Spiritualiteit is voor mij een rode draad door mijn leven, van de kerk toen ik jong was, tot nu volledig op mijn spirituele pad lopen. Maar hoewel het zo belangrijk voor mij is, kwam ik er niet echt voor uit. Dus ik kom nu pas echt uit de spirituele kast, zeg maar. Ik vind het doodeng, maar doe het wel! En ik neem je er graag in mee.

Uit de spirituele kast komen

Enkele weken geleden kwam ik op het idee om een spirituele blog te maken. Vooral omdat spiritualiteit zo verschrikkelijk belangrijk voor mij is en een groot deel van mijn leven beslaat. Super tof idee natuurlijk. En via mijn intuïtie kwam ook al snel de naam voor deze blog: Find Your Light. Een hele passende naam omdat ik al mijn hele leven bezig ben met licht. Ik ben niet voor niets al vanaf 2009 professioneel fotograaf.

Maar ja, als ik een spirituele blog ga maken, dan zal ik zelf het boegbeeld worden van die blog. En dat betekent vooral 1 ding: laten zien hoe spiritueel ik echt ben! En dus ook dat ik uit mijn spirituele kast moet komen.

Want echt er voor uitkomen naar iedereen hoe spiritueel ik ben, dat heb nog nooit echt gedaan!

Okey, mijn ouders weten wel dat het belangrijk voor mij is en ik het e.e.a. qua spiritualiteit doe, maar daarbuiten heb ik het vooral lekker voor mezelf gehouden. Tot nu.

Dus bij deze: Ik ben heel spiritueel en doe heel veel met spiritualiteit!

There, I said it.

Bye Bye spirituele kast! Bedankt voor alle tijd dat je mij veilig hield, maar ik laat je achter me.

Doodeng om uit die spirituele kast te komen

Ja, het is wel echt doodeng om uit die spirituele kast te komen, want spiritualiteit is helaas nog niet algemeen geaccepteerd. Zelfs nu in 2020 terwijl we aan het begin van een enorme spirituele ontwikkeling zitten, is spiritualiteit nog iets wat voor heksen, sjamanen en ‘anderen’ is.

Mijn grootste angst is ook vooral om gepest te worden voor mijn spiritualiteit. Iets wat ik tijdens mijn schoolperiodes al mee heb gemaakt omdat ik ‘anders’ was. Maar dit is een angst die niet meer relevant is voor nu.

Ja, discriminatie, racisme en pesten zijn aan het orde van de dag. Maar hoe groot is de kans dat er iemand op deze website komt die mij hier echt om wil gaan pesten? En hoeveel mensen weerhoudt ik mooi content als ik dit niet doe? Vooral aan dat laatste houd ik me nu vast ;-)

Mocht er echt iemand komen die mij gaat pesten, dan zijn er gelukkig ook genoeg blokkeer-mogelijkheden in dit digitale tijdperk om er snel vanaf te zijn.

Maar als jij nog lekker in je spirituele kast wil blijven zitten, dan snap ik dat dus helemaal!

Wat ik wel gemerkt heb, is dat wanneer ik wel over spiritualiteit praat met anderen, dat veel mensen er op hun manier ook (al) mee bezig zijn.

Dat kan zijn in de vorm van yogalessen, 1 keer in het jaar naar een klooster gaan voor een paar dagen (wil ik ook echt een keer doen!) of actief zijn in een kerkgemeenschap. Noem het maar op. Echt waar, steeds meer mensen zijn bezig met spiritualiteit!

Heb jij ook het gevoel dat je anders bent dan anderen?
En dat je hier bent met een missie om de wereld mooier te maken?
Word dan lid van de Find Your Light Lichtwerkers community!

Spiritualiteit op jouw manier!

Ik denk ook dat het er vooral om gaat dat jij een vorm van spiritualiteit vindt die bij jou past ALS je er meer mee wilt doen. Wil je lekker ‘down to Earth’ blijven en er niets van weten? Dan is dat ook goed! Je hoeft niets.

Maar wanneer jij het fijn vindt om iedere dag te mediteren, echt te ontspannen in een yogasessie, een reikibehandeling te ondergaan voor de ongemakken in je lichaam of dat je plezier haalt uit edelstenen en beelden van Buddha in je huis, dan is het toch goed?!

Spiritualiteit doet naar mijn idee niet zozeer aan regels of ‘geboden’. Het gaat veel meer over jezelf vinden en jezelf en anderen liefhebben.

Zelfs in mijn spirituele cursussen waarin processen uitgelegd worden, geven ze geen regels. Alleen adviezen en manieren waarop je iets kan doen. Maar er is niemand die zegt dat je iedere dag MOET mediteren, alleen dat het aan te bevelen is.

Een kijkje in mijn spiritualiteit

Tja, als ik dan uit de spirituele kast kom, dan kan ik net zo goed laten zien hoe ik met spiritualiteit bezig ben.

Allereerst mediteer ik sinds juli 2017 iedere dag (de teller staat al op ruim 1.700 dagen aaneengesloten). Dat is de ene dag 5 minuten voor het slapen gaan en de andere dag zijn dat 2 lange sessies van een half uur.

Ik gebruik trouwens al jaren de app Insight Timer om mijn meditaties bij te houden. Het feit dat hij bijhoudt hoeveel dagen achtereen je gemediteerd hebt, is voor mij een enorme stok achter de deur om iedere dag te mediteren.

En verder is mijn kijk op de wereld vooral gevormd door alles wat ik heb geleerd dankzij mijn spirituele pad. Dingen die ik juist op deze website ook ga delen. Van spirituele boeken waar ik informatie uit heb gehaald tot oefeningen die mij heel veel geholpen hebben.

Ik ben eigenlijk continu wel bezig met spiritualiteit, de hele dag door. Ik geloof ook dat we bezig zijn met een transitie naar een nieuwe tijd (het Watermantijdperk) en dat ik daar o.a. een taak in te vervullen heb als Lichtwerker.

Wil je daar ook meer over leren? Lees dan mijn e-book “Vind je Licht” die helemaal gaat over deze mooie transformatie!

Of lees mijn hele verhaal om nog meer te leren over mij!

Zit jij nog in je spirituele kast?

Of ben je er aan toe om er uit te komen?

Reageer hieronder! Dat mag natuurlijk helemaal anoniem als je wilt, maar misschien is het wel een mooie plek om juist te laten zien hoe belangrijk spiritualiteit voor jou is. Ik verwelkom je met een hele liefdevolle knuffel!

Veel liefs!

Mariska

In de eerste aflevering van de Find Your Light Podcast, neem ik je ook mee in waarom dat ik niet zonder spiritualiteit kan en wat spiritualiteit volgens mij betekent.

Kijk deze aflevering op Youtube:

Of luister naar de aflevering op Spotify: