Op deze website heb ik het continu over spiritualiteit. Ook in mijn dagelijkse leven ben ik er dag in dag uit mee bezig. Maar ik ben opgegroeid met het katholieke geloof/de katholieke kerk en nog steeds zie ik daar hele mooie aspecten in. Voor mij gaat dat prima naast elkaar. Totdat pas geleden iemand aan mij vroeg: “Maar als je zoveel moois al ziet in het katholieke geloof, welke meerwaarde haal jij dan uit die andere programma’s of spiritualiteit?” Dat leidde in mij eigenlijk naar de vraag: Wat is het verschil tussen spiritualiteit en religie?

Het verschil tussen spiritualiteit en religie – Mijn visie

Zoals ik het zie en in de loop van de jaren ook begrepen heb, zit er eigenlijk 1 groot verschil tussen spiritualiteit en religie.

Een religie is gericht op iets buiten jou, terwijl spiritualiteit gericht is op dat alles al in jezelf zit.

Exoterische Religies – Naar iets buiten jezelf gericht

Bij welke religie dan ook op deze wereld is alles gericht op een God, een voorloper of een energie die buiten jou is. Daardoor leg je ‘het lot van je leven’ in de handen van iets of iemand anders.

“Jezus is de redder.” “Je moet leven als een Buddha.” “God heeft dit voor mijn leven bepaalt.” Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Een religie maakt de volgers ‘afhankelijk’ van iets buiten hun waardoor het een persoon machteloos maakt. En daardoor blijven ze ook verbonden aan het geloof. Want wanneer je breekt met religie, dan ga je direct naar de hel (of welke versie ze er dan ook voor gebruiken).

Speaking of machtsmisbruik en emotionele chantage zeg…

Daarnaast is religie ook erg gericht op hun eigen verhalen en overtuigingen. Zoals het in de Bijbel, Koran, Boeddhistische schriften of elk ander heilig boek dan ook geschreven staat, dat is wat klopt. Andere overtuigingen of zienswijze zijn daarin niet geaccepteerd.

Esoterische spiritualiteit – Naar binnen gericht

De manier zoals ik spiritualiteit zie en beoefen is het tegenovergesteld:

De kracht zit al in jou.

Jij bepaalt je leven voordat je hier komt en kan gedurende deze tijd op aarde andere keuzes maken om een nog beter leven voor jezelf te creëren.

Er wordt dus uitgegaan van een kracht in jezelf! Want uiteindelijk ben jij deel van God, van de Bron of van het Universum. Welke term dan ook maar kloppend voor jou voelt. Jij bent een spiritueel lichtwezen die hier op aarde is voor een menselijk leven. Maar je bent VEEL meer dan wat je nu ziet en voelt!

Dit helpt om in je kracht te gaan staan. Om niet afhankelijk te zijn of je iets wel goed begrepen hebt en goed doet volgens bepaalde regels.

Juist het tegenovergesteld!

Jij bepaalt de regels, jij bepaalt je leven en je doet het altijd goed!

Een ander verschil tussen spiritualiteit en religie: Spiritualiteit is alles omvattend

Daarnaast is spiritualiteit wat mij betreft ook alles omvattend en kan je zelf bepalen welke aspecten voor jou goed voelen.

Ik geloof bijvoorbeeld nog steeds in de Hemelse Vader (wel in combinatie met de Hemelse Moeder ;-) ), terwijl ik daarnaast ook geloof in reïncarnatie en dagelijks mediteer. Dingen die ik niet leerde in de katholieke kerk.

Spiritualiteit maakt daarin geen uitzondering. Net zoals het geen uitzondering maakt huidskleur, locatie, man of vrouw, enz.

Uiteindelijk gaat spiritualiteit eigenlijk maar om 1 ding:

Liefde! Onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en een ander!

Dat is naar mijn idee de grootste overeenkomst en verschil tussen spiritualiteit en religie. En ook het mooiste waar je naar kan leven hier op aarde.

Hoe zie jij het verschil tussen religie en spiritualiteit? Deel het in de reacties hieronder zodat ieders standpunt gezien kan worden. Je kan me natuurlijk ook altijd een persoonlijk bericht sturen op Instagram of via email.

Veel liefs,

Mariska
Ontdek je Zielsmissie - Online Masterclass

Voel jij dat je een grotere missie in dit leven hebt dan dat je nu leeft?
Volg dan deze online masterclass!

Voel jij dat je een grotere missie in dit leven hebt dan dat je nu leeft? Maar heb je geen idee hoe je deze missie vorm kan geven? Of weet je niet goed waar je moet beginnen?

Volg dan de online masterclass “Ontdek je Zielsmissie”! En ontdek niet alleen je zielsmissie, maar krijg ook meteen een duidelijk beeld van hoe je deze vorm kan geven!

In deze masterclass krijg je binnen 2 uur de tools om:

  • Je zielsmissie in je leven te herkennen
  • Je zielsmissie vorm te geven op een manier die bij jou klopt
  • Meteen actie te ondernemen om je zielsmissie te gaan leven!

Het is nu meer dan ooit tijd dat jij je zielsmissie ontdekt en leeft! De wereld heeft het nodig. Doe je mee?