Het eerste wat opvalt bij het bekijken van een Human Design profiel zijn de negen verschillende vlakken, waarvan er (bij 98% van de mensen) minimaal 2 vlakken een kleur hebben. Die negen vlakken worden centra genoemd en hebben allemaal een specifieke betekenis. Daarnaast is het bepalend voor jouw energie of een betreffend centrum ingekleurd is of wit is. In dit artikel vind je de complete Human Design uitleg van al deze centra, samen met de betekenis wanneer het centrum ingekleurd of wit is.

Om deze Human Design uitleg te begrijpen is het handig als je bekend bent met je Human Design profiel. Ben je er nog niet mee bekend? Lees dan vooral mijn eerste blog over Human Design met alle informatie over je profiel of check je profiel op de site MyBodyGraph.com.

Uitleg over de negen centra binnen Human Design?

In je Human Design profiel zie je negen vlakken: de negen centra binnen Human Design. Deze negen centra hebben een connectie met het Chakra-systeem waar je misschien al van gehoord hebt.

Het verschil met het Chakra-systeem is dat daar maar 7 energiecentra erkent worden (hoewel voor de Nieuwe Tijd inmiddels ook al spraken is van menselijke lichamen met 12 chakra’s of meer). Human Design heeft echter 9 centra. Het Hart chakra is namelijk opgesplitst is een Hart en Zelf centrum (waarbij het Hart centrum rechts naast het Zelf centrum ligt) en het Milt centrum is ‘extra’.

Hierdoor hebben de verschillend centra een verdieping tegenover de chakra’s.

Dat betekent overigens niet dat de chakra’s niet meer bestaan. Ik geloof zeker wel dat wij nog steeds chakra’s hebben en verder ontwikkelen naar het systeem met 12 chakra’s. De Human Design centra zie ik dan ook meer als dat die samen jouw energetisch systeem vormen in plaats van aparte centra zijn die meer losstaande energie zijn, zoals de chakra’s.

Human Design uitleg: Wanneer is een centrum ingekleurd of wit?

De centra in het Human Design profiel geven aan waar jij specifieke energie hebt die constant is in je leven (gedefinieerde/ingekleurde centra) en waar je open staat voor de energie van je omgeving (ongedefinieerde/witte centra).

Een centrum wordt gedefinieerd wanneer er vanuit het ene centra een energiebaan (kanaal) is naar het andere centrum. Die kanalen worden gecreëerd vanuit de poorten (de nummers in de centra) die actief zijn in jouw profiel. Een poort wordt actief wanneer er op het moment van jouw geboorte of bij het intreden van je ziel in je lichaam (88 dagen voor je geboorte) een planeet in die poort staat.

Die planeten zie je in de lijsten langs je Human Design profiel staan, samen met het nummer van de poort die ze actief maken. In de tekening zie je dan dat die poort een gekleurd bolletje heeft. Dit maakt een poort actief. Daarnaast loopt er een rode (onbewuste), zwarte (bewuste) of rood/zwarte lijn uit die poort.

Wanneer 2 poorten tegenover elkaar actief zijn, dan raken de lijnen elkaar. Dit maakt dat het kanaal actief wordt en daardoor ook de centra die verbonden zijn aan dat kanaal. Hierdoor kan de energie dus van 1 centrum doorstromen naar een ander centrum.

Laten we dus voor de uitleg eens kijken wat de verschillende Human Design centra te vertellen hebben:

Hoofd Centrum

Het hoofd centrum is het centrum dat gaat over inspiratie en is daarbij ook een antenne naar het Universum.

Met een gedefinieerd hoofd centrum ben jij iemand die altijd aan het denken is en altijd op zoek is naar nieuwe en spannende ontdekkingen en inzichten. Je barst van de ideeën. En omdat een gedefinieerd hoofd centrum ook betekent dat je Anja centrum gedefinieerd is, kan je die ideeën ook goed verwerken.

Met een ongedefinieerd hoofd centrum sta jij juist open voor alle vormen van inspiratie. Het komt bij jou niet op 1 specifieke manier en je kan het ook niet sturen. Je staat volledig open voor alle invloeden van anderen in dit centrum en je vindt vaak inspiratie wanneer je juist met iets anders bezig bent of er niet over nadenkt.

Anja/Mind centrum

Het Anja/Mind centrum verwerkt de informatie die doorkomt vanuit het hoofd centrum. Dit centrum is altijd bezig om dingen uit te werken en te begrijpen. Wanneer je ‘in je hoofd’ zit, dan ben je dus vooral bezig in dit centrum.

Een gedefinieerd Anja/Mind centrum kan je zien als een computer die constant bezig is om alle informatie te verwerken. Het is een constante energiebron en geeft jou de kracht om informatie, feiten en kennis op een manier te verwerken die het beste voor jou werkt.

Een ongedefinieerd Anja/Mind centrum betekent dat jij oprecht open minded bent en op allerlei manieren informatie en inspiratie kan verwerken. Het betekent alleen ook dat jij geen constante vorm van dingen onthouden hebt en het is dus niet verwonderlijk dat jij wel eens dingen vergeet.

Keel Centrum

Het Keel centrum is het centrum van expressie en dingen voor elkaar krijgen binnen Human Design. Dit gebeurt niet alleen via spreken, want ook actie ondernemen en schrijven gebeurd via het keelcentrum.

Met een gedefinieerd Keel centrum kan jij op een constante manier expressie geven aan de centra die jij aan het keel centrum verbonden hebt. De energie stroomt namelijk van dat centrum door naar je keel en vanuit je keel naar buiten.

Een ongedefinieerd Keel centrum betekent dat jij geen constante energie in je keel hebt, waardoor je de ene keer niet uit je woorden kan komen, terwijl je de andere keer niet kan stoppen met praten. Voel daarbij goed of WAT je wilt zeggen ook echt voor je klopt, omdat dit beïnvloed kan zijn door de energie om je heen.

Zelf Centrum

De naam van het Zelf centrum verklapt het al: dit centrum gaat over jou, over wie jij bent en hoe je dit naar buiten draagt. Daarnaast geeft het ook de richting en het doel aan je leven.

Met een gedefinieerd Zelf Centrum weet jij goed wie jij ECHT bent. Je hebt een duidelijk doel en richting in je leven waar je naar toe werkt vanuit een innerlijk kompas die altijd voor jou beschikbaar is. Je wilt niet alleen jezelf zijn, maar je wilt de beste versie van jezelf zijn en je weet precies welke kant je hiervoor op moet gaan.

Met een ongedefinieerd Zelf centrum ben jij wie je bent op dit moment. Maar gisteren of morgen? Dat zijn mogelijk andere versies van jou! Je hebt geen specifieke constante energie in dit centrum waardoor dat jij beïnvloed wordt door je omgeving in wie je bent. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat jij geen identiteit hebt en dat dat ‘niet goed’ is. Maar weet dat deze openheid juist is wie jij echt bent!

Hart Centrum

Waar je zou verwachten dat dit centrum over liefde gaat, gaat het Hart centrum juist over de wilskracht om voor je dromen te gaan. Deze wilskracht kan op 2 manieren ingezet worden: om het ego te dienen of om je ziel/het Universum te dienen.

Luister maar naar je hart, want dat klopt! Dat is het beste advies voor iemand met een gedefinieerd Hart centrum. Jij weet namelijk al lang wat je het beste kan doen, want je hart vertelt het je. Wanneer jij echt contact maakt met die wilskracht in jouw hart en gaat voor de projecten waar je echt achter staat, dan kan jij bergen verzetten.

Met een ongedefinieerd Hart Centrum is wilskracht voor jou een energie die niet standaard aanwezig is. Er kunnen dagen zijn dat jij puur vanuit je hart en je wensen volop de kracht voelt om ervoor te gaan, maar je zal merken dat dat op andere dagen niet zo is. Het is voor jou belangrijk om alles wat jij doet niet te vergelijken met anderen. Je hebt niets te bewijzen.

Wil jij graag leren hoe je je Human Design profiel echt begrijpt en gaat leven?
Download dan mijn Human Design Stappenplan en leer in 5 stappen je profiel beter te begrijpen!

Milt Centrum

Het Milt centrum staat in verbinding met je overlevingsmechanisme en spreekt via je intuïtie. Het is dit centrum dat de alarmbellen laat rinkelen als je je in een gevaarlijke situatie begeeft, omdat dit centrum ervoor moet zorgen dat jij blijft leven. Daarnaast zijn ook je (doods)angsten verbonden aan dit centrum. Angsten proberen namelijk te voorkomen dat er iets met jou gebeurt. Doordat deze angsten getriggerd worden en herkend worden, zorgt dit centrum ervoor dat jij blijft leven.

Met een gedefinieerd Milt centrum heb jij een hele sterke en betrouwbare intuïtie. Dit Milt centrum is continu voor jou de omgeving aan het scannen en geeft direct aan of het wel of niet veilig voor je is. Hierdoor ben je heel spontaan, want jij kan op ieder moment voelen wat goed voor je is. Het Milt centrum vertelt het jou direct! Luister daar dan ook naar en verander je plan als het toch niet (meer) klopt.

Juist met een ongedefinieerd Milt centrum zijn angsten een grote uitdaging, want jouw angsten worden beïnvloed door je omgeving. Je weerspiegelt de angsten die om je heen. Het Milt Centrum is ook gekoppeld aan paranormale gaven en juist met een ongedefinieerd Milt Centrum zal jij sterke gaven hebben.

Sacraal Centrum

Het Sacraal centrum heeft 2 grote krachten die samen te vatten zijn in 1 woord: Levenskracht.
Zowel de kracht of energie om je leven te leiden en je in te zetten om dingen neer te zetten als de levenskracht op seksueel gebied komen namelijk uit dit centrum.

Met een gedefinieerd Sacraal centrum heb jij als het ware een verbrandingsmotor in je energetische systeem zitten die jou op een constante manier van energie voorziet. De enige uitdaging hierin is om uit te vinden hoe jij die energie echt voor jezelf kan gaan inzetten. Want de kans is dat jij je helemaal niet herkent in het idee dat je een constante bron van energie tot je beschikking hebt. De vraag die je jezelf mag stellen is: “Doe ik echt wat ik leuk vind? Waar ik goed in ben? Wat mij echt gelukkig maakt?” Is het antwoord nee, dan is daar de verklaring waarom je die bron van energie niet voelt.

Heb jij wel eens gemerkt dat je veel sneller en productiever werkt als anderen erbij zijn, maar als je alleen werkt vooral in sprints werkt, zonder een constante werk-energie? Dat is jouw ongedefinieerd Sacraal centrum. Van nature heb jij geen specifieke werk-energie waardoor jij meer in sprints werkt dan dat je dag in, dag uit de hele dag kan werken. Het is dus belangrijk om te leren werken wanneer je energie hebt en rust te pakken wanneer die energie weg is.

Solar Plexus/Emotie Centrum

Aan de rechterkant van het Human Design profiel vind je het Solar Plexus Centrum, vaak ook het emotie centrum genoemd. En dat is niet voor niets, want dit centrum is verbonden aan emoties.

Een gedefinieerd Solar Plexus centrum betekent altijd dat dit jouw autoriteit is. Emoties zijn namelijk de sterkste energie die je kan voelen en hebben dus ook altijd autoriteit over andere centra. Jij voelt emoties sterk en die emoties zijn altijd in beweging. Jouw emoties golven van hoog naar laag en staan niet stil op het middelpunt. Zie het als een boot die op de golven op en neer deint. Je kan wel in rustiger vaarwater zitten, maar de golven zullen altijd aanwezig zijn.

Bij een ongedefinieerd Solar Plexus centrum heb jij waarschijnlijk heb jij het idee van jezelf dat jij een heel emotioneel persoon bent. Je huilt makkelijk bij droevige films, wordt meegenomen in een lachbui met vriendinnen en wanneer je een depressief familielid wilt helpen, dan voel je jezelf daarna ook depressief. Dat is precies wat jouw ongedefinieerd Solar Plexus centrum inhoudt. Je bent eigenlijk helemaal niet zo emotioneel, maar je wordt in je emoties vooral beïnvloed door de mensen en energieën om je heen.

Wortel Centrum

Het onderste centrum is het Wortel centrum. Dit centrum geeft de druk om in actie te komen, om in het leven te staan en stappen te zetten. Letterlijk je benen in beweging te brengen. Dit centrum zorgt ervoor dat je geworteld bent en met beide benen op de wereld staat, maar het zorgt ook voor de actie en adrenaline om aan de slag te gaan.

Met een gedefinieerd Wortel centrum heb jij de energie in handen om de druk van het leven aan te kunnen. Jij vindt het heerlijk wanneer de adrenaline door je lichaam raast en je volop ergens voor kan gaan. Het voelt voor jou natuurlijk om in een hectische omgevingen te zijn en jij kan daarin ook je rust vinden. Alsof jij het oog van de orkaan bent. Wanneer je deze energie weet te omarmen en echt voor jezelf in te zetten, dan mag voor jou het leven nog wel een stuk drukker en gekker worden.

Een ongedefinieerd Wortel centrum betekent dat jij een relaxt persoon bent als jij op jezelf bent. Jij kan je leven echt op je eigen tempo leiden als je de ruimte hebt of krijgt. Maar wanneer anderen erbij gemoeid worden en je te maken krijgt met stress, dan komt de echte uitdaging voor jou. Jouw energie systeem is helemaal niet gemaakt om met stress om te gaan. Stress is een energie die voor jou van buitenaf komt, waardoor je niet de manieren hebt vanuit jezelf om hier mee om te gaan. Het is daarom voor jou belangrijk om te beseffen dat dit niet jouw energie is en je hierin beïnvloed wordt door je buitenwereld.

Duik nog dieper in de centra en de andere onderdelen van jouw Human Design profiel!

De uitleg die je hier vindt is slechts het topje van de ijsberg over de Human Design centra.

Daarom heb ik alles voor je verzamelt in een e-book!

In dit e-book “Ontdek je Human Design” ga ik nog veel verder in op de centra en wat ze betekenen als ze gedefinieerd of ongedefinieerd in jouw systeem zijn en ook wat het betekent wanneer je niet 1 poort actief heb in een centrum.

Want ook dat geeft een verschil.

Daarnaast neemt dit e-book jou helemaal mee in de ontdekkingstocht van jouw Human Design profiel.

Human Design boek: Ontdek je Human Design

Leer heel makkelijk jouw Human Design profiel kennen met dit Nederlandse e-book!

Je krijgt ook antwoord op vragen als:

  • Wanneer weet ik of ik de juiste dingen doe?
  • Hoe werkt mijn autoriteit?
  • Hoe ontdek ik mijn incarnatie kruis?
  • Wat hebben de pijlen te vertellen?
  • En nog veel meer!

Wil je dus echt je Human Design profiel leren begrijpen? Koop dan dit e-book voor slechts € 9,95 en begin vandaag nog met het begrijpen van jouw profiel!

Veel succes ermee.

Veel liefs,

Mariska

Find Your Light Podcast

In onderstaande aflevering van de Find Your Light Podcast, neem ik je ook mee in wat Human Design mij gebracht heeft. Ik deel waarom ik het zo belangrijk vind en wat het verschil maakt met andere (spirituele) systemen.

Kijk deze aflevering op Youtube:

Of luister naar de aflevering op Spotify: