Het is waarschijnlijk wel het meest gegeven advies wanneer het gaat om keuzes maken: Volg je hart! Het is een advies dat zo super makkelijk gegeven wordt, maar zeker wanneer je helemaal vast zit in je hoofd is het vaak een advies waar je niets mee kan. Toch? Of is het eigenlijk makkelijker dan je denkt en is het echt wel mogelijk? In deze blog neem ik je mee in hoe het werkt om je hart te volgen. En leer je hoe jij dat ook kan!

Volg je hart – Wat betekent het?

Wat is je hart volgen eigenlijk?

Wanneer je het advies wordt gegeven om je hart te volgen, dan betekent dat eigenlijk vooral dat je je niet gek moet laten maken door de gedachten in je hoofd (vanuit je ego), maar dat je mag doen wat je ziel het belangrijkste vindt.

We hebben namelijk in dit leven 2 systemen gekregen:

Ons hoofd of ego die de hele dag door aan het denken is; van alles verzint en probeert op een logische manier het leven te begrijpen. Dit is super handig voor wanneer je boodschappen moet doen, een afspraak hebt of in de auto zit. Heel eerlijk: zonder ons hoofd die alles onthoud en zoveel mogelijk weet zouden we niet kunnen leven. Maar je hoofd neemt 1 taak op zich waar het niet voor gemaakt is: beslissingen nemen…

Naast ons hoofd hebben we ook ons hart. Of eigenlijk onze ziel die zich laat horen via ons hart. Want ons hart is de poort naar onze ziel en dus de plek waar we het meeste liefde voelen. Onze ziel heeft nog steeds de verbinding met het Universum en heeft een specifiek pad uitgestippeld voor het leven wat jij nu leidt. Onze ziel weet dus veel meer dan dat ons hoofd weet.

Volg je hart betekent simpelweg dus dat je je ziel volgt. Dat je keuzes maakt vanuit je ziel, zelfs wanneer deze niet logisch zijn of door je hoofd (of anderen) niet begrepen worden.

Waarom is het zo belangrijk?

Aangezien je hart dus over meer informatie beschikt dan je hoofd, is je hart veel meer geschikt om beslissing te nemen. Het kan het grotere plaatje zien; bepalen welke lessen jij als ziel wil leren op dit moment en waarom dingen soms op een bepaalde manier moeten gebeuren.

Je hoofd of ego daar in tegen is enkel gemaakt om informatie te verwerken; de juiste informatie op het juiste moment te gebruiken en te zorgen dat jij overleeft.

Dit betekent dat wanneer je keuzes maakt vanuit je hoofd, dat je meestal voor de makkelijkste weg gaat. Want dat is wat je ego het fijnste vindt: Geen risico’s nemen, zorgen dat mensen je keuze begrijpen en accepteren en vooral dat het lekker makkelijk is.

Maar dat is niet waarvoor jouw ziel hier is! Jouw ziel wil dingen leren en ervaringen op te doen. Die ziet uitdagingen of moeilijke situaties juist als een manier om verder te groeien. Dat groeiproces is er niet wanneer je kiest voor de veilige route.

Daarom is je hart volgen vaak de weg van de meeste weerstand en de moeilijkste keuzes nemen.

Maar weet dat je hart precies weet wat jij mag doen en waar jij het beste mee geholpen bent! Dus volg dat maar!

Volg je hart – Met deze tips lukt het jou ook!

Het zou heel makkelijk van mij zijn om nu te zeggen: gewoon je hoofd stil maken en luisteren naar je hart. Dat is de manier hoe je je hart kan volgen.

Maar zo werkt het niet. Want je hoofd is nu eenmaal gemaakt om te denken, net zoals je hart is gemaakt om te kloppen en je voeten gemaakt zijn om te lopen. Je verwacht ook niet van je voeten dat ze opeens ervoor gaan zorgen dat je bloed door je lichaam pompt.

Dus mag je ook niet van je hoofd verwachten dat het opeens stopt met denken. Maar ik heb wel een paar tips voor je zodat “Volg je hart” een stuk makkelijker wordt

Volg je hart – Tip 1 – Creëer ruimte door je hoofd leeg te maken

Wanneer je vast zit in je hoofd, dan is het belangrijk om pen op papier te zetten. Dat maakt het voor je hoofd namelijk veel makkelijker om de informatie die rondspookt te verwerken (wat de taak van je hoofd is).

Het beste kan je ook echt pen en papier pakken, maar je telefoon of een digitale notitie kan ook.

En ga dan eens opschrijven welke gedachten er allemaal door je hoofd spoken. Probeer zoveel mogelijk op te schrijven en luister naar wat er speelt.

Herken je in sommige stukken een angst of overtuiging die je al lang hebt?

Schrijf het allemaal op en creëer ruimte in die overdaad aan gedachten.

Want wanneer er ruimte komt en je langzaamaan rust in je hoofd krijgt, dan kan je misschien voelen dat er een ander gevoel is in je lichaam. Of een ander idee waar je nog niet aan had gedacht.

Dat is het moment dat je bij je gevoel komt en je hart kan volgen!

In je kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben, is ook voor jou mogelijk!
Daarom heb ik voor jou het GRATIS Zelfvertrouwen Toolkit gemaakt.
Met o.a. een meditatie en het e-book “In 3 stappen naar meer zelfvertrouwen”.

Schrijf je nu in voor deze toolkit!

Volg je hart – Tip 2 – Stel vragen

Weet dat je ziel altijd antwoord zal geven wanneer je een vraag stelt. Weet je dus niet goed wat je moet doen, stel die vraag dan aan je ziel.

Het beste is om dit te doen vanuit een ontspannen houding. Misschien vindt je het fijn om eerst even te mediteren of een ademhalingsoefening te doen om je hoofd rustig te krijgen.

Leg dan je handen op je hart en stel de vraag die jou het meeste bezig houdt.

De truc is nu om de rust te houden en je hoofd zo stil mogelijk te houden. Probeer te ervaren wat er in je opkomt wanneer je die vraag stelt. Wat is het eerste antwoord dat er in je opkomt? En vooral ook: waar voel je dat dit antwoord vandaan komt?

Komt het antwoord vanuit je hoofd? Laat het dan weer los en focus je weer op je hart.

Komt het antwoord wel meteen uit je hart, volg het dan! Dat was de bedoeling!

Dit is een oefening die je misschien niet meteen onder de knie hebt, maar die wel steeds makkelijker wordt.

Volg je hart – Tip 3 – Word je bewust van je gevoel en intuïtie

Je gevoel en intuïtie zijn de manieren waarop jouw hart met jou ‘praat’. Het is dus belangrijk dat je je bewust wordt van de signalen die je daarvoor doorkrijgt.

Voel jij bijvoorbeeld veel spanning of een naar gevoel als je ergens mee bezig bent of over nadenkt? Ga dan eens na of het wel echt voor je klopt.

Heb je opeens een ingeving waarvan je eigenlijk niet weet waar die vandaan komt? Dan is dat waarschijnlijk je intuïtie geweest.

Leer daar naar luisteren! Dan volg je namelijk al meteen je hart!

Weet ook dat de stem van je gevoel en intuïtie vaak fluistert tegenover de (schreeuwende) stem van je hoofd. Het is dus moeilijker om je bewust te worden van je gevoel en intuïtie dan dat het is om naar je hoofd te luisteren.

Maar het kan wel heel veel meer effect gaan hebben wanneer je je er wel bewust van wordt.

Uiteindelijk wil je ziel namelijk ook dat jij je goed voelt in dit leven. Zelfs al is een keuze spannend. Maar als je je echt niet goed voelt bij is; wanneer je richting een depressie gaat of dingen als woede, frustratie of verbitterdheid voelt; dan is dat echt een teken van je ziel dat je op de verkeerde weg bent.

Masterclass “Je hart als Kompas”

Je Hart als Kompas: De Reis van Hoofd naar Hart - Online Masterclass

Je Hart als Kompas: De Reis van Hoofd naar Hart – Online Masterclass

Wil jij echt leren je hart te volgen en je hoofd niet meer de leiding laten hebben over je leven?

Dan is mijn online masterclass “Je hart als Kompas” echt iets voor jou!

In deze masterclass krijg je antwoord op vragen als:

  • Waarom lukt het maar niet om mijn hoofd stil te krijgen?
  • Wat kan ik doen om wel contact te maken met mijn gevoel?
  • Wat is het verschil tussen wat mijn hoofd en mijn hart zegt?
  • Wat heeft mijn hart eigenlijk echt te vertellen?
  • Hoe kan ik mijn hart of gevoel gebruiken als kompas in dit leven?

En natuurlijk zit er ook een hele fijne meditatie bij deze masterclass om je te helpen de controle van je hoofd over te geven aan de kracht van je hart! 

Als laatste wil ik je graag nog ‘op het hart drukken’ dat het een proces is om van je hoofd naar je hart te gaan en dit te volgen. Verwacht dus niet dat je het meteen goed hebt, maar geef jezelf tijd om steeds weer een stap dichter te zetten naar dat jij je hart volgt!

Veel liefs,

Mariska