zien krijgt is de zogenoemde Human Design Bodygraph of chart. In het Nederlandse wordt het ook vaak profiel genoemd. Dit kan alleen verwarring opleveren, want er is ook een onderdeel dat profiel heet… Daarom is het goed om de termen Bodygraph of Chart te gebruiken.

De term Bodygraph komt vanuit het woord Body (= lichaam) en het woord Graph/Graphic (= grafiek/diagram/tekening). Als je goed kijkt, kan je er namelijk ook een lichaam in herkennen. Meestal staat er een menselijk lichaam op de achtergrond.

Wat je verder ziet zijn:

 • 9 witte of gekleurde vlakjes – dit zijn de centra
 • 64 cijfers – dit zijn de poorten
 • 36 witte of gekleurde lijnen – dit zijn de kanalen
 • Aan beide kanten een lijst met 13 planeten
 • Bij iedere planeet een cijfer tussen de 1 en 64 – dit zijn wederom de poorten
 • Achter die cijfers een punt – dit heet de lijn
 • 4 pijlen – dit zijn de variabelen

Wat betekent het allemaal?

Human Design Chart Uitleg: de 9 vlakjes

Laten we beginnen met het kijken naar het grafische gedeelte van je chart: het menselijk lichaam en de 9 vlakjes/centra.

Zoals het plaatje al laat zien kan je hierin verschillende onderdelen van het menselijk lichaam vinden. Van boven naar beneden en van links naar rechts vind je deze centra:

 • Hoofd centrum (bovenste driehoekje met de punt naar boven)
 • Ajna/Derde Oog centrum (één na bovenste driehoekje met de punt naar beneden)
 • Keel centrum (vierkantje onder het Ajna centrum)
 • Identiteit/Zelf/G centrum (ruitvorm onder het Keel centrum)
 • Hart centrum (rechts onder het Identiteit centrum)
 • Milt centrum (driehoekje aan de linkerkant die wijst naar rechts)
 • Sacraal centrum (één na onderste vierkant in het midden)
 • Solar Plexus/Emotie centrum (driehoekje aan de rechterkant die wijst naar links)
 • Wortel centrum (onderste vierkant in het midden)

Voor wie bekend is met de 7 chakra’s zullen hier bekende termen bij zitten.

Hier vind je de complete uitleg per centrum.

Human Design Chart Uitleg: de 13 planeten en poorten

Vervolgens zie je aan beide kant van de Human Design chart een tekentje staan met een cijfer erbij. Dit zijn de 13 planeten wiens stand gebruikt wordt voor het bepalen van jouw Human Design energie.

Van boven naar beneden vindt je deze planeten:

 1. Zon
 2. Aarde
 3. Noord knoop
 4. Zuid knoop
 5. Maan (soms staat deze na de aarde)
 6. Mercurius
 7. Venus
 8. Mars
 9. Jupiter
 10. Saturnus
 11. Uranus
 12. Neptunes
 13. Pluto

De lijst aan de linkerkant van de Bodygraph geeft hierbij de stand van de planeten aan ongeveer 88 dagen voor je geboorte. Dit wordt de onbewuste kant genoemd.

Aan de rechterkant van de Bodygraph vind je vervolgens de stand van de planeten op het moment van je geboorte. Dit is de bewuste kant.

Meestal wordt de onbewuste aangegeven met een rode kleur en de bewuste kant met zwart, maar er zijn inmiddels ook rekentools die andere tools gebruiken (guilty ;-) ).

De poorten van de verschillende planeten kan je weer terugvinden in de centra in het midden. De kleur die vanuit het nummer van de poort komt, komt overeen met de kant waar de poort actief is.

In de chart bovenaan deze pagina met chart uitleg zie je bijvoorbeeld links bovenaan de zon in poort 10 staan. Deze vind je terug in de ruit (identiteit centrum) in het midden aan de linkerkant, met een blauwe streep vanuit het nummer. Hetzelfde zie je aan de rechterkant met de zon in poort 25, aan de andere kant van de ruitvorm.

Twee actieve poorten maken een actief kanaal en actieve centra

Vanuit de planeten kan je dus zien welke poorten er bij jou actief waren op het moment van je geboorte en 88 dagen ervoor. Wanneer er twee tegenover elkaar liggende poorten actief zijn dan ontstaat er een kanaal.

In bovenstaande voorbeeld zie je dat bijvoorbeeld bij 1 en 8 in het midden of 25 tegenover 51 en 37 tegenover 40 aan de rechterkant.

Wanneer een kanaal actief is, dan worden de twee aangesloten centra ook actief. Dit kan je herkennen aan de kleur die het centrum krijgt.

Je spreekt dan over een gedefinieerd centrum. Wat wil zeggen dat die energie dus voor jou beschikbaar is en jouw energie definieert.

In bovenstaande voorbeeld zijn dus (van boven naar beneden) kanalen 1 – 8, 10 – 20, 25 – 51 en 37 – 40. Hierdoor zijn het Keel, Identiteit, Hart en Solar Plexus/Emotie centrum gedefinieerd. Het maakt hierin niet uit of het kanaal helemaal uit één kleur bestaat of uit beide kleuren.

De witte centrums hebben geen aangesloten kanaal. Deze energie is dus open voor jou.

Dit worden ongedefinieerde centra genoemd.

Heb je helemaal geen tegenoverliggende poorten actief? Dan is alles dus wit.

Dit is de Human Design chart uitleg van alles wat je ziet in het grafische gedeelte. Laten we nu eens kijken welke gegevens je vervolgens bij je chart vindt.

Wil jij alle poorten en kanalen ontdekken? Bestel dan je persoonlijke Human Design boek met alle uitleg.

De actieve centra bepalen je energietype

Aan de hand van de actieve centra wordt je energietype en je autoriteit bepaalt.

In totaal zijn er 5 verschillende energietypes binnen Human Design. Welk energietype jij bent is bepaald vanuit de actieve energie in je profiel/chart:

Generator (35%): Een Generator heeft het Sacraal centrum gedefinieerd (ingekleurd), maar geen motor-centrum* verbonden aan het Keel centrum.

Manifesting Generator (35%): Een Manifesting Generator heeft naast een gedefinieerd Sacraal centrum ook altijd een motor-centrum verbonden met het Keel centrum.

Manifestor (9%): Een Manifestor heeft ook de verbinding van een motor-centrum met het Keel centrum, maar een ongedefinieerd Sacraal centrum.

Projector (20%): Een Projector heeft naast een ongedefinieerd Sacraal centrum ook geen motor centrum verbonden met het Keel centrum.

Reflector (1%): Een Reflector is het makkelijkste te herkennen, want de chart van een Reflector is helemaal wit. Er is dus niet één centrum gedefinieerd/actief.

* De motor centra binnen Human Design zijn het Wortel, Sacraal, Solar Plexus/Emotie en Hart/Ego centrum.

Je energietype bepaalt ook je strategie, signature en niet-zelf-thema.

Lees hier de complete uitleg van de verschillende energietypes.

Wil jij graag leren hoe je je Human Design profiel echt begrijpt en gaat leven?
Download dan mijn Human Design Stappenplan en leer in 5 stappen je profiel beter te begrijpen!

Human Design Chart Uitleg: de autoriteit

De autoriteit binnen Human Design geeft aan vanuit welk centrum jij keuzes maakt en op welke manier je dit het beste kan doen.

En nee, meestal zijn dat niet de hoofd centra.

Laten we dus eens kijken welke centra dat wel zijn.

De autoriteit wordt altijd bepaald aan de hand van een gedefinieerd centrum. Welk centrum jouw autoriteit is, wordt bepaald aan deze volgorde:

 • Solar Plexus/Emotioneel centrum
 • Sacraal Centrum
 • Milt/Intuïtie Centrum
 • Hart/Ego Centrum
 • Identiteit/Zelf/G centrum
 • Keel/Ajna/Hoofd centrum (klankbord)

Het gedefinieerde centrum uit jouw profiel dat als eerste in deze lijst voorkomt is dus je autoriteit.

Heb je bijvoorbeeld zowel het Solar Plexus centrum als het Hart Centrum gedefinieerd? Dan is het Solar Plexus centrum de bepalende factor en heb je een emotionele autoriteit. Is het Solar Plexus centrum bij jou ongedefinieerd, maar het Sacraal centrum wel gedefinieerd, dan is dit jouw autoriteit.

Een Reflector heeft geen innerlijke autoriteit. Een Reflector is hierin afhankelijk van de energetische invloeden van de Maan. Dit noemen ze in het Engels een Outer Authority.

Op deze pagina lees je alle informatie over de verschillende autoriteiten.

Human Design Chart Uitleg: de definitie

Human Design chart uitleg - voorbeeld van een gespleten definitie

Als volgende zie je in de lijst staan wat je definitie is.

Met de definitie van je profiel wordt bedoeld hoe de energiestroom via de kanalen tussen de centra gaan. Zijn alle centra met elkaar verbonden vanuit kanalen die doorlopen van het ene centrum naar het andere? Of zijn ze losgekoppeld van elkaar?

Je kan dit zelf ook herkennen wanneer je vanuit één centrum met je vinger over het profiel naar het volgende centrum gaat via de ingekleurde kanalen.

Kan je alle centra afgaan met je vinger (eventueel ook door terug te gaan via een kanaal)? Of zit er tussen verschillende centra witte stukken waardoor je niet verder kan?

Wanneer je alle gedefinieerde centra af kan zonder vast te lopen, dan heb je een aaneengesloten definitie (single definition). Wanneer je 2 of meerdere groepjes centra hebt die aan elkaar zitten, dan krijg je een gespleten, driedelige of vierdelige gesleten definitie.

Een Reflector heeft geen kanalen en daardoor dus altijd geen definitie.

Hiernaast of hierboven zie je een voorbeeld van een gespleten definitie.

Wat betekent je (lijn) profiel?

Zoals ik eerder al uitlegde is de Nederlandse term Human Design Profiel niet echt handig voor je chart. Want er bestaat ook een onderdeel van de chart die heet Profiel. Aangezien deze bepaalt wordt vanuit de lijn van de poorten, noem ik deze voor de duidelijk je lijn-profiel. Dan snap je waar het over gaat ;-)

Het lijn-profiel van je Human Design chart is simpel uitgelegd de energie die jouw karakter of persoonlijkheid bepaalt.

Dit lijn-profiel wordt bepaalt door de twee belangrijkste poorten uit jouw profiel (de bewuste en onbewuste zon-poorten). Dit lijn-profiel is altijd de lijn van de zwarte poort van de zon, gevolgd door een schuine streep en daarna de lijn van de rode poort van de zon. Ook hierbij is de eerste lijn weer het meest herkenbare, omdat het vanuit de bewust poort komt.

De lijnen zijn:

 • Lijn 1 – De Onderzoeker (alles tot in de puntjes uitzoeken)
 • Lijn 2 – De Kluizenaar (vanuit natuurlijke talenten leven)
 • Lijn 3 – De Martelaar (door te experimenteren het leven begrijpen – trial en error)
 • Lijn 4 – De Opportunist (verbindingen leggen – netwerken)
 • Lijn 5 – De Zuiveraar (natuurlijk leiderschap)
 • Lijn 6 – Het Rolmodel (door eerst te experimenteren leren wat werkt en dat doorgeven)

In totaal zijn er 12 verschillende combinaties mogelijk binnen de lijn-profielen:

 • 1/3: Onderzoekende Martelaar
 • 1/4: Onderzoekende Opportunist
 • 2/4: Kluizenaar Opportunist
 • 2/5: Kluizenaar Zuiveraar
 • 3/5: Martelaar Zuiveraar
 • 3/6: Martelaar Rolmodel
 • 4/1: Opportuniste Onderzoeker
 • 4/6: Opportuniste Rolmodel
 • 5/1: Zuiveraar Onderzoeker
 • 5/2: Zuiveraar Kluizenaar
 • 6/2: Rolmodel Kluizenaar
 • 6/3: Rolmodel Martelaar

Wil jij alles leren over jouw lijn-profiel? Bestel dan een persoonlijk Human Design boek of boek een Human Design reading!

Het Human Design Incarnatie Kruis uitgelegd

Zoals de twee zon-poorten jouw lijn-profiel bepalen, zo bepalen die twee poorten samen met de aarde poorten ook je Incarnatie Kruis.

Dit incarnatie kruis zijn de vier belangrijkste poorten in je chart die aangeven welke energie voor jou het belangrijkste is.

Beginnen met het begrijpen van deze vier poorten is dus het belangrijkste wanneer je je in de poorten van je chart gaat verdiepen.

De energie van jouw Zon-poorten laat zien hoe jij je aan de buitenwereld laat zien. Het staat voor jouw levensenergie en persoonlijkheid. Deze poorten zijn het licht dat jij naar buiten straalt, net zoals de zon zelf. Je kan het ook zien als de energie die anderen het duidelijkste in jou zien.

Wil jij dus nog meer jouw licht, jouw passie, laten schijnen in de wereld? Dan werkt het voor jou goed om deze poorten volledig te omarmen en te gaan toepassen in je leven.

De poorten die jij actief hebt vanuit de Aarde, laten jou zien wat je gronding en balans geeft in dit leven. Het is letterlijk jouw verbinding met de aarde.

Deze energie geeft jou de support die je nodig hebt voor dit leven hier op aarde.

Voel jij jezelf dus niet gegrond in dit leven? Loop je vooral in je hoofd weg met gedachten en ideeën over hoe het anders en beter kan? Kijk dan eens naar de energie van deze twee poorten in jouw chart. Hoe kan je deze nog meer vorm geven in je leven op een manier die bij jou past? Daar vind je het antwoord waar je naar zoekt.

Wil je nog meer uitleg over de zon en aarde poorten en dus jouw incarnatie kruis in je Human Design chart uitleg? Lees dan ook mijn artikel over het Incarnatie Kruis.

Wat hebben de Human Design Pijlen (Variabelen) je te vertellen?

Human Design Chart Uitleg: de vier pijlen

Naast alle centra, poorten en kanalen vind je in je Human Design Bodygraph ook vier pijlen. Deze staan altijd rondom de hoofd centra getekend.

Waarom?

Omdat deze vier pijlen bepalen wat jij bewust en onbewust nodig hebt voor je hoofd. Het laat zien hoe jouw hoofd werkt en wat jij qua structuur en omgeving nodig hebt om optimaal te functioneren.

Daarnaast bepalen de onderliggende informatie van die pijlen ook de Details van je Human Design chart.

Deze details zijn:

 • Jouw ideale omgeving
 • De manier waarop je eten en informatie verwerkt
 • Je sterkste zintuig
 • Je motivatie

Deze informatie geeft je handvatten om te snappen waarom dat jij wellicht op een andere manier leert of juist in een bepaalde omgeving jezelf heel goed of niet goed voelt.

Alle uitleg over deze vier pijlen (ook wel variabelen genoemd) lees je in mijn artikel over de Human Design Pijlen. Of kijk mijn uitgebreide masterclass over de pijlen waarin ik je mee neem in hoe jij deze informatie voor jezelf kan gebruiken!

Nog meer uitleg over jouw specifieke Human Design chart!

Human Design boek: Ontdek je Human Design

Leer heel makkelijk jouw Human Design profiel kennen met dit Nederlandse e-book!

Als je deze hele chart uitleg doorgelezen hebt, dan snap je dat er heel veel informatie te ontdekken valt in die paar tekentjes en statistieken van je Human Design chart. Maar wat zeggen al die gegevens over jou?

In mijn e-book “Ontdek je Human Design” neem ik jou helemaal mee in de ontdekkingstocht van jouw Human Design profiel.

 

Je krijgt o.a. antwoord op deze vragen:

 • Wanneer weet ik of ik de juiste dingen doe?
 • Hoe werkt mijn autoriteit?
 • Hoe ontdek ik mijn incarnatie kruis?
 • Wat hebben de pijlen te vertellen?
 • En nog veel meer!

Wil je dus echt je Human Design profiel leren begrijpen? Koop dan dit e-book voor slechts € 9,95 en begin vandaag nog met het begrijpen van jouw profiel!

Ik hoop dat deze chart uitleg je geholpen heeft en wens je veel succes met het ontdekken van jouw kracht!

Veel liefs,

Mariska