Één van de belangrijkste aspecten van je Human Design Profiel die in een Human Design Reading worden bekeken is je Human Design Energietype. Dit type zegt namelijk veel over wat je hier op aarde te doen hebt. Je rol binnen de maatschappij, zeg maar. En dat is niet het enige. Want dit energietype geeft ook meteen aan waar jouw kracht ligt, hoe jij weet of je echt in lijn bent met jezelf of wanneer je juist helemaal niet jezelf bent. In totaal zijn er 4 energietypes binnen Human Design: (Manifesting) Generator, Manifestor, Projector en Reflector. In dit artikel vindt je de uitleg van alle 4 de Human Design energietypes!

De 4 energietypes van Human Design

(Manifesting) Generator – De uitvoerders – de meest voorkomende Human Design Energietypes

Al jaren zeg ik dat mijn familie de beste werknemers zijn. Sinds ik Human Design heb ontdekt, snap ik ook waarom. Zowel mijn ouders als mijn broer zijn namelijk (Manifesting) Generators.

Werken (voor een baas en van 9 tot 5) is 1 van de grootste krachten van een Generator.

Bij Generators is namelijk het sacraal centrum gedefinieerd. Bij de andere energietypes binnen Human Design is dit centrum altijd open. Voor Generators betekent dit dat ze van nature energie hebben om in te zetten voor het werk waar ze blij van worden.

Een Generator komt hierbij beste tot uiting wanneer hij/zij kan reageren. Reageren op een vraag van een een werkgever, de ideeën van een klant of een suggestie van een vriend. Klopt het voor een Generator? Dan zal die vraag, idee of suggestie binnen no time uitgevoerd zijn!

Is naast het sacraal centrum ook het keel centrum gedefinieerd EN verbonden met een motor centrum (het wortel, sacraal, emotie of ego centrum), dan is iemand een manifesting generator. Er zijn dan ook aspecten van een Manifestor actief. Zoals meer initiatief nemen, het voortouw pakken en uiten wat nodig is. Hierin zit dus wel een verschil tussen Generators en Manifesting Generators.

Wil je weten of jij op de goede weg zit? Kijk dan naar hoe je je voelt. Voor Generators is het gevoel Voldoening een teken dat ze op de goede weg zijn. Het gevoel van Frustratie geeft aan dat je niet jezelf bent.

Ongeveer 70% van de mensen zijn (Manifesting) Generators. Daarmee is dit energietype het meest voorkomende van alle energietypes binnen Human Design. De verdeling tussen Generator en Manifesting Generator is daarbij ongeveer gelijk.

Benieuwd naar meer informatie? Lees verder over Generators en Manifesting Generators.

Manifestor (8% van de mensen) – De ondernemers

Waar mijn familie de beste werknemers zijn, ben ik bijna het tegenovergesteld. Ik heb al vaak geprobeerd voor een baas te werken, maar steeds opnieuw ging het binnen no time tegen staan. Human Design heeft uitgelegd waarom: ik ben een Manifestor!

Manifestors zijn de zelfstandige ondernemers van deze wereld. Nike’s slogan Just do it! is het perfecte advies. Als enige binnen de energietypes van Human Design kunnen zij vanuit zichzelf dingen initiëren. Ze hebben daarbij zeker wel de andere energietypes nodig als ondersteuning, maar de ideeën en plannen komen vanuit zichzelf.

Toen ik dat over mezelf leerde verklaarde het een hoop.

Ik ben al sinds 2009 bezig in mijn eigen bedrijf en in de banen die ik heb gehad, vond ik het het leukste als ik zelfstandig kon werken zonder dat iemand mij iets oplegde of als ik met ideeën kwam die succesvol uitgevoerd werden. Typisch Manifestor dus!

Het verschil tussen een Manifestor en een (manifesting) generator is hierbij dat het sacraal centrum niet is gedefinieerd. Een Manifestor heeft dus niet zomaar de (werk) energie van een generator. Wel is het keelcentrum gedefinieerd EN verbonden met een motor-centrum, net zoals bij een Manifesting Generator.

Doordat dit keelcentrum geactiveerd is, kunnen Manifestors dus ook hun ideeën en plannen uiten.

Van alle energietypes heeft de Manifestor ook het meest gesloten aura, waardoor ze makkelijker mensen afstoten die niet passen bij de Manifestor. Dit kan soms heel pijnlijk zijn, waardoor Manifestors ook snel pleasers zijn om maar mensen bij zich te houden.

Dit komt vanuit het gevoel van Vrede dat voor een Manifestor aangeeft dat ie op de goede weg is. Wanneer een Manifestor niet zichzelf is, dan is Woede juist het gevoel dat opkomt en aangeeft dat het niet klopt. Mijn ouders kunnen beamen dat dat klopt 🤣

Ben jij een Manifestor? Lees dan ook mijn uitgebreide artikel over Manifestors!

Wil jij graag leren hoe je je Human Design profiel echt begrijpt en gaat leven?
Download dan mijn Human Design Stappenplan en leer in 5 stappen je profiel beter te begrijpen!

Projector (20% van de mensen) – De adviseurs

Wanneer jouw Human Design geen sacraal centrum en/of keelcentrum verbonden aan een motor-centrum (Wortel, Sacraal, Solar Plexus of Hart) gedefinieerd heeft, maar wel enkele centra gedefinieerd (ingekleurd) heeft, dan ben je een projector.

Projectors kunnen makkelijker vanuit een helicopter view kijken naar wat er speelt en dit ook laten weten. Dit komt omdat ze minder beïnvloed worden door de motor centra om te werken. De projectors die ik tot nu toe ben tegengekomen hebben ook maar een paar centra gedefinieerd, minder dan de Generators of Manifestors.

Projectors en Reflectors worden ook wel de niet-energie types genoemd, omdat ze uit zichzelf geen centrum actief hebben wat ze energie geeft. Hierdoor zijn ze dus ook niet gemaakt om de harde werkers of initiators te zijn. Natuurlijk kunnen Projectors ook gewoon werken, maar liever een paar uur minder per dag. De tijd die ze ‘overhouden’ kunnen ze beter besteden om dicht bij zichzelf te blijven en weer op te laden.

Voor Projectors is het dan ook het beste om te wachten op de uitnodiging om iets te doen. Wanneer ze gevraagd worden om advies of ondersteuning te geven, dan gaan ze echt in hun kracht staan!

Want dan krijgen ze de ruimte en worden ze gezien voor wat ze te bieden hebben. Anders zouden ze niet gevraagd worden ;-)

Dit geeft Projectors dan ook het gevoel van Succes, wat het teken is dat het klopt wat ze doen. Wanneer Projectors juist reageren of niet wachten op de uitnodiging, dan geeft dit vaak een gevoel van Bitterheid, wat juist het teken voor Projectors is dat ze niet op de goede weg zitten.

Iets wat voor veel Projectors ook heel herkenbaar is!

Lees hier nog meer over wat het inhoudt om Projector te zijn!

Reflector (2% van de mensen) – De spiegels

Het minst voorkomende type van de energietypes in Human Design zijn de Reflectors. Deze groep is super zeldzaam en tegelijkertijd ook het makkelijkste te herkennen wanneer je hun profiel ziet. Alle centra zijn namelijk wit.

Een Reflector heeft geen gedefinieerde centra, waardoor ze letterlijk de spiegels zijn van de samenleving. Omdat ze niet vanuit hun eigen energie worden gevoed, worden ze altijd beïnvloed door de energie om hun heen. Het kan niet anders dan dat ze dat dan ook reflecteren.

Omdat Reflectors dus zo beïnvloed worden door hun omgeving is het belangrijk dat zij zich genoeg terugtrekken uit de omgang met anderen en veel tijd in de natuur besteden. Dit is voor iedereen goed om op te laden, maar voor Reflectors juist extra om alle invloed van zich af te laten vloeien.

De natuur is immers neutraal en heeft dus geen invloed op een Reflector.

Dit ontladen van alle invloeden geeft ze de kans om echt in zichzelf te voelen hoe het er voor staat en van daaruit weer verder te gaan.

Reflectors hebben daardoor ook de meeste tijd nodig om keuzes te maken, omdat zij zo makkelijk beïnvloedbaar zijn.

Wanneer een Reflector dingen doet die kloppen, dan is er een gevoel van Verrassing. Reflectors zijn verrast door de schoonheid en wonders die ze om zich heen ervaren. Ze kunnen daar dan natuurlijk ook intens van genieten. Daar tegenover staat het gevoel van Teleurstelling wanneer ze dingen doen die niet kloppen voor ze. Vaak zijn ze dan teleurgesteld in de mensen om hun heen omdat die niet zien wat er allemaal mogelijk is of hoe mooi het kan zijn.

Lees hier nog veel meer over de Human Design Reflectors!

Veel liefs,

Mariska

PS sommige Human Design coaches of programma’s zeggen dat kinderen momenteel opgevoed worden als Manifestors. Dat dat het ideaal beeld is in deze wereld. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens… Met een familie van (Manifesting) Generators om mij heen, zie ik steeds dat 5 dagen per week hard werken en steeds maar doorgaan het ideale beeld is. Waarschijnlijk is Manifesting Generator hierin dus het ideaal beeld. Hopelijk helpt Human Design dat we dat met z’n allen steeds meer loslaten en iedereen in zijn kracht laten staan!

Find Your Light Podcast

In onderstaande aflevering van de Find Your Light Podcast, neem ik je ook mee in wat Human Design mij gebracht heeft. Ik deel waarom ik het zo belangrijk vind en wat het verschil maakt met andere (spirituele) systemen.

Kijk deze aflevering op Youtube:

Of luister naar de aflevering op Spotify: