Wanneer je jezelf spiritueel wilt ontwikkelen, dan kom je al snel in een wirwar van allerlei adviezen en mogelijkheden uit. Klinkt dat betekent? Grote kans van wel. En weet dat we dat allemaal hebben meegemaakt. Zeker wanneer je redelijk plotseling bent wakker geworden in de spirituele wereld. Je probeert je er een weg doorheen te wagen, maar bepalen waar je moet beginnen is behoorlijk lastig. Met deze 3 tips help ik je graag op weg!

Wat is jezelf spiritueel ontwikkelen?

Om te weten waar je moet beginnen met jezelf spiritueel ontwikkelen, is het eerst belangrijk om te weten wat het eigenlijk is.

Naar mijn idee gaat spirituele ontwikkeling over het ontdekken wie JIJ echt bent vanuit een spiritueel standpunt. Dat je gaat ontdekken dat je veel meer bent dan je van jezelf dacht en daarbij ook ontdekt hoe jij en de wereld precies in elkaar zit.

Want spiritualiteit gaat er uiteindelijk over dat er veel meer is dan dat wij met onze ogen kunnen zien. En dat alles aan elkaar verbonden is.

Wanneer je aan de slag gaat om jezelf spiritueel te ontwikkelen, dan ga je dus ontdekken hoe jijzelf echt in elkaar zit en hoe dat zich verhoudt met de wereld om je heen.

Maar dit kan heel erg overweldigend overkomen. Want een uurtje googelen geeft je zoveel informatie dat je waarschijnlijk juist minder begrijpt dan daarvoor.

Het belangrijkste is dus om het stapje voor stapje aan te pakken!

Probeer niet 10 stappen tegelijkertijd te zetten.

Jezelf spiritueel ontwikkelen zal een proces zijn waar je jaren over doet. Zelfs na 10 jaar ben ik niet uitgeleerd en dat is het mooie er ook aan. Er is steeds weer een nieuwe laag te ontdekken.

Tip 1: Leer de Wet van Aantrekkingskracht kennen

Een goed instappunt om te beginnen jezelf spiritueel ontwikkelen is door de Wet van de Aantrekkingskracht te leren begrijpen.

Waarschijnlijk heb je er namelijk al eens van gehoord.

Zegt het boek “The Secret” je iets? Dat was niet voor niets jaren geleden een heel populair boek!

De Wet van de Aantrekkingskracht (of Law of Attraction in het Engels) gaat over de kracht die jij hebt met je gedachten en hoe energie werkt in ons Universum. Het maakt je bewust van wat jij iedere dag doet, wat je denkt en hoe je daarin jezelf kan helpen in plaats van tegenwerken.

Het laat je op een andere manier naar je leven kijken en beseffen hoe anders het in elkaar zit.

Het is niet voor niets dat ik altijd het boek “Vraag en het wordt Gegeven” van Abraham Hicks aanraad wanneer mensen mij naar het beste boek om mee te starten rondom spiritualiteit.

Daarnaast is de Wet van Aantrekkingskracht iets waar je heel makkelijk mee kunt gaan spelen. Zeker als je het simpel maakt voor jezelf.

Je kan bijvoorbeeld de intentie zetten om een regenboog te zien. Of een groene auto. Iets kleins waar je geen oordeel over hebt.

Dit zeg je dan hardop tegen het Universum: “Ik wil een regenboog zien.” Je stelt er geen voorwaarden aan (het moet buiten te zien zijn) en ook geen tijdsduur (vandaag of voor vrijdag).

Vervolgens ga je gewoon verder met wat je normaal doet.

Dan kan de magie ontstaan!

Dan kan het Universum jou geven wat je gevraagd hebt!

Zo kan je een regenboog op social media zien, of komt er iemand op bezoek die een groene auto heeft.

Op deze manier leer je hoe het Universum in elkaar zit. Wat precies de eerste stap is naar jezelf spiritueel ontwikkelen.

Tip 2: Begin met mediteren

Deze tip ga je nog veel vaker langs zien komen: jezelf spiritueel ontwikkelen en mediteren zijn namelijk nauw aan elkaar verbonden.

Waarom?

Omdat je bij mediteren afstand neemt van je standaard patronen en bewust wordt van wat er in jou speelt, zonder dat je er een oordeel over hebt.

Wanneer je gaat mediteren, dan ga je zitten of liggen en je gedachten tot rust brengen.

Het is niet nodig dat je helemaal niet meer denkt. Zo werkt ons hoofd gewoonweg niet. Het is enkel de bedoeling dat je probeert niet mee te gaan in die gedachten en je aandacht vestigt op je lichaam of je ademhaling.

Dan leer je namelijk opmerken wat er echt daadwerkelijk speelt in jou.

Waar ben je mee bezig in je gedachten?

Wat voel je in je lichaam?

Hoe is je ademhaling?

Dat zijn allemaal dingen waar je je bewust van wordt wanneer je gaat mediteren. En dat bewustwordingsproces is één van de belangrijkste stappen in jezelf spiritueel ontwikkelen!

Het geeft je mogelijkheid om een andere keuze te maken. Om een pauze in te lassen waar we normaal altijd maar doorgaan in ons hoofd. Om het op een andere manier te doen.

Daarvoor is meditatie echt belangrijk.

Ben je nu nog niet bekend met mediteren? Download dan een meditatie-app, zoals Insight Timer of ga naar Youtube. Hier kan je zoeken op geleiden meditaties in het Nederlands of Engels waarbij je meegenomen wordt in een meditatie. Dit is erg behulpzaam om te beginnen met mediteren!

Tip 3: Kies jouw informatiebronnen

Er zijn talloze bronnen waar jij informatie kan halen die jou helpen jezelf spiritueel te ontwikkelen. Google is je beste vriend, Youtube kan je uren bezig houden en de bibliotheek of bol.com laat je ogen draaien van alle boeken over het onderwerp.

Dit is natuurlijk heel fijn, want het is heel belangrijk dat al die informatie bekend wordt!

Maar het kan je ook overweldigen wanneer je net begint.

Het is daarom belangrijk om klein te beginnen en bewust te kiezen welke informatiebronnen jij raadpleegt. Ga niet meteen iedereen op social media volgen die maar over spiritualiteit praat, maar kijk bewust naar wat iemand deelt en of je dat wilt volgen.

Iedereen heeft een andere boodschap en jij mag kiezen wat jij volgt.

Door rond te kijken naar de websites die je tegenkomt, de mensen die je op social media vindt of de boeken die je aantreft, kan jij gaan bepalen wat je wel en niet wilt volgen.

Ik geloof ook dat jij daarin heel goed voelt wat wel en niet voor jou werkt.

Volg dat gevoel!

Voelt iets niet goed? Lees of kijk het dan niet!

Voelt iets wel goed? Volg het dan net zolang totdat je het gevoel hebt alles eruit gehaald te hebben.

Natuurlijk hoop ik dat deze website en vooral mijn blog je veel inspiratie geeft.

Lees je graag boeken? Check mijn favoriete spirituele boeken op bol.com. Dit is een mooi punt om mee te beginnen.

Alle boeken die op die lijst staan zijn perfect om de eerste stappen van jezelf spiritueel ontwikkelen te ondersteunen!

Bonustip: Jezelf spiritueel ontwikkelen door je zielsmissie te volgen

Ontdek je Zielsmissie - Online Masterclass

Voel jij dat je een grotere missie in dit leven hebt dan dat je nu leeft?
Volg dan deze online masterclass!

Juist wanneer je aan de slag gaat met jezelf spiritueel ontwikkelen, zal je al snel voelen jij dat je een grotere missie in dit leven hebt dan dat je nu leeft. Maar waarschijnlijk heb je geen idee hoe je deze missie vorm kan geven. Of weet je niet goed waar je moet beginnen.

Volg daarom de online masterclass “Ontdek je Zielsmissie”! En ontdek niet alleen je zielsmissie, maar krijg ook meteen een duidelijk beeld van hoe je deze vorm kan geven!

In deze masterclass krijg je binnen 2 uur de tools om:

  • Je zielsmissie in je leven te herkennen
  • Je zielsmissie vorm te geven op een manier die bij jou klopt
  • Meteen actie te ondernemen om je zielsmissie te gaan leven!

Het is nu meer dan ooit tijd dat jij je zielsmissie ontdekt en leeft! De wereld heeft het nodig. Doe je mee?

Veel liefs,

Mariska