Hoe vaak heb jij al (bewust) mensen over je grenzen heen laten gaan? Vind je grenzen aangeven lastig, maar wil je er wel beter in worden? Dan help ik je graag! Want ik heb ontdekt dat het juist super belangrijk is om te leren je grenzen aan te geven. Waarom? Omdat ik daarmee mijn zelfvertrouwen vond! Ik vertel je graag hoe!

Grenzen aangeven – Hoe doe je dat?

Mijn verhaal hoe ik mijn zelfvertrouwen vond

Voor mij bleek het aangeven van mijn grenzen de stap te zijn naar het ontdekken van mijn eigen zelfvertrouwen. Ik neem je daarvoor graag terug naar eind februari 2021.

Ik werkte toen achter de schermen bij een sekte. Ja, je leest het goed, een sekte… Een jaar ervoor was ik erin getrokken door mijn spirituele coach van dat moment. Uiteindelijk haalde zij mij ook over om (vrijwilligers) werk voor hun te doen en ik ging daarvoor zelfs naar Mexico tijdens de lockdowns. Het hele verhaal lees je hier.

Uiteindelijk voelde het voor mij niet meer goed om door te gaan met dat werk. Er werd van mij verwacht dat ik altijd voor hun klaar stond en de meest bizarre regels volgde. Hun verwachtingen kon ik niet voldoen.

Die regels waren precies wat voor mij de druppel was. Ik besefte me dat ik er niet aan kon voldoen. Mijn grens was bereikt!

Toen ik dit in een telefoongesprek aangaf, kreeg ik de reactie: “Jouw zogenaamde grenzen kunnen we wel oplossen.”

Zogenaamd…

Of te wel, deze leiders namen mij niet serieus en respecteerde mijn grenzen niet. Herkenbaar?

Ik rondde het telefoongesprek af zonder afspraken te maken en nam de tijd om te beseffen wat er nu gebeurd was. En vooral toen kwam het besef:

Ik kan nu voor mijn eigen grenzen gaan staan of hun er (weer) overheen laten lopen.

Dat was het moment dat ik mijn zelfvertrouwen vond!

Toen ik me besefte dat ik mijn grenzen kan aangeven! En dat anderen die te respecteren hebben.

Dat besefte deed zo veel voor mij. Want net als jou had ik al zo vaak iemand over mijn grenzen laten gaan. Maar ik besefte me in dat moment dat ik een keuze had! En dat jij die ook hebt!

Wij kunnen allemaal kiezen of we een ander over onze grenzen laten gaan of dat we aangeven dat de grens bereikt is.

Maar meestal (en hier zit het probleem) laten we anderen over onze grenzen heen gaan omdat we denken dat we het goed moeten doen voor een ander.

Dat het niet okey is om je grenzen aan te geven. Dat we het altijd maar goed moeten doen voor een ander en niet aan onszelf mogen denken.

Maar is het niet bizar dat we dat ten koste van onszelf laten gaan?!

In je kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben, is ook voor jou mogelijk!
Daarom heb ik voor jou het GRATIS Zelfvertrouwen Toolkit gemaakt.
Met o.a. een meditatie en het e-book “In 3 stappen naar meer zelfvertrouwen”.

Schrijf je nu in voor deze toolkit!

Zo kan jij ook leren grenzen aangeven

Het leren aangeven van je grenzen is dus echt belangrijk om je zelfvertrouwen op te bouwen. Maar hoe begin je daar mee?

De eerste stap die ik altijd adviseer is om je bewust te worden van je grenzen en wanneer je anderen over je grenzen heen hebt laten gaan.

Wanneer heb je iets gedaan of iemand iets laten doen wat ten koste van jezelf ging? Was daar een grens over gegaan? Misschien één waar je je niet bewust van was?

Als je je daar bewust van gaat worden, dan kan je namelijk de volgende stap gaan maken:

Herkennen waar en wanneer jij anderen over je grenzen laat gaan. Want je grenzen aangeven is leuk, maar dan moet je wel weten wanneer je dat moet doen. Dus in welke situaties laat jij nu anderen je grenzen overgaan en moet je dat leren aangeven?

En besef je dan ook meteen: Wat zijn je grenzen eigenlijk? Of welke grenzen verleg jij steeds opnieuw voor anderen, maar zijn eigenlijk wel belangrijk voor je?

Voor mij was dat bijvoorbeeld dat mensen van mij verwachtte dat ik altijd maar beschikbaar was. Dat ik aan hun eisen voldeed, terwijl zij mij daarin geen ondersteuning gaven. Dat accepteer ik niet meer.

Wanneer je je hier bewust van bent, dan komt de belangrijkste stap:

Oefenen met het aangeven van je grenzen

Ga er mee oefenen en bouw positieve ervaringen op!

Wanneer kan jij proberen je grenzen aan te geven in een situatie die veilig is?

Kan je misschien een keer op een liefdevolle manier tegen een vriendin zeggen dat jouw grens bereikt is? Of kan je je grens aangeven op je werk omdat je toch al ontslag genomen hebt en een andere baan in het vooruitzicht hebt? Of kan je dit bespreekbaar maken met je partner en/of kinderen om samen te kijken naar welke grenzen er makkelijk overgegaan worden en hoe jullie dit allemaal samen kunnen oefenen met aangeven.

Je kunt het natuurlijk meteen in een belangrijke situatie doen, zoals ik. Maar je kan het ook met kleine stapjes gaan proberen!

Dan ga je merken dat je hierin je eigen stem gaat vinden en steeds vaker makkelijker je grenzen aangeeft. En iedere stap hierin is er weer één! Dus besef je dat ook!

Leer nog meer je grenzen aangeven en je zelfvertrouwen opbouwen

Vind Jouw Licht - Kom in je kracht staan! - Zelfvertrouwen Cursus

In deze cursus ontdek je dat je zelfvertrouwen al in je zit en hoe je daar bij komt! O.a. via Human Design EN breathwork!

Het bewaken van je grenzen is één van de belangrijkste stappen naar meer zelfvertrouwen, maar er zijn er nog veel meer.

Zo helpt het ook om echt je angsten en overtuigingen aan te kijken en op te lossen. Maar ook om positiever over jezelf te gaan denken.

Daarom heb ik een uitgebreide cursus gemaakt over het opbouwen van je zelfvertrouwen!

In deze cursus krijg jij de tools in handen om nog meer je zelfvertrouwen op te bouwen. Om met die angsten, patronen en overtuigingen om te gaan die jou nu nog klein houden en tegenhouden om volledig in je kracht te staan.

De cursus is volledig online en kan je op je eigen tijd en snelheid doen. Je kunt dus vandaag al beginnen!

Ik wens je heel veel succes met het leren aangeven van je grenzen. Ik weet dat jij het ook kan!

Veel liefs,

Mariska