“Wat is spiritualiteit?” Het is één van mijn meest favoriete vragen, want wie je het ook vraagt, ze zullen je een ander antwoord geven. En dat maakt het ook zo’n complexe vraag om te beantwoorden. Toch ga ik in dit uitgebreide artikel een poging doen om deze vraag te beantwoorden en je een idee te geven van wat er allemaal komt kijken bij spiritualiteit. Ik hoop dat het jou helderheid geeft over dit prachtige onderwerp!

Wat is spiritualiteit? De samenvatting

Mijn eerste antwoord op de vraag “Wat is spiritualiteit?” is altijd iets in deze trant:

Spiritualiteit geeft antwoorden op de vragen over het leven. Het is de samenkomst van de reden waarom wij op aarde leven, de planeten in het Universum, ons innerlijke leven/wezen en de energie om ons heen.

De eerste stap binnen spiritualiteit is dan ook altijd om je te beseffen dat je meer bent dan het lichaam dat je ziet. Dat je in werkelijkheid een ziel bent die nu een aards leven leidt in een fysiek lichaam.

Van daaruit komt er meer bij spiritualiteit kijken.

Dan ga je beseffen dat we in een Universum leven waarbij de planeten om ons heen invloed hebben op hoe wij ons voelen. Dat we meerdere levens hebben geleefd voor dit leven (en meer levens zullen leven na dit leven). Opeens wordt het duidelijk dat de dingen die je eerder wist, zag, hoorde of voelde echt zijn, zelfs wanneer anderen dat niet ervaarde.

Dat is het moment dat er een nieuwe wereld opent waarin de mogelijkheden eindeloos zijn en het leven hier op aarde maar een (klein) deel blijkt te zijn van het Grotere Geheel.

Dit is voor mij in een notendop wat spiritualiteit is.

Op deze website vind je al tal van artikelen over dit mooie onderwerp en in dit artikel neem ik je graag mee in de samenvatting van de belangrijkste onderdelen.

Spiritueel ontwaken – beseffen dat er meer is dan je met je ogen kan zien

De eerste stap in de ontdekkingsreis rondom spiritualiteit is het fenomeen wat spiritueel ontwaken genoemd wordt.

Spiritueel ontwaken wil zeggen dat je je besefte dat je een ziel bent die een menselijke lichaam heeft en een leven op aarde leeft in dit moment. En dus niet zoals veel mensen denken dat je een lichaam bent en een ziel hebt. JIJ, de echte JIJ, is die ziel! En die ziel heeft nu tijdelijk dit lichaam. Net zoals je een auto hebt als middel om je te vervoeren over de aarde, zo heb je ook een lichaam om dit leven te leiden.

Voor sommige mensen is dit ontwakingsproces iets dat geleidelijk gaat. Voor anderen is het zelfs iets dat ze al van jongs af aan die van binnen weten. En weer anderen ontwaken redelijk ruw en plotseling door bijvoorbeeld een bijna-dood ervaring of een andere vorm van ontwaken.

Het feit dat jij nu dit artikel leest en dus bezig bent met spiritualiteit zegt mij dat je bezig bent met spiritueel te ontwaken of al door dit proces heen bent. Je bent immers niet voor niets bezig met dit boeiende onderwerp.

Veel mensen zijn namelijk nog steeds aan het slapen en houden zich helemaal niet bezig met dit onderwerp.

Dus welkom bij de club!

Lees hier nog meer over spiritueel ontwaken.

Reïncarnatie bestaat

Wanneer je je beseft dat je een ziel bent die een menselijk leven leidt, dan komt al snel het besef dat er meer moet zijn dan dit leven. Een plek waar jij als ziel vandaan komt en waar je ook naar terug gaat.

Dan komt het concept van Reïncarnatie om de hoek kijken.

Waarschijnlijk ken je reïncarnatie vooral vanuit het Boeddhisme. Dat is namelijk de enige grote religie die hier nog bewust mee bezig is.

Binnen spiritualiteit is het juist een heel groot onderwerp en geeft het antwoorden op vragen als: “Waarom gebeurd dit in mijn leven?”

Het geloof in reïncarnatie geeft namelijk aan dat je steeds opnieuw een nieuw leven leidt om ‘fouten’ uit vorige levens weer in balans te brengen. Daarnaast geeft het ook de mogelijkheid om als ziel nieuwe ervaringen op te doen. Allemaal om uiteindelijk steeds verder te groeien en dichter bij de pure liefde van de Bron te komen.

En zeg nu zelf: dat klinkt toch logischer dan dat je maar één leven leidt?! You only live once… Ik geloof er niet in.

Ben je nog niet overtuigt dat reïncarnatie bestaat? Lees dan eens de boeken van Michael Newton. Hij heeft vanuit hypnose therapie veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen en hoe ons leven als ziel er echt uit ziet!

Alles is energie

Wanneer het stuk dat je een ziel bent en dat reïncarnatie bestaat is ingedaald, dan komt de volgende stap in het ontdekken van spiritualiteit! Deze stap gaat over dat alles energie is.

Misschien heb je er al wel eens eerder over gehoord. Alles wat wij om ons heen waarnemen bestaat uit energie. Hele kleine en compacte vormen van energie waardoor wij het idee hebben dat iets een vaste vorm heeft. Onze zintuigen geven de indruk dat iets vast is en een bepaalde vorm heeft. Maar als je het tot in de kleinste details gaat uitpluizen, dan bestaat alles uit atomen en andere vormen van energie.

Dan komt ook het stuk om te de hoek kijken van wat wij niet kunnen zien. Want een ziel is niet waar te nemen met onze ogen. Maar toch bestaat het.

Net zoals infrarood en ultraviolet al wetenschappelijk aangetoond is. Maar wij deze kleuren nog steeds niet kunnen waarnemen.

Het mooie van het besef dat alles energie is, is ook het besef dat alles wat wij doen effect heeft en dat we elkaar beïnvloeden. Net zoals de golven die ontstaan wanneer je een steentje in het water gooit, zo heb jij ook effect op je omgeving! En je omgeving op jou.

Lees hier verder over Alles is Energie!

Astrologie & Human Design

Human Design boek: Ontdek je Human DesignDaarom dat ook spirituele mensen bezig zijn met dingen als astrologie. Want ook de planeten om onze aarde heen hebben effect op ons.

Het meest herkenbare is natuurlijk de maan met de cyclus van Nieuwe maan, naar Volle maan en weer naar Nieuwe Maan. Iedere 29 dagen opnieuw.

Maar ook andere planeten hebben invloed op ons leven hier op aarde. Zo wordt door veel mensen de zonnewende 2x per jaar gevierd; ieder jaar op 8 augustus een belangrijke dag vanwege de Leeuwenpoort; en wordt er gekeken naar je astrologische chart om meer te leren over wie je bent.

Want ook de stand van de planeten bij je geboorte heeft effect op jou! En nee, dan heb ik het niet over de berichten over je sterrenbeeld in de krant. Hoe leuk die soms ook kunnen zijn!

Een ander nieuw systeem binnen spiritualiteit die gebruik maakt van astrologie is Human Design. Dit systeem kijkt ook naar de stand van de planeten op het moment van je geboorte (en 88 dagen ervoor). Van daaruit wordt je profiel berekent en kan je jouw energietype (of rol) uitlezen. Daarnaast vertelt dit profiel je ook veel over jouw kracht, persoonlijkheid en uitdagingen in je leven.

Het is een hele fijne tool om meer te leren over spiritualiteit zonder alle complexheid die er soms bij komt kijken. Daarom heb ik er ook een e-book over geschreven. Dit is de ideale introductie in dit mooie systeem!

Heb jij ook het gevoel dat je anders bent dan anderen?
En dat je hier bent met een missie om de wereld mooier te maken?
Word dan lid van de Find Your Light Lichtwerkers community!

Paranormale gaven

Een ander prachtig onderdeel van spiritualiteit is contact maken met jouw paranormale gaven en intuïtie.

Dit is voor de meeste mensen het leukste van spiritualiteit. Want wie wil er nu niet helderziend zijn? Maar als dat je enige focus is, dan kan je van een koude kermis thuiskomen. Want lang niet iedereen is helderziend.

Gelukkig zijn er nog 4 andere paranormale gaven: Heldervoelen, helderweten, helderhorend en helderruiken. Veel mensen hebben al toegang tot deze gaven, maar herkennen ze niet als een gaven omdat het zo’n deel is van wie ze echt zijn.

Ook veel kinderen hebben toegang tot deze gaven, zoals voorspellend dromen, dingen zien die er niet zijn, weten wie er belt voor de telefoon over gaat of bang zijn in het donker. Dingen die volwassen vaak wegwuiven en waardoor dat kinderen wantrouwen krijgen in hun eigen gaven. Dit is ook waarom dat veel volwassen niet meer bij hun eigen gaven kunnen, omdat ze als kind niet serieus genomen waren en daarom de verbinding hebben afgekapt.

Tijd dus om die verbinding weer te open! Wil je hulp hebben? Lees dan mijn artikel over paranormale gaven!

Intuïtie

Wanneer je de verbinding met je paranormale gaven weer opent, dan krijg je ook toegang tot je intuïtie. Je intuïtie uit zich meestal namelijk via de paranormale gaven die bij jou het sterkst aanwezig zijn.

Intuïtie is eigenlijk puur informatie die van jouw ziel doorkomt. Maar omdat wij met onze gedachten zoveel van ons bewustzijn domineren, hebben we die inzichten/informatie een andere naam gegeven. Meestal komt het namelijk ook op een andere manier door dan de gedachten in je hoofd.

Intuïtie is vaak de fluisterstem die op de achtergrond dingen zegt die je eigenlijk wel weet, maar waar je niet naar durft te luisteren.

Klinkt dat betekend?

Hoe vaak heb je al teruggedacht aan zo’n ingeving en gedacht dat je er toch naar had moeten luisteren?

Probeer het de volgende keer eens uit! Wat gebeurt er als je wel die fluistering volgt? Waarschijnlijk staat er dan iets moois op je te wachten!

En dat geeft weer bevestiging dat ook bij jou je intuïtie sterk aanwezig is. Als je er maar de ruimte aan durft te geven.

Is spiritualiteit een religie?

Een vraag die mij vaak gesteld wordt is of spiritualiteit ook een religie is. Heel eerlijk: de meningen zijn daarin gemengd.

Sommige zeggen dat New Age spiritualiteit wel een religie is. Anderen zeggen weer van niet.

Persoonlijk zie ik spiritualiteit ook niet als een religie, omdat er niet één stroming in gevolgd wordt. Er zijn tal van vormen aan spiritualiteit te geven en iedereen is vrij om hierin zijn/haar gevoel te volgen.

Er zijn ook tal van zienswijze op spiritualiteit en niet bijvoorbeeld één duidelijk verhaal zoals met het Christendom, Jodendom, de Islam of het Boeddhisme.

Daarnaast is er niet één God of verlicht persoon die gevolgd wordt. Hoewel de verschillende sektes daarin de uitzondering zijn…

Ik heb eerder ook een artikel geschreven waarin ik dieper duik in het verschil tussen spiritualiteit en religies en waarom ik wel bezig ben met mezelf spiritueel ontwikkelen zonder een religie te volgen: Spiritualiteit en religie – Het verschil

Waarom is spiritualiteit nu zo populair aan het worden?

Een artikel over wat spiritualiteit is, is niet compleet zonder te kijken naar waarom het nu zo populair is. En waarom dat zoveel mensen spiritueel ontwaken. Want dat heeft een reden!

De aarde is namelijk aan het ontwikkelen naar een Nieuw Tijdperk. Dit wordt ook wel het Watermantijdperk of het Aquarius Tijdperk genoemd. In dit nieuwe tijdperk komt er een einde aan de machtsstructuren die we nu zien op aarde en komen er nieuwe vormen van samenleven, werken en geld.

Om deze transformatie naar de nieuwe tijd te ondersteunen, zijn er zogenoemde Lichtwerkers naar aarde gekomen. Dit zijn zielen die ook levens op andere planeten hebben geleefd en als missie hebben om van deze wereld een betere plek te maken.

De huidige vorm van spiritualiteit en spiritueel ontwaken draagt daar helemaal aan bij. En je ziet dit ook al gebeuren in de samenleving in de vorm dat mensen vraagtekens stellen bij de keuzes van de regering en niet meer alles als ‘standaard’ aannemen.

Dat zijn de eerste tekenen van dit nieuwe tijdperk!

Wil je meer leren over deze Nieuwe Tijd? Lees dan mijn e-book “De Nieuwe Tijd” of schrijf je in voor mijn programma “Vind jouw Licht”. Hierin leer ik je alles over het Watermantijdperk, wat je missie is als Lichtwerker en hoe jij in jouw kracht kan staan!

Wat is spiritualiteit volgens jou?

In dit artikel heb ik je een beeld gegeven van wat spiritualiteit is. Maar stiekem is nog steeds veel groter dan ik in woorden kan uitdrukken. Eigenlijk is spiritualiteit alles omvattend. En wij hebben de mogelijkheid om er onze vorm aan te geven!

Ik ben dus heel benieuwd naar jouw definitie van spiritualiteit en wat jij er onder verstaat! Ben je al veel met spiritualiteit bezig of is deze wereld net voor je aan het openen? Je kan mij altijd een bericht sturen via mijn contactformulier. Je kunt me ook bereiken op Instagram waar ik nog veel meer deel over hoe ik met spiritualiteit bezig ben!

Veel liefs,

Mariska

In de eerste aflevering van de Find Your Light Podcast, neem ik je ook mee in waarom dat ik niet zonder spiritualiteit kan en wat spiritualiteit volgens mij betekent.

Kijk deze aflevering op Youtube:

Of luister naar de aflevering op Spotify: