Begin jij eindelijk wegwijs te worden uit je Human Design profiel, maar vraag je je nu af wat die 4 pijlen rondom het hoofd betekenen? Dan ben je hier precies op de juiste plek. In dit artikel neem ik je namelijk precies mee in de uitleg van die 4 Human Design pijlen. Je krijgt antwoord op vragen als: Waarom worden ze ook wel de Human Design variabelen genoemd? Wat betekent het als een pijl naar links of rechts staat? En waar staan de 4 verschillende pijlen voor?

Wat zijn de Human Design Pijlen of Variabelen?

De 4 pijlen rondom het hoofd

In iedere Human Design chart staan rondom het Hoofd en Ajna centrum 4 pijlen. 2 (rode) pijlen aan de linkerkant en 2 (zwarte) pijlen aan de rechterkant.

Een voorbeeld hiervan zie je bovenaan dit artikel. Dit plaatje komt vanuit mijn chart die ik het berekent via MyBodygraph.com.

Als je al langer bezig bent met Human Design, dan beginnen er misschien al wat kwartjes te vallen. Want het is niet voor niets dat de pijlen rood en zwart zijn en aan de linker- en rechterkant van het hoofd staan.

De 2 linkse Human Design pijlen zijn namelijk pijlen die berekent worden vanuit het moment voor je geboorte. Net zoals alle rode poorten in je chart.

En natuurlijk zijn de 2 rechtse Human Designpijlen dan berekent vanuit het moment van je geboorte.

Dat betekent dus ook dat de 2 linker pijlen een onbewuste rol in je leven hebben en de 2 rechtse pijlen een bewuste rol hebben. Wanneer je gaat kijken naar de betekenissen van de pijlen verderop in dit artikel, dan zal je dat ook zeker herkennen.

De Human Design Pijlen of Variabelen zijn details van je chart die je helpen te zien hoe jouw mind (hoofd) werkt en wat het nodig heeft voor optimale energie en prestaties.

Waarom worden de Human Design pijlen variabelen genoemd?

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over deze pijlen, dan zal je ook de term Human Design Variabelen tegen komen. Dat is de andere naam voor dit onderdeel van je chart.

Deze naam komt vanuit het idee dat er slechts 2 variabelen zijn die voor iedereen gelden.

Binnen Human Design zijn er namelijk veel details die voor iedereen verschillen.

Maar bij de pijlen geldt dat ze ALTIJD naar links of rechts wijzen. Dat zijn de enige variabelen die mogelijk zijn bij deze pijlen binnen Human Design, vandaar deze naam.

Vanwege de vorm wordt de term pijlen (of arrows in het Engels) het meeste gebruikt. Niemand zal je dus raar aan kijken als je de Human Design Variabelen de pijlen noemt.

De algemene uitleg van de pijlen naar links en rechts

Hoewel iedere pijl een andere betekenis heeft, heeft de kant waar de pijl op wijst wel steeds een eenzelfde betekenis:

Pijlen die naar links wijzen
Wanneer een pijl naar links wijst, dan betekent dat dat jij een actieve vorm van energie in dit gebied hebt. Vaak wordt dit ook wel als concrete, gefocuste of mannelijke energie gezien.

Pijlen die naar rechts wijzen
Als een pijl naar rechts wijst, dan betekent dat dat jij een passieve vorm van energie in dit gebied hebt. Je kan dit ook zien als een abstracte, vloeiende of vrouwelijke energie.

Wat betekenen de 4 verschillende Human Design Pijlen?

Human Design Pijl linksboven – Hoe je in het leven staat

De eerste van de Human Design pijlen is de pijl linksboven. Deze pijl gaat over de vastberadenheid die jij in het leven hebt en de manier waarop je het leven verwerkt, inclusief de voeding die je tot je neemt.

Wanneer deze pijl naar links wijst, dan sta jij met een concrete energie in het leven. Je vindt het fijn dat het leven voorspelbaar is en een vaste planning heeft. Jij bent het type dat structuur nodig heeft en het liefste met een exact ritme leeft.

Wanneer de pijl naar rechts wijst, betekent dat dat jij op een passieve manier het leven en voeding verwerkt. Je houdt van vrijheid, veranderingen en niet constant hetzelfde te hebben.

Pijl linksonder – Omgeving

Deze pijl gaat over je omgeving, welke ruimte je nodig hebt om echt in je kracht te staan en ook welke ruimte je nodig hebt voor je hoofd.

Als deze pijl naar links wijst, dan is het voor jou fijn om een vaste plek te hebben. Waarschijnlijk woon je het liefst een lange tijd op één plek. Daarnaast geeft deze pijl je ook discipline, omdat je daarmee de vastigheid krijgt die je zoekt.

Als de pijl naar rechts wijst, betekent dat dat je geniet van afwisseling. Waarschijnlijk ben je ook al vaak verhuist (of heb je verhuisplannen). Wanneer jij je (in je hoofd) vast voelt zitten, kom dan weer in beweging. De energie moet bij jou kunnen stromen.

Pijl rechtsboven – Focus

Deze pijl gaat over hoe jouw hoofd werkt. Hoe je denkt, waar je aandacht is en hoe je informatie verwerkt.

Met een focus-pijl die naar links wijst, heb jij van nature een aanleg om je te kunnen focussen. Jij houdt van logica en dingen uitzoeken. Feitjes, weetjes en Google zijn je vrienden. Maar het betekent ook dat je hoofd altijd actief is en je gedachten stil krijgen met mediteren waarschijnlijk dus een uitdaging voor je is.

Wanneer deze pijl van focus naar rechts wijst, betekent het dat jouw hoofd op een vloeiende en passieve manier werkt. Je ziet de diepere betekenis achter dingen en denkt in een niet-specifieke manier. Je kan alle kanten op gaan met je gedachten, maar voor jou werkt dat perfect.

Human Design Pijl rechtsonder – Hoe je de wereld aanschouwt

Deze laatste van de Human Design pijlen is de pijl rechtsonder die gaat over de manier waarop je dingen ziet. Hoe verwerk jij details in jouw hoofd?

Wanneer deze pijl naar links wijst, betekent dat dat je van details houdt. Je ziet alles heel concreet en ieder detail valt jou op. Wanneer je iets wilt manifesteren helpt het voor jou ook om specifiek te zijn. Hoe specifieker hoe beter.

Wanneer deze pijl naar rechts wijst in jouw profiel, dan aanschouw jij de wereld vooral vanuit je gevoel en een algemeen beeld. Je kan hele kleine details zien, maar tegelijkertijd zie jij ook het grotere geheel. Er zit een zachte energie aan deze pijl waardoor het voor jou niet werkt om met specifieke dingen bezig te zijn.

Wil jij graag leren hoe je je Human Design profiel echt begrijpt en gaat leven?
Download dan mijn Human Design Stappenplan en leer in 5 stappen je profiel beter te begrijpen!

Wat zeggen de details van deze Human Design pijlen (variabelen)?

Human Design zou het systeem niet zijn als er onder deze pijlen/variabelen niet nog een diepere laag zou liggen.

Net zoals iedere poort in jouw chart een lijn heeft (het nummer achter de punt, altijd 1 t/m 6); zo heeft ook iedere pijl een lijn. Alleen zie je dit niet in de meeste charts. Daarvoor moet je naar de details van je chart kijken, zoals bijvoorbeeld in de Human Design App.

Deze details (ook wel kleuren (colors) genoemd) zijn onderverdeeld in 4 onderdelen:

De manier waarop jij informatie en eten verteert

Dit detail van jouw chart laat zien wat jij nodig hebt om eten goed te kunnen verteren. Daarnaast geldt dit ook meteen voor de beste manier van informatie verwerken.

Er zijn hierbij 12 opties, verdeeld onder 6 thema’s:

 1. Eetlust – Opeenvolgend of Afwisselend
 2. Smaak – Open of Gesloten
 3. Dorst – Warm of Koud
 4. Aanraken – Kalm of Nerveus
 5. Geluid – Hoog of Laag
 6. Licht – Direct of Indirect

Jouw sterkste zintuig

In je chart vind je het zintuig waarmee je het sterkste waarneemt (strongest sense of cognition genoemd). Dit zintuig helpt je bepalen wat je kan eten, maar uit eigen ervaringen heb ik inmiddels ook al ontdekt dat dit zintuig in alle aspecten een grote rol speelt en je echt kan helpen wanneer je even vastzit in je leven.

Ook hier zijn weer 6 opties:

 1. Smell – Geur (wat ruik je?)
 2. Taste – Smaak (wat proef je?)
 3. Outer Vision – Zicht (wat zie je?)
 4. Inner Vision – Intuïtie (wat zie je in jezelf/wat zegt je intuïtie?)
 5. Feeling – Gevoel (wat voel je qua emoties/energie in je?)
 6. Touch – Aanraking (wat voel je bij een aanraking?)

De omgeving die voor jou het beste werkt

Het volgende detail is de omgeving (environment). Dit geeft aan in welke ruimte jij je het beste voelt. Dit hoeft niet letterlijk die omgeving te zijn, maar staat synoniem voor wat jij nodig hebt in een omgeving.

Dit zijn de 6 verschillende omgevingen:

 1. Grotten – Een afgesloten ruimte of een plek in de ruimte waar jij overzicht hebt en er niets achter je rug gebeurd
 2. Markten – Een plek waar veel gebeurd en waar je veel keuzes hebt
 3. Keukens – Een plek waar creatie en samenkomen of saamhorigheid centraal staan
 4. Bergen – Een plek die hoog boven de grond is en waar je een uitzicht of overzicht hebt
 5. Valleien – Een plek waar je je veilig voelt, waar mensen samenkomen en je je gegrond voelt
 6. Kusten – Een plek waar je uitzicht hebt op een horizon (of dat nu van water naar lucht of van gras naar lucht is, dat maakt niet uit)

Wat jou het meeste motiveert

Het laatste detail is de motivatie (motivation). Dit is datgene dat jou echt in actie zet. Wat heb jij nodig om van binnenuit gemotiveerd te worden om aan het werk te gaan en jouw energietype vorm te geven?

En je raad het al, er zijn ook weer 6 motivaties:

 1. Angst
 2. Hoop
 3. Verlangen
 4. Nodig hebben (Need)
 5. Schaamte
 6. Onschuld

Leer nog meer over jouw Human Design pijlen/variabelen in je persoonlijke Human Design e-book!

Persoonlijk Human Design e-book

In dit persoonlijke Human Design boek staat alle uitleg over jouw chart!

Ben je nu benieuwd wat de uitgebreidere uitleg is van deze Human Design Pijlen, Variabelen en de details die eronder zitten?

Bestel dan vandaag nog jouw persoonlijk Human Design e-book!

In dit e-book leg ik je alles uit over jouw persoonlijke chart. Je krijgt een uitgebreide uitleg over jouw energietype, strategie, hoe de centra in jouw chart gedefinieerd en ongedefinieerd zijn, welke poorten en kanalen er actief zijn. En natuurlijk ook hoe jouw Human Design pijlen staan en welke details voor jou gelden!

Dit persoonlijk Human Design e-book is het complete naslagwerk van jouw chart.

Het omvat ruim 50 pagina’s met alle informatie die jij nodig hebt om je chart te begrijpen en in de praktijk te brengen!

Ik kijk er naar uit om je met dit e-book verder te helpen op jouw ontdekkingsreis rondom je chart!

Veel liefs,

Mariska