Spiritualiteit is voor mij een rode draad door mijn leven, van de kerk toen ik jong was, tot nu volledig op mijn spirituele pad lopen. Maar hoewel het zo belangrijk voor mij is, kwam ik er niet echt voor uit. Dus ik kom nu pas echt uit de spirituele kast, zeg maar. Ik vind het doodeng, maar doe het wel! En ik neem je er graag in mee.

Uit de spirituele kast komen

Uit de spirituele kast komenEnkele weken geleden kwam ik op het idee om een spirituele blog te maken. Vooral omdat spiritualiteit zo verschrikkelijk belangrijk voor mij is en een groot deel van mijn leven beslaat. Super tof idee natuurlijk. En via mijn intuïtie kwam ook al snel de naam voor deze blog: Find Your Light. Waarom die naam zo toepasselijk is, vertel ik op de homepagina!

Maar ja, als ik een spirituele blog ga maken, dan zal ik zelf het boegbeeld worden van die blog. En dat betekent vooral 1 ding: laten zien hoe spiritueel ik echt ben! En dus ook dat ik uit mijn spirituele kast moet komen.

Want echt er voor uitkomen naar iedereen hoe spiritueel ik ben, dat heb nog nooit echt gedaan!

Okey, mijn ouders weten wel dat het belangrijk voor mij is en ik het e.e.a. qua spiritualiteit doe, maar daarbuiten heb ik het vooral lekker voor mezelf gehouden. Tot nu.

Dus bij deze: Ik ben heel spiritueel en doe heel veel met spiritualiteit!

There, I said it.

Bye Bye spirituele kast! Bedankt voor alle tijd dat je mij veilig hield, maar ik laat je achter me.

Doodeng om uit die spirituele kast te komen

Uit de spirituele kast komenJa, het is wel echt doodeng om uit die spirituele kast te komen, want spiritualiteit is helaas nog niet algemeen geaccepteerd. Zelfs nu in 2020 terwijl we aan het begin van een enorme spirituele ontwikkeling zitten, is spiritualiteit nog iets wat voor heksen, sjamanen en ‘anderen’ is.

Mijn grootste angst is ook vooral om gepest te worden voor mijn spiritualiteit. Iets wat ik tijdens mijn schoolperiodes al mee heb gemaakt omdat ik ‘anders’ was. Maar dit is een angst die niet meer relevant is voor nu.

Ja, discriminatie, racisme en pesten zijn aan het orde van de dag. Maar hoe groot is de kans dat er iemand op deze website komt die mij hier echt om wil gaan pesten? En hoeveel mensen weerhoudt ik mooi content als ik dit niet doe? Vooral aan dat laatste houd ik me nu vast ;-)

Mocht er echt iemand komen die mij gaat pesten, dan zijn er gelukkig ook genoeg blokkeer-mogelijkheden in dit digitale tijdperk om er snel vanaf te zijn.

Maar als jij nog lekker in je spirituele kast wil blijven zitten, dan snap ik dat dus helemaal!

Wat ik wel gemerkt heb, is dat wanneer ik wel over spiritualiteit praat met anderen, dat veel mensen er op hun manier ook (al) mee bezig zijn.

Dat kan zijn in de vorm van yogalessen, 1 keer in het jaar naar een klooster gaan voor een paar dagen (wil ik ook echt een keer doen!) of actief zijn in een kerkgemeenschap. Noem het maar op. Echt waar, steeds meer mensen zijn bezig met spiritualiteit!

Spiritualiteit op jouw manier!

Ik denk ook dat het er vooral om gaat dat jij een vorm van spiritualiteit vindt die bij jou past ALS je er meer mee wilt doen. Wil je lekker ‘down to Earth’ blijven en er niets van weten? Dan is dat ook goed! Je hoeft niets.

Maar wanneer jij het fijn vindt om iedere dag te mediteren, echt te ontspannen in een yogasessie, een reiki-behandeling te ondergaan voor de ongemakken in je lichaam of dat je plezier haalt uit edelstenen en beelden van Buddha in je huis, dan is het toch goed?!

Spiritualiteit doet naar mijn idee niet zozeer aan regels of ‘geboden’. Het gaat veel meer over jezelf vinden en jezelf en anderen liefhebben.

Zelfs in mijn spirituele cursussen waarin processen uitgelegd worden, geven ze geen regels. Alleen adviezen en manieren waarop je iets kan doen. Maar er is niemand die zegt dat je iedere dag MOET mediteren, alleen dat het aan te bevelen is.

Uit de spirituele kast komenEen kijkje in mijn spiritualiteit

Tja, als ik dan uit de spirituele kast kom, dan kan ik net zo goed laten zien hoe ik met spiritualiteit bezig ben.

Allereerst mediteer ik sinds juli 2017 iedere dag (de teller staat al op ruim 1.000 dagen aaneengesloten). Dat is de ene dag 5 minuten voor het slapen gaan en de andere dag zijn dat 2 lange sessies van een half uur. De laatste tijd is het wel steeds meer geworden.

Dat komt ook vooral omdat ik in april 2020 een spirituele cursus gedaan heb waarvan de integratie nog lang niet afgerond is. En een paar weken later ben ik aan het vervolg van die cursus begonnen waar ik ook dagelijks meditatieve oefeningen voor doe. Tja, dan tikken het aantal sessies en de tijd behoorlijk op.

Ik gebruik trouwens al jaren de app Insight Timer om mijn meditaties bij te houden. Het feit dat hij bijhoudt hoeveel dagen achtereen je gemediteerd hebt, is voor mij een enorme stok achter de deur om iedere dag te mediteren.

Daarnaast heb ik een spirituele coach die mij helpt in mijn ontwikkeling (en ook ondersteunt in de cursussen die ik volg, zodat dat goed op elkaar aansluit). Ik heb momenteel iedere 2 weken een sessie met haar. Met alle ontwikkelingen dankzij die cursussen is het heel fijn om zo regelmatig alles te bespreken.

En verder is mijn kijk op de wereld vooral gevormd door alles wat ik heb geleerd dankzij mijn spirituele pad. Dingen die ik juist op deze website ook ga delen. Van boeken waar ik informatie uit heb gehaald tot oefeningen die mij heel veel geholpen hebben.

Zit jij nog in je spirituele kast?

Of ben je er aan toe om er uit te komen?

Reageer hieronder! Dat mag natuurlijk helemaal anoniem als je wilt, maar misschien is het wel een mooie plek om juist te laten zien hoe belangrijk spiritualiteit voor jou is. Ik verwelkom je met een hele liefdevolle knuffel!

Heel veel liefs!

Mariska
E-book: In je kracht staan - Spiritueel handboek voor meer zelfvertrouwen