Één van de meest gestelde vragen die ik krijg als het gaat over Human Design is wel: Is het nodig om mijn exacte geboortetijd te weten voor mijn chart? En zo ja, hoe vind ik die geboortetijd dan? In dit artikel neem ik je helemaal mee in het antwoord op deze vragen.

Human Design en je exacte geboortetijd

Waarom is je exacte geboortetijd zo belangrijk?

Voor het berekenen van je Human Design chart heb je drie belangrijke gegevens nodig:

  1. Je geboortedatum
  2. Je geboorteplaats
  3. Je exacte geboortetijd

Hoewel bijvoorbeeld ook je naam gevraagd wordt met het berekenen van je Human Design chart, is dat helemaal niet zo belangrijk. Enkel de gegevens van je geboorte worden gebruikt voor het berekenen van de chart.

Dit komt omdat Human Design gebruik maakt van de stand van de planeten bij het moment van jouw geboorte en 88 dagen daarvoor. Die twee momenten bepalen de bewuste (of Persoonlijke) en onbewuste (of Design) kant van jouw chart. Maar om te weten waar welke planeet stond en de chart te berekenen, is dus je exacte geboortetijd nodig.

Nu kan je ook denken: “Ja, maar ik weet toch op welke dag ik geboren ben. Hoeveel maakt dat exacte moment dan nog uit?”

Nou, stiekem best veel!

Er zijn namelijk meerdere planeten die gedurende de dag van plek veranderen. Zo is de cyclus van de maan slechts 29 dagen, dus gaat de maan ook in 29 dagen om door alle poorten heen. Dat betekent dat de maan 2 à 3 verschillende poorten per dag aan doet. Nu kan de ene wijziging van de maan een groter verschil geven dan de andere. Maar het kan tot grote verschillen gedurende de dag leiden. Zo kan bijvoorbeeld de poort van de maan net een kanaal bij jou activeren waardoor je opeens geen Manifestor, maar een Manifesting Generator bent.

En net zoals de maan van plek verschuift gedurende de dag, zo doen ook alle andere planeten dat. Dus 10 minuten verschil kan al grote verschillen in je chart geven.

Hiernaast/hierboven zie je een plaatje van de Human Design app die (in de betaalde versie) precies laat zien wat de verschillen gedurende de dag zijn aan de hand van je geboortetijd.

Leuk weetje: je geboorteplaats is veel minder belangrijk. Human Design gebruikt de geboorteplaats om de tijdzone te berekenen waarin je geboren bent en dat te verrekenen met de neutrale tijdzone (Londen GMT+0). Ben je geboren in Nederland en vul je Barcelona in (of een andere plaats in dezelfde tijdzone), dan zal je alsnog dezelfde chart krijgen!

De pijlen en details

Ook in de vier pijlen en de onderliggende details zitten grote verschillen gedurende de dag, zoals je kan zien in het voorbeeld.

Dit betekent dat wanneer je niet de juiste exacte geboortetijd gebruikt voor het berekenen van je Human Design chart, dat je uitgaat van gegevens die wellicht niet bij jou kloppen. Wanneer je die adviezen dan wel gaat volgen, dan kan dat wel eens tegen je gaan werken…

Wanneer je bijvoorbeeld je eten voor staand gaat eten (nerveuze vertering), terwijl het voor jou beter werkt om in een stille ruimte te eten (lage geluiden vertering), dan gaan de adviezen van Human Design niet voor je werken.

En waarschijnlijk ga je dan juist meer je Not-Self-Theme ervaren. Dat willen we al helemaal voorkomen!

Wanneer je wel de juiste exacte geboortetijd gebruikt om je Human Design chart te berekenen, kan het juist hele interessante adviezen geven die echt kloppen!

Wil jij graag leren hoe je je Human Design profiel echt begrijpt en gaat leven?
Download dan mijn Human Design Stappenplan en leer in 5 stappen je profiel beter te begrijpen!

Hoe vind je dan je exacte geboortetijd?

Geboorteakte opvragen

Nu je snapt waarom dat het dus belangrijk is dat je wel de exacte geboortetijd weet en gebruikt bij je Human Design chart, is het natuurlijk de vraag waar je die dan vindt.

Het officiële en belangrijkste antwoord is simpel: Door je gegevens op te vragen uit het geboorteregister van de gemeente waar je geboren bent.

Dit heet officieel een geboorteakte en is gemaakt en dus ook op te vragen bij de gemeente waar je geboren bent. Of bij een fusie tussen gemeentes, de gemeente waar nu jouw geboorteplaats onder valt.

Er zitten kosten aan verbonden om deze akte op te vragen bij de gemeente. De prijs verschilt per gemeente, maar komt al snel uit tussen de € 15,- en € 30,- per akte.

Maar er zijn ook andere opties:

Familie, foto-albums of consultatiebureau gegevens

Wanneer je ouders nog leven, dan is vaak mogelijk om je (bijna) exacte geboortetijd aan je ouders te vragen. Zij hebben dit meestal in hun geheugen gegrift staan. Waarschijnlijk krijg je van je moeder ook een hele uitleg van wanneer haar vliezen braken en hoe lang het toen nog duurde voordat je geboren werd. Het is toch een belangrijk moment geweest voor haar ;-)

Dus daarmee weet je al redelijk zeker wat je exacte geboortetijd is.

Maar er zijn nog andere opties!

Mocht je namelijk een fotoalbum hebben van je geboorte of een soort boek over je eerste jaar, je kindertijd of iets dergelijks, dan staat daar vaak ook de geboortetijd in vernoemd. Zeker omdat dit gemaakt is rond je geboorte, is deze tijd meestal hetzelfde als je terug zal vinden op je officiële geboorteakte.

Daarnaast kan je ook kijken of je moeder/ouders de gegevens van het Consultatiebureau of de verloskundige hebben bewaard. Meestal wordt bij de aanmelding bij een consultatiebureau of in het verslag van de bevalling ook de exacte geboortetijd vermeld. Deze papieren zijn dus super handig om te hebben en nog eens door te kijken.

Om een voorbeeld te geven van deze gegevens: In mijn eigen foto-album staat de geboortetijd van 9.35 uur vermeldt. Dit is ook de tijd die ik altijd heb gehoord van mijn ouders. In het boekje van het consultatiebureau staat de tijd van 9.36 uur. Een minuut verschil dus, wat gelukkig voor mijn Human Design chart geen verschil maakt. Nu hou ik inmiddels 9.36 uur aan omdat ik dat een leuker getal vind (9 = 3+6 😊). Maar ik verwacht dat op mijn geboorteakte ook 9.35 uur staat. Veel makkelijker voor mijn vader om te onthouden toen hij mij moest aangeven bij de gemeente. Dat was al moeilijk genoeg en een verhaal op zich 😂

Hoe vind je je exacte geboortetijd als je geen albums of geboorteakte hebt?

Mochten de bovenstaande tips niet helpen, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland geboren bent en geadopteerd bent naar Nederland, dan is er nog één laatste optie.

Je kan dan de hulp inschakelen van een rectificatie astroloog.

Dit is een astroloog die vanuit verschillende belangrijke momenten in je leven gaat terugkijken naar wanneer die plaatsvonden en hoe de sterren toen stonden. Door steeds verder terug te gaan, zou op deze manier je geboorte moment achterhaalt kunnen worden.

Je kan je wel indenken dat dit een heel uitgebreid proces is. Daarom dat die ook al snel enkele honderden euro’s kost om op deze manier je geboorte moment te achterhalen. Ik geloof dat er zelfs meerdere sessies voor nodig zijn om alle benodigde gegevens bij elkaar te krijgen. Maar het is dus nog wel een optie wanneer je er met de bovenstaande tips niet uit komt wat je exacte geboortetijd is.

Bereken je Human Design chart

Weet je met dank aan de tips van dit artikel nu wel je exacte geboortetijd?

Dan kan je op deze pagina op mijn website jouw unieke en uitgebreide Human Design chart berekenen: https://findyourlight.nl/human-design/chart-berekenen/

Je krijgt dan een duidelijk overzicht van alle informatie die er over jouw Human Design chart bekent is!

En wil je nu leren wat al die informatie, zoals je energietype, alle poorten en de details precies betekenen?

Dan kan je een uitgebreid persoonlijk Human Design boek bestellen! In dit boek vind je van alle onderdelen van je chart een duidelijke uitleg, samen met praktische tips om te gaan leven vanuit je Human Design energie!

Ik wens je heel veel succes met het verder ontdekken van je Human Design chart!

Veel liefs,

Mariska